Türk Bilim İnsanlarının Geliştirdiği Yapay Zeka Olan ‘E-Burun’ Sayesinde Kovid-19 Saniyeler İçerisinde Tespit Edilebilecek

Türk Bilim İnsanlarının Geliştirdiği Yapay Zeka Olan 'E-Burun' Sayesinde Kovid-19 Saniyeler İçerisinde Tespit Edilebilecek

Türk bilim insanları, koronavirüsü saniyeler içinde tespit eden ve yüzde 90’ın üzerinde doğru karar veren ‘e-burun’ sistemi geliştirdi. Prof. Dr. Gökhan Silahtaroğlu “Geliştirdiğimiz yapay zeka kanser gibi bir çok hastalığın tespitinde de kullanılabilir”

İstanbul Medipol Üniversitesi İşletme ve Yönetim Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Gökhan Silahtaroğlu ile Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mesut Yılmaz öncülüğündeki bilim insanları, Kovid-19 tanısında kullanılan “Elektronik Burun” sistemini geliştirdi. Proje kapsamında yüzlerce hastadan alınan nefes verileri incelendi ve bu veriler çeşitli yapay zekâ algoritmalarıyla e-buruna öğretildi. Bir yıllık çalışmanın sonucunda “e-burun” sistemi tanı koymada yüzde 90’nın üzerinde başarıyı elde etti. Prototip halinde olan ve saniyeler içerisinde Kovid-19’u tespit edebilen cihaz, ilerleyen dönemlerde sadece hastanelerde değil, kamuya açık alanlarda da kullanılabilecek.

Birçok hastalığın tespitinde kullanılabilir

Kovid-19’u tanımlayabiliyorsa kanser ve tüberküloz üzere diğer hastalıkları da tanımlayabileceğini belirten Silahtaroğlu, “Saniyeler içerisinde Kovid-19’u müspet yahut negatif olarak yüzde 90’ın üzerinde tespit edebiliyoruz. Ön teşhisini koyabiliyoruz. En azından riskini belirleyebiliyoruz. Bu çalışma yalnızca Kovid-19 hastalığının tespitiyle hudutlu kalmayacak. Başka hastalıkları da biz yapay zekaya öğretebiliriz. Bütün donanımımız hazır. Doktorlarımız bize hasta ve hastalık bilgilerini sunabilecek olurlarsa çok rahatlıkla makineye öğretebiliriz. Saniyeler içerisinde en azından kimi hastalıkları teşhisini koymuş olabiliriz” diye konuştu.

Zafer Partisi
Zafer Partisi
Giriş Yap

Haberiniz.com.tr ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!