Üretici ile market fiyatları arasında yaşanan fiyat değişikliği vatandaşın tepkisine neden oldu. Tüketici Konfederasyonu Başkanı Aydın Ağaoğlu vatandaşa önemli uyarılarda bulundu. Ağaoğlu açıklamasında şu ifadeleri kullandı:
“Elmanın fiyatı üreticide 4 lira, markette 44 liraya ulaştı. Elmada üretici ile market arasında 11 kat artış kaydedildi. Havuç şu anda bile 25-30 TL bandında satılıyor. Yeni mahsul çıkmasına rağmen fiyatı bu. Fiyatları tek tek denetlemek tüketici açısında oldukça zor.
‘TÜKETİCİLER SATIN ALMAK ZORUNDA KALIYOR’
Temel gıda olduğundan ötürü tüketiciler bir noktada satın almaya mecbur oldukları bu ürünleri istenilen fiyatlarda satın almak zorunda kalıyorlar.
Üreticiden 4 TL’den çıkan bir elma 44 TL’ye satılıyorsa bu 11 kata ulaşan fiyat farkının içinde kimler ne kadar kazanç sağlamışsa bu kazançların vergileri de ödenmeli, yani millete iade edilmelidir.
Geçen sene elmada 3 lira alış satış 33.90 seviyelerindeydi, bu sene 4 TL alış, 44 TL’ye satış yapıyorlar yani 11 kat. Bu belgelerle yanıltıcı, sahte fatura düzenlenmiş olabilir. Bu da vergi kaçağına yol açar, suçtur. Ya da gerçekten çok büyük fahiş karlar söz konusudur.
Sivri biber, salatalık, elma, soğan, havuç, patates gibi ürünlerde fahiş artışlar görülüyor.
Bu noktada denetimlerin artması içinde bulunduğumuz teknoloji çağında dijital takip sistemi ile fahiş fiyat uygulayanların tespit edilerek yaptırım uygulanması, ayrıca bu fahiş karların da vergilendirilmesi gerekir.
FAHİŞ FİYATI ÖNLEMEK İÇİN NE YAPILMALIDIR?
Bunun için dijital takip sistemi kurularak Tarım Bakanlığı’nın Tarım Cepte uygulaması ile Ticaret Bakanlığı’nın Tüketicinin Korunması Genel Müdürlüğü koordinasyonunda dijital takip ile nasıl fiyatlandırıldığını hangi ellerden geçerek nihai tüketiciye ulaştığının takibi gerekir.
Ayrıca fahiş kazançlarla ilgili yapılan tespitler mutlaka Hazine ve Maliye Bakanlığı’na da aktarılmalı ve Haksız Fiyat Değerlendirme Kurulu’nda temsilci bulunduran Gelir İdaresi Başkanlığı’mızın elde edilen kazancın vergisini tahakkuk ettirerek ödenmesini sağlaması gerekmektedir.
Yani denetimler sıklaştırılmalı, dijital takip sistemi ile de kontrol alınmalıdır.
‘ZİNCİR MARKETLER REFERANS OLARAK ALGILANIYOR’
Zincir marketler en ücra köşelere kadar ulaşarak on binlerce mağaza ile satış yapmakta olduklarından onların etiketleri piyasada referans fiyat olarak algılanmakta, yani bir nevi fiyat belirleyici rolleri bulunmaktadır.
İLERLEYEN SÜREÇTE GIDA FİYATLARINDA ARTIŞ DEVAM EDER Mİ?
İçinde bulunduğumuz yaz sezonunda bu mevsimin mahsulü olan sebze ve meyveler böyle fahiş fiyatlarla raflarda satışa sunulmuşken, biz kışın domates, patlıcan, biber gibi ürünlerde hangi fiyatlarla karşılaştığımızı düşündükçe endişe ediyoruz.
Gıda fiyatlarındaki aşırı artışlar enflasyonu da baskılayarak kaldıraç rolü oynamaktadır. Genel enflasyon oranını da olumsuz etkilemektedir.”