Trump, Türkiye’ye S-400 yaptırımlarını da içeren tasarıyı veto edeceğini açıkladı

Trump, Türkiye'ye S-400 yaptırımlarını da içeren tasarıyı veto edeceğini açıkladı

ABD Başkanı Donald Trump, Türkiye’nin geçen yıl Rusya’dan satın aldığı S-400 hava savunma sistemleri nedeniyle ABD’nin uygulamayı planladığı yaptırımları da içeren tasarıyı veto edeceğini açıkladı.

Twitter üzerinden açıklama yapan Trump’ın gerekçesi Türkiye’yle ilgili değil. Trump, “Yeni savunma tasarısının en büyük kazananı Çin olacak. Veto edeceğim” diyerek tasarının Çin’e yarayacağını ileri sürdü.

Tasarıda, Trump’tan Türkiye’ye 30 gün içinde ABD’nin Hasımlarına Yaptırımlar Yoluyla Karşı Koyma Yasası’nda (CAATSA) yer alan 12 yaptırımdan en az beşini uygulaması talep ediliyor. CAATSA kapsamında, yaptırım uygulanan kişi ve kurumlara ihracat-ithalat bankası desteğinin kesilmesi, ABD ve uluslararası mali kuruluşlarından kredi verilmemesi, mali kurumlara ABD Merkez Bankası ile doğrudan alışveriş yapma izni verilmemesi, döviz üzerinden işlem yapılmasının yasaklanması gibi yaptırımlar yer alıyor.

Türkiye’ye CATSAA yaptırımlarını içeren tasarı, Temsilciler Meclisi ve Senato’da 3’te 2 çoğunlukla kabul edilmişti. Eğer Trump tasarıyı veto eder ve Kongre’nin iki kanadı tasarıyı tekrar üçte ikilik çoğunlukla geçirirse Trump’ın ikinci bir veto hakkı bulunmuyor ve tasarı yasalaşıyor.

Zafer Partisi
Zafer Partisi
Giriş Yap

Haberiniz.com.tr ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!