Son yayınladığı Youtube videosunda Türk Lirasının “çok büyük bir şekilde değer kaybettiğini” dile getiren Prof. Dr. Özgür Demirtaş vahim açıklamalarda bulundu.
İşte Demirtaş’ın açıklamalarından satır başları:
Neden Dolar Kuru Önemli?
“Ben her zaman 50 liralık benzin alıyorum gibi cahilce açıklamaları bir tarafa bırakıp anlamayanlar için basit bir dille anlatmaya çalışayım” diyen Demirtaş, “çünkü telefonlarımız, işlemcilerimiz, makinelerimiz, fabrikadaki aygıtlarımız, kıyafetlerimizi bir kısmı, gıda ürünlerimizin bir kısmı dolarla arkadaşlar. Sağlık ekipmanlarının birçoğu dolarla arkadaşlar.”
Neden Her Şey Dolar Endeksli?
“Bunun adı [doların] rezerv para birimi arkadaşlar. Bu, dolar olmaz yarın başka bir rezerv para birimi, yani başka bir ad olur. Bu noktada bizim rezerv para birimine değil, kendimize bakıp çeki düzen vermemiz gerekiyor.”
Dolar-TL Kuru Nereden Nereye Geldi?
“2009’da 1,2 TL den başlatan dolar-TL kuru ağır ağır yükselişe geçse de 2013 ve 2018 yıllarında ani bir tepe yapıyor ve daha sonra da geldiğimiz nokta ortada. 1,2 den 8,70e çıkıp rekor kırıyoruz. Maalesef Türk Lirasının çok ciddi bir şekilde değer kaybettiğini görüyoruz.
“Bu da alım gücümüzü aşırı düşürüyor”
Neden Böyle Değer Kaybetti?
Bu sorunun cevabını siyasetçilerin bilemeyeceğini, zira onların bilim ışığında değil, kendi işlerine gelen biçimde soruna yaklaştıklarının altını çizen Demirtaş,
“Merkez Bankası politikamız yanlıştı; faizleri olmaması gerektiği kadar düşük tutmaya çalıştık, bu birinci hatamızdı.”
“İkinci hatamız, rezerv satarak doları-TL’yi elimizde tutabileceğimizi sandık”
“Üçüncü hatamız, ticaret partnerlerimizle sevmez zorunda olmasak da daha iyi ilişkiler içinde olmamız gerekiyordu. Kimse kimseyi sevmek zorunda değil. Almanlarla Fransızlar birbirlerini seviyor mu sizce. Bunlar birbirlerini sevse, neden birbirleriyle savaşsınlar ki? Ama belli bir medeniyet içinde ticaret yaptıkları için aynı birliğin içerisinde olabiliyorlar.”
Ticaret Olan Yerde Sükunet Olmalı
“Sükunet daha fazla ticareti doğuruyor, daha fazla ticaret daha fazla zenginliği doğuruyor, daha fazla zenginlik de tekrar daha fazla sükuneti doğuruyor.”
“Siz sükunet sağlamazsanız daha az ticaret ve daha fazla fakirlik, dolayısıyla daha fazla karmaşa olur. Böylece kötü bir loopa [tekrara] düşüyorsunuz.”
Kaliteli Adam Olmadıkça Ekonomi Kalkınmaz
“Son 50 yıla bakılırsa maalesef eğitim son sırada geliyor. Hükümetler eğitime çok para harcamak istemiyor. Çünkü bu alana harcanan paranın meyvesini en az 20 yıl sonra toplayabilirsiniz. Ancak siyasetçiler hemen sonuç almak istiyor.”
Tüm bunlar dışında adaletten, özgürlüğe kadar hemen her konunun ekonomi ile doğrudan bağlantısı olduğunu dile getiren Prof. Dr. Özgür Demirtaş, büyük resmin görülmesi gerektiğine dikkat çekerek doların Türk Lirası karşısında 1,2’lerden 8.70’lere kadar çıkmasını çöküş olarak nitelendirdi.