Turizmciler 2025 sezonu için TL’yi tartışıyor: Enflasyon ile döviz artışı arasındaki makasın turizmi olumsuz etkiliyor

featured

2025 turizm sezonu için kontratlar üzerinde çalışan turizmciler, kur ve enflasyon baskısıyla masaya oturuyor. Önceki yıl döviz bazında %20 fiyat artışı yapan sektör, fiyat avantajını kaybetmemek ve maliyetleri karşılamak için denge arayışında. Kur tahmini yapamayan sektör, kontratlarını ertelemek zorunda kalıyor.

Sektör temsilcileri, enflasyon ile döviz artışı arasındaki makasın turizmi olumsuz etkilediğini belirtiyor. Konaklama dışındaki giderlerde kabul edilebilir artışlar olurken, konaklama fiyatları baskı altında kalıyor. Nakit sıkıntısı çeken tesisler zorlanıyor.

ALTİD Başkanı Burhan Sili, enflasyonun yüksek, dövizin ise aynı oranda artmadığını belirterek, maliyet artışlarının turizmciyi olumsuz etkilediğini ancak toparlanma beklediklerini ifade etti. Sili, yeni sezon fiyatlarını belirlerken kur tahmininin önemli olduğunu vurguladı ve kaynak pazarlardaki alıcıların bütçesine dikkat edilmesi gerektiğini söyledi.

AKTOB Başkanı Kaan Kavaloğlu, 2023-2024 sezonlarında fiyat artışına başladıklarını ve 2025 yılı için %10-15 zam yapmayı planladıklarını belirtti. Kurdaki durağanlığın turizmcileri zorladığını ve maliyetleri karşılamadığını ekledi.

GETOB Başkanı Mustafa Deliveli, döviz bazında yapılan artışların kabul gördüğünü ancak şu an pazarlıklarda güçsüz olduklarını söyledi. Avrupa’da ekonomik dengelerin düzelmeye başladığını ve Türkiye’de ise döviz ve enflasyon artışlarının maliyetleri artırdığını belirtti. Deliveli, %15-20 artış yapmanın zorunlu olduğunu ama rekabet gücünün zayıflayacağını ve satışların etkilenebileceğini ifade etti.

Sili, Euro kurunun 40-45 TL olması gerektiğini ve bu tahminin ekim-kasım ayında gerçekleşmesini beklediklerini belirtti. Enflasyon ve kur makasının devam etmesi durumunda yeni konseptlerin ortaya çıkabileceğini söyledi.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Zafer Partisi
Zafer Partisi
Giriş Yap

Haberiniz.com.tr ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!