Trabzonspor’da hayal kırıklığı sezonu bitti: ‘Aynı yanlışlar tekrar edilmemeli’

featured

TRABZON – Süper Lig’de 2022-2023 sezonu tamamlandı. Geçtiğimiz yıl şampiyon olan Trabzonspor bu sezonu 6’ncılıkla tamamlayarak beklentilerin oldukça uzağında kaldı. Şampiyonlar Ligi’ne de play-off turunda Danimarka ekibi Kopenhag’a elenerek veda eden Bordo-Mavili ekip, UEFA Avrupa Ligi’nde de grubunu 3’üncü tamamladı. Konfederasyon Kupası’na da play-off turunda Basel’e elenerek Avrupa’da hayal kırıklığı yaratan Fırtına için hiçbir kulvarda işler yolunda gitmedi.

BAŞKAN AYRILDI, 1 SEZONDA 4 TEKNİK DİREKTÖR GÖREV YAPTI

Ahmet Ağaoğlu, 3 Mart’ta başkanlık görevinden istifa etti. 24’üncü haftadaki 2-1’lik Ümraniyespor mağlubiyetinin ardından da Abdullah Avcı ile yollar ayrıldı. Böylece takıma 38 yıl sonra şampiyonluk kupasını kazandıran başkan ve teknik direktör yaşanan şampiyonluğun ardından görevlerine 1 yıl daha devam edemedi. Avcı, bu sezon takımın başında çıktığı 36 maçta 18 galibiyet, 6 beraberlik ve 12 mağlubiyet elde etti. Daha sonra takımın başına geçen Orhan Ak ise bordo-mavili ekip ile ligde 2 maçta 1 galibiyet ve 1 beraberlik aldı, Türkiye Kupası’nda ise Ankaragücü’ne 3-1 mağlup olarak elendi.

Geçici olarak takımın başına geçen Altyapı Koordinatörü İhsan Derelioğlu yönetiminde Beşiktaş ile 0-0 berabere kalan Trabzonspor’da yeni başkan Ertuğrul Doğan yönetimi teknik direktörlük koltuğuna Hırvat çalıştırıcı Nenad Bjelica’yı getirdi. Bjelica, yönetiminde 8 maça çıkan Trabzonspor, 4 galibiyet ve 4 mağlubiyet elde ederek ligi 57 puanla 6’ncı sırada tamamladı.

10 İSİM YOL AYRIMINDA, İLK TRANSFER KOURBELIS

Bu sezon yaşanan başarısızlığın ardından gözler gelecek sezona çevrildi. Sezon başında yapılan yüksek bedelli transferlerden verim alamayan ve borç yükü oldukça artan Trabzonspor’da gelecek sezon için çalışmalar başladı. Sezon devam ederken Vitor Hugo, Bruno Peres, Jean Evrard Kouassi, Naci Ünüvar ve Djaniny Semedo ile yollarını ayıran Bordo-Mavili takımda sözleşmeleri sona eren Yusuf Yazıcı, Lazar Markovic, Marek Hamsik ve Jean-Philippe Gbamin ile de devam edilmeyecek.

Maaş yükünü azaltmak isteyen Trabzonspor, beklentilerin altında kalan Enis Bardhi, Stefano Denswil, Stryger Larsen, Marc Bartra ve Maxi Gomez ile kiralandığı takımlardan dönecek olan Fode Koita ve Flavio’yu da elden çıkarmak istiyor. Yapılacak transferler için kaynak oluşturmak isteyen yönetim, yüksek bedeller teklif edilmesi halinde Uğurcan Çakır ve Abdülkadir Ömür’ün de satışına izin verecek. Genç oyuncular ile ilgili kararı ise teknik direktör Bjelica, kamp sonrası verecek.
Yeni sezonun planlamasını yapan Trabzonspor ilk transferini Yunanistan’ın Panathinaikos takımı ile sözleşmesi sonra eren 29 yaşındaki ön libero Dimitrios Kourbelis ile yaptı. Yunan oyuncu Bordo-Mavili takımla 2+1 yıllık sözleşme imzalayacak. Fırtına bu ay içinde 5-6 oyuncuyu daha kadrosuna katmayı planlıyor. Takımdan gidecek isimlere göre bu sayının artması bekleniyor.

TEKELİOĞLU: SEZON BAŞI PLANLAMASI HATALIYDI

Trabzonspor’un şampiyonluğun ardından gelen başarısızlığı bordo-mavili camianın önemli isimleri ile konuştuk.

Takımın eski teknik direktörlerinden Sadi Tekelioğlu, 2022-2023 sezonun yaşanan başarısızlığın yanlış kadro planlaması sebebiyle meydana geldiğini söyledi. Tekelioğlu, şampiyon kadronun korunmamasını ve transfer tercihlerinin yanlış olmasının takımı hedefinden saptırdığını söyledi.

“Dünyanın hiçbir yerinde şampiyon takıma 15 tane oyuncu alınmaz” diyen Tekelioğlu, “Alınan oyuncuların tamamına yakını tutmadı. Bu hem saha sonuçlarına hem ekonomiye yansıdı. Trabzonspor sahada başarılı olamadığı gibi ekonomide de büyük sıkıntılar içerisine girdi. Şampiyon takım bozulmadan ihtiyaca göre 2-3 transfer yapılmalıydı” sözlerini kullandı.

Tekelioğlu, gelecek sezon için transfer tercihlerinde aynı yanlışların yapılmaması gerektiğinin altını çizdi. Bordo-Mavili kulübün ekonomik yapısı itibariyle yüksek rakamlar ödeyerek kadro kurma şansının olmadığını kaydeden Tekelioğlu, “Trabzonspor’un gerek yurt içi gerek yurt dışından genç oyuncuları bünyesine katarak yoluna devam etmeli. Teknik Direktör Nenad Bjelica’nın şans olduğunu düşünüyorum. Bjelica ülkesi Hırvatistan ve orta Avrupa ülkelerinden yetenekli oyuncuları takıma kazandırabilir” ifadelerine yer verdi.

Trabzonspor eski teknik direktörü Sadi Tekelioğlu

‘BJELICA BAŞARI YAKALAYABİLİR’

Deneyimli çalıştırıcı, teknik direktör Bjelica’nın bordo-mavili ekipte başarılı olacağını düşünüyor. Mevcut şartlarda şampiyonluk hedeflemenin yanlış olacağını dile getiren Tekelioğlu, Bjelica ile genç yeteneklerin takıma kazandırılması gerektiğini söyledi.

Gelecek sezon ligde ilk 4 ve Türkiye Kupası’nın hedef koyulması gerektiğin kaydeden Tekelioğlu sözlerini şöyle sürdürdü: “Hedef baştan şampiyonluk olarak konulursa o zaman yine yüksek bedeller ödeme hatasına düşülür. Kurulan kadro ve yakalanan sinerji hedefe götürebilir ama baştan bu hedef yüzde yüz şampiyonluk olması hatalı olur. Bjelica’nın oynattığı oyundan memnunum. Hücuma dönük futbol oynatıyor. Trabzonspor çok pozisyona giriyor ve çok gol atıyor. Tabi lig sonuna yaklaşılması ve takımların hedefinden uzaklaşmasının da bunda etkisi var.”

GÜNEN: OMURGA DAĞILINCA TAKIM DA DAĞILDI

Trabzonspor ile 3 kez şampiyonluk yaşayan eski oyunculardan İskender Günen de şampiyonluktan sonra izlenen yolun son derece yanlış olduğunu vurguladı. Günen, takımın omurgasının dağıldığını ve bunun da başarının devam etmesine engel olduğunu dile getirdi.

Şampiyonluğun nasıl geldiğinin incelenerek sonrasının planlanması gerektiğini ve bunun yapılmadığını dile getiren Günen, “Şampiyonlukta takım olma bilinci çok üsttü, coşku ve kazanma azmi vardı. Uğurcan, Nwakaeme, Hamsik, Cornelius üst düzey bir performans gösterdi ve takımın omurgasını oluşturuyorlardı. Nwakeme ve Cornelius birbirlerini çok iyi bilen ikiliydi. İkisi de ayrıldı. Önde top tutan, top saklama becerisi olan, ileride çoğalmayı sağlayan, asist ve gol üreten bir oyuncuydu Nwakaeme. Yerine alınan Trezeguet ise boş alan bulunca etkili olan bir isim. Bu da set oyunu oynayan Trabzonspor’u kapalı savunmalara karşı çözümsüz bıraktı. Kilit oyunculardan Dorukhan ve Visca’nın sakatlığı da takımı etkiledi” değerlendirmesinde bulundu.

Trabzonspor’un eski futbolcusu ve spor yazarı İskender Günen

‘BİLİNMEYEN YETENEKLER KEŞFEDİLMELİ’

Sezon başında Şampiyonlar Ligi’nde elenmenin takımda kırılma yarattığını belirten Günen, UEFA ve Konferans Ligi’nden elenmenin hayal kırıklığı olduğunu ve yapılan harcamaların boşa gittiğini söyledi. Trabzonspor’un kısa, orta ve uzun vadeli bir planlamaya ihtiyacı olduğunu dile getiren Günen, bu dönemde yabancı hoca tercihini de doğru bulmadığını ifade etti. Günen, toparlanma dönemi olarak kulübün içinden yetişen Fatih Tekke ile yapılanmaya gidilmesinin daha doğru olacağını belirtti.
Günen, sözlerine şöyle devam etti: “Bjelica hedeflerin bittiği bir dönemde geldi. Takımın hedefi kalmamışken daha çok genç oyunculara şans vermesi gerekirdi. Yapılan transferleri gördükten sonra ve ligin başında 2-3 maç geçtikten sonra Bjelica’yı da daha iyi değerlendirebileceğiz. Bjelica 4-3-3 oynatmayı planlıyor. Trabzonspor’a daha uygun, bilinmeyen genç yabancı transferleri gerekiyor. Geçmişte bu şekilde Şota, Arçil, Aurelio, Szymkowiak gibi oyuncular transferler edilmiş ve yüksek katkılar alınmıştı. Savunmaya çok yüksek ücret ödenerek Bartra transfer edildi ama katkısı düşüktü. Altyapıdan stoper mevkiine bir oyuncu çıkarılamaz mıydı? Savunma için bu kadar bu bedeller ödenmesi yanlış.”

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Zafer Partisi
Zafer Partisi
Giriş Yap

Haberiniz.com.tr ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!