TÜRK-İŞ: “Kasım’da açlık sınırı 3,191.55 liraya, yoksulluk sınırı 10,395.91 liraya yükseldi”

TÜRK-İŞ: “Kasım’da açlık sınırı 3,191.55 liraya, yoksulluk sınırı 10,395.91 liraya yükseldi”

“Günbegün artan fiyatlar karşısında zaten yetersiz olan ücret gelirlerinin satın alma gücü daha da geriledi”

TÜRK-İŞ, Kasım ayında, dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken aylık gıda harcaması tutarının (açlık sınırı) 3,191.55 liraya, yoksulluk sınırının da 10,395,91 liraya yükseldiğini açıkladı.

TÜRK-İŞ’in “Açlık ve Yoksulluk Sınırı” araştırmasının Kasım 2021 ayı sonuçlarına göre, dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken aylık gıda harcaması tutarının (açlık sınırı) 3.191,55 TL’ye, gıda harcaması ile birlikte giyim, konut (kira, elektrik, su, yakıt), ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer aylık harcamalarının toplam tutarı ise (yoksulluk sınırı) 10.395,91 TL’ye, bekâr bir çalışanın ‘yaşama maliyeti’ ise aylık 3.902,57 TL’ye çıktı.

Tek bir kişinin yaşama maliyeti, net asgari ücreti 1.078 TL geçti”

TÜRK-İŞ araştırmaya ilişkin yapılan açıklamada, dövizde yaşanan artışın, elektrik, doğalgaz, benzin fiyatlarına yansıması, üretim girdi maliyetlerindeki yükselme, temel mal ve hizmetlere gelen yüksek zamların, dar ve sabit gelirli ailelerin geçim şartlarını daha da ağırlaştırdığı belirtildi.

“Günbegün artan fiyatlar karşısında zaten yetersiz olan ücret gelirlerinin satın alma gücü daha da geriledi” denilen açıklamada, şöyle devam edildi:
“AB üyesi ülkelere göre Türkiye asgari ücretin en düşük olduğu ülke durumuna geldi. Dört kişilik ailenin açlık sınırı bile mevcut asgari ücretin üstünde oldu. Bu ay itibariyle tek bir kişinin yaşama maliyeti de net asgari ücreti 1.078 TL geçti.

‘Açlık ve Yoksulluk Sınırı’ araştırmasının Kasım 2021 ayı sonucu, gıda maddeleri fiyatlarında artışın devam ettiğini ortaya koydu. Bu durum, başta ücretli çalışanlar ve emeklileri olmak üzere, geniş bir toplum kesiminin yaşama şartlarını olumsuz etkilemeye devam etti. Ücret gelirlerinde belirli bir artış sağlanmasına karşın yetersiz kalan gelir karşısında çalışanların mağduriyeti devam etti.”

Kaynak:AjansBizim

Zafer Partisi
Zafer Partisi
Giriş Yap

Haberiniz.com.tr ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!