Tesla’dan Yeni Süper Bilgisayar

Tesla'dan Yeni Süper Bilgisayar

Tesla, teknolojiyi insan yaşamının hemen her alanına entegre etmek için çalışmalarına tüm hızıyla devam ediyor. Son olarak, elektrikli otomobil sürüş teknolojileri için yapay zeka verilerini işleyen yeni süper güçlü bilgisayarını tanıtan Tesla için bu süper bilgisayar, asıl proje olan Dojo için sadece bir ilk adım mahiyetinde.

Bu Daha Başlangıç

Elektrikli otomobil sektörünü tek başına yaratan ve dünyaya tanıtan Tesla, yalnızca otomobillerin elektrikli olmasıyla yetinmeyip sürüş teknolojisi konusunda da yapay zeka çalışmalarını sürdürüyor. Sürüş tekniklerinin geliştirilebilmesi için süper bilgisayarlara ihtiyaç duyan Tesla’nın yapay zeka departmanından sorumlu patronu Andrej Karpathy, Tesla’nın asıl hedefi olan Dojo adlı süper bilgisayarın öncüsü niteliğindeki yeni süper bilgisayarı hakkında bilgi verdi.

Yapay Zeka Eğitmeni

Yeni süper bilgisayarın hem sürüş tekniklerini geliştirmeye odaklı yapay zekanın gelişimini/eğitimini sağlayacak hem de halihazırda yollarda olan Tesla otomobillerden gelen devasa miktarda veriyi işlemek için kullanacak işleve ve büyük bir güce sahip olduğunu bildirdi.

Standart Bir Bilgisayarlar ile Karşılaştırılamaz

Tesla süper bilgisayar toplam 5760 GPU’dan oluşan 8 adet A100 80GB’dan oluşan 720 düğüm, 1.8 EFLOPS işlem gücü (720 düğüm x 312 TFLOPS-FP16-A100 x düğüm başına 8 GPU), 10 PB kapasite sunan 1.6 TBps NVME  depolama, 640 Tbps toplam kaydırma kapasitesi gibi standart bilgisayarlar ile karşılaştırmanın dahi mümkün olmadığı özellikler sunuyor.

Sinir Ağları Eğiten Süper Bilgisayar

Daha fazla detay vermekten kaçınan Karpathy, yeni süper bilgisayar için son olarak “sinir ağlarını eğitmek için daha iyi optimize edilmiş bir süper bilgisayar olacağını” ifade etti.

Zafer Partisi
Zafer Partisi
Giriş Yap

Haberiniz.com.tr ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!