Tüm Türkiye tartıştı, itirazlar yükseldi… Yasa çıktı, ölü köpekler tepkilere yol açtı… Acı gerçeği CHP lideri Özgür Özel açıkladı

featured

Sokak köpeklerinin tehlike arz ettiği gerekçesiyle hazırlanan 17 maddelik “Hayvanları Koruma Kanunu’nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi” TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilerek 30 Temmuz 2024’te yasalaştı. 4 gün sonra 2 Ağustos’ta Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Hayvanseverlerin yanı sıra sanatçılar ve siyasetçiler de yasayı hukuki ve etik açıdan eleştirdi.

Yasanın toplumun her kesiminde tartışma yarattığı süreçte veteriner hekimlerden sivil toplum kuruluşlarına ve hayvan hakları üzerine çalışan hukukçulara dek pek çok kesim, kanun teklifinin hazırlanması sürecinde kendilerinden fikir alınmadığını, ilettikleri raporların incelenmediğini söyledi. Öte yandan Meclis’te bu kanun teklifini hazırlayan komisyonun yanı sıra, hiçbir siyasi partinin milletvekilleri arasında veteriner hekim olmadığı ortaya çıktı.

CHP lideri Özgür Özel, Habertürk ekranlarında yaptığı açıklamada, kendi partilerinde bir veteriner hekim milletvekili olmadığını söyledi. Edindiği bilgileri aktaran Özel, sokak hayvanları tartışmasının yanı sıra çiftçilik ve hayvancılık ülkemiz için büyük önem arz ederken, CHP’nin dışındaki diğer partilerde de veteriner hekim olmadığını anlattı:

“Bugünkü CHP grubunda maalesef, şartların getirdiği bir şey olduğu için veteriner yok, veteriner yok. Vali yok, emekli vali yok. Belli meslekler olmazsa olmaz. Hayvancılık konuşuyorsunuz, grubunuzda veteriner yok. Daha komiğini söyleyeyim mi? Meclis’te veteriner yok. Türkiye’nin en büyük meselesi. TBMM’de veteriner yok. Ben bizde olmamasına üzülüyordum. Geçen gün dediler ‘Ya Meclis’te de yok’ diye.”

NE OLMUŞTU

‘ÖTANAZİ’ TARTIŞMASI: MUHALEFET KARŞI ÇIKTI, İKTİDAR AYRIŞTI

Yasanın komisyon görüşmelerinde, ötanazinin yer aldığı 5. maddede değişiklik yapılırken, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanununun 9’uncu maddesine atıf yapıldı. Bu madde de ötanazi koşullarının sıralandığını söyleyen milletvekilleri duruma itiraz etti. Bu süreçte CHP, yasa çıktığı takdirde uygulamayacağını duyurarak bu konudaki yaşatmaya yönelik tutumunu ortaya koyarken Meclis’teki görüşmelerde İYİ Parti, Türkiye İşçi Partisi, Saadet Partisi, DEM Parti, EMEP, Deva Partisi ve bağımsız milletvekilleri de yasanın uygulanamaz olduğunu pek çok kez vurguladı. Yasanın muhafazakar kesimde de hoş karşılanmadığı konuşulurken, AKP’li siyasetçiler arasında da fikir ayrılıklarına yol açtı. Öte yandan bazı AKP’li milletvekilleri ve sokak köpeklerine yönelik olumsuz söylemleriyle bilinen Yeniden Refah Partisi çekimser kalarak oylamaya katılmadı.

NİĞDE’DE TOPLU MEZARDA ÖLÜ KÖPEKLER

Yasanın yürürlüğe girmesinden 4 gün sonra Niğde’den gelen bir haberde, çok sayıda ölü köpeğin bulunduğu toplu mezar görüntüleri tepkilere yol açtı. Odatv’ye konuşan Avukat Tuğba Gürsoy “Hayvanlar barınakta öldürülüyor, oradan bu çukurlara getirilerek atılıyor. Barınak gayet düzgün görünüyor dışarıdan. Ama şaibeli kısım şu. Barınakta hayvan yok doğru düzgün, 20-30 tane hayvan ya var ya yok. Öldürüldüklerine işaret eden bir durum bu” iddiasında bulundu. Niğde Belediye Başkanı Emrah Özdem ise “Resmi açıklama yapmadık çünkü bir kısım bunu bilinçli olarak yapıyorlar, gündeme gelmek istiyorlar. Ben bugün bağlantıya girerken bile tereddüt ettim. Çünkü böyle psikolojik olarak sorunu olan ya da farklı amaçları olan insanların gündem olmasını istemiyoruz. Niğde Belediyesi olarak bölgenin en iyi rehabilitasyon merkezine sahibiz. Daha yeni çok büyük bir ameliyathane yaptırdık, danışmanlık alıyoruz, sahiplendiriyoruz. Ama farklı amaçlarla bu işleri yapanları kınıyoruz” açıklamasında bulunmuştu.

ANKARA ALTINDAĞ’DA BİR TOPLU MEZAR DAHA

Niğde’nin ardından 2 gün sonra Ankara Altındağ’dan gelen görüntülerde ise hayvanseverler, baktıkları köpekleri de tespit ettikleri bir toplu mezar daha bulunduğunu söyledi. Bölgeye giden gönüllüler, gördükleri hayvanların içinde pek çok “yasaklı ırk” olarak tanımlanan köpekler olduğunu ve ötanazi ile öldürülmediklerini, çok sayıda hayvanın beden bütünlüğünün bozuk halde olduğunu ileri sürdü. Altındağ Belediyesi’nden yapılan açıklamada ise “Bu mezarlık, gün içerisinde Altındağ sınırlarındaki mahallelerimizde doğal ölümü gerçekleşen ve/veya trafik kazalarına ya da enfeksiyona bağlı sebeplerle ölen sokak hayvanlarının gömüldüğü bir alandır” denildi.

CHP’DEN AYM’YE BAŞVURU

CHP, ise 15 Ağustos 2024 günü Anayasa Mahkemesi(AYM)’ne verdiği dilekçe ile yasanın yürütmesinin durdurulması için başvurdu. CHP Grup Başkanvekili Gökhan Günaydın, “Konunun duyarlılığını ve ortaya çıkan hepimizin vicdanını yaralayan sokak köpeği katliamlarını görmek ve buna karşı hızla hazırlıklarımızı tamamlamak durumundaydık” diyerek 182 sayfalık dilekçe sundu.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Zafer Partisi
Zafer Partisi
Giriş Yap

Haberiniz.com.tr ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!