Trabzon TÜRKAV: Lojistik Üssü ile İstihdama Gelinmek Üzere…

Trabzon TÜRKAV: Lojistik Üssü ile İstihdama Gelinmek Üzere…

Trabzon ili, Sürmene İlçesinde yapılması planlanan lojistik limanı için, İyidere Belediye Başkanı Limanın İyidere’ ye alındığını müjde diye açıklamıştı. Trabzon TÜRKAV, Lojistik Merkezin sağlayacağı kazanımlarını tarihsel bakışla ifade ederek Trabzon – Sürmene’ den kaydırılmasının doğru olmayacağını 2020 tarihinde kamuoyuna açıklamıştı. 2020 tarihinde ihalesi yapılan projenin çok önemli proje olduğunu TÜRKAV ifade etmiş olmasına rağmen Trabzon sadece seyretmiştir. TÜRKAV Trabzon İl Başkanı Kenan Kuru, İyidere Belediye Başkanının arzularıyla, çalışmalarıyla “çok çalıştık ve başardık” diyerek ortada olan sonucun eksik ve yetersizliğine dikkat çekmişti. TÜRKAV, neden Sürmene’de yapılması gerektiğini, “Sürmene’nin tarihsel özelliklerine kısaca bakarak Temmuz 2020 tarihinde değerlendirmiştir. Basında geniş yer almıştır. Trabzon basınının hassasiyetine, duyarlılığına teşekkür ediyorum.
Bakın bu tarihi hatırlatmayı tekrar kamuoyu ile paylaşıyorum; Trabzon-Erzurum güzergâhına alternatif olarak düşünülen ilk yol Sürmene İskelesi bağlantılıydı. İstanbul’dan veya diğer Karadeniz Limanlarından gemilere yüklenilen zahire için Sürmene iskelesi değerlendirilmiştir. Trabzon iskelesinden denizden 24 mil uzakta olan Sürmene iskelesi, kara yolu ile 16 kervan konağı mesafe ile Kars’a bağlanmaktaydı. Batum – Sürmene iskelesine 120 mil uzaktadır… Tarihsel bakışla Sürmene deniz özelliğinde de önemli görevleri öngörülmüştür.  Daha önce olduğu gibi üzerine düşen sorumluluğunu halkıyla yerine getirmiş Sürmene, bu günde hakkı olan lojistik desteği beklemektedir.”
Rize – İyidere’ de yapılacak projenin işletmeye açılması halinde kazanımlarına dikkat çeken Ulaştırma ve Altyapı Bakanına soruyoruz; Rize’ye kaydırılan Lojistik üssün kazanımları konusunda sayısız faydalarının olacağı muhakkaktır. Öyle olmaktadır ki büyük mücadeleler verilerek Trabzon’dan Rize’ye kaydırıldığını İyidere Belediye Başkanı ifade ederek amacının dışına taşımıştır.

Trabzon Milletvekilleri Sürmene’nin elinden alınan liman üssünün, büyük bir istihdam ve hareketlilik kazandıracağını görememiş olacaklar ki beklenmiştir?

Proje hayata geçirilmesi halinde İstihdam gibi, Yaklaşık 500 milyon dolarlık üretim etkisi gibi… 1.000 kişiye doğrudan 8.000 kişiye dolaylı istihdam edilerek bölge ekonomisinde önemli yer alacağı ifade edilmiştir. Ancak, Trabzon’ a, Sürmene’ ye istihdam için bu sayının kaçının verileceği ve Lojistik üssün Trabzon için ekonomik girdileri değerlendirilmiş midir?

Sürmene’nin tarihsel varlığı ortada iken, İyidere ilçesine kaydırılan proje için “İyidere Belediye Başkanı, çok ama çok çalıştık” diyerek ilçesine kazandırmanın mutluluğunu yaşarken, Trabzon’ dan lojistik liman üssünün önemi hayata geçirildiğinde anlaşılacaktır.

Zafer Partisi
Zafer Partisi
Giriş Yap

Haberiniz.com.tr ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!