Ters Bayrağın Ne Anlama Geldiğini Biliyor musunuz? Ters Bayrak Nedir, Neden Açılır?

featured

28 Mayıs’ta yapılan 13. cumhurbaşkanı seçimlerinin 2. turu oldukça hareketli geçti. Recep Tayyip Erdoğan’ın ipi göğüslediği seçimlerin ardından birçok olay yaşandı. Bunlardan bir tanesi de Kemal Kılıçdaroğlu’na destek veren Zafer Partisi cephesinden geldi. Ümit Özdağ’ın partisinden gelen ‘ters bayrak’ sosyal medyada büyük yankı uyandırdı. Yaşananların ardından birçok sosyal medya kullanıcısı ters bayrağın anlamını araştırmaya başladı. Peki ters bayrak nedir? Ters bayrak ne demek, neden açılır?

Tüm detayları sizler için derledik…

Tüm Türkiye’nin gündemine oturan seçimler geride kaldı. YSK’nın kesin sonuçları açıklamadan önce Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ, açıklamalarda bulundu.

Millet İttifakı adayı ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’na olan desteklerini açıklayan Özdağ, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kazandığı seçim sonucu ile ilgili memnuniyetsizliğini dile getirdi. Sıklıkla sığınmacı sorununa değinen Ümit Özdağ, “Zafer Partisi Erdoğan’ı tebrik etmemekte kararlıdır” ifadelerini kullandı.

Özdağ’ın konuşma yaptığı sahnede asıl dikkat çeken nokta ise bambaşkaydı. Kürsünün hemen arkasında yer alan dev ekrandaki ‘Ters Bayrak’ gözlerden kaçmadı.

Zafer Partililerin ve Özdağ’ın bu hareketinin ardından sosyal medyada ‘ters bayrak’ akımı başladı. Özellikle Twitter ve Instagram’da dolaşan ters bayrak görselleriyle karşılaşanlar bunun anlamı hakkında araştırmalara başladı.

Kiminiz ters asılmış bayrağı gördüğünüzde bunun yanlışlıkla yapıldığını düşünebilirsiniz. Ancak konu oldukça farklı.

Ters açılan ya da asılan bayrağın birçok anlamı vardır. Asıl anlamı protesto olsa da bir nevi ‘savaş’ çağrısı olarak da ifade edilebilir.

Ters Bayrak Nedir, Ne Anlama Geliyor?

Gündeme bomba gibi düşen ters bayrağın Türk geleneklerinde taşıdığı anlamın ‘savaş’ demek olduğu ve savaş esnasında İttihat ve Terraki tarafından kullandığı iddia edildi.

Türklerde savaş ve savaşa hazırlık dönemlerinde açıldığı söylenen ters bayrağın üzerinde Osmanlı Türkçesi ile Allah, Namus, Vatan ve İttihad (Birlik) yazmaktadır.

AK Parti İzmir İl Başkanı Bülent Delican, 2016 yılında İzmir’deki demokrasi nöbeti zamanın tekbirlerle ters bayrak açmıştı. Ardından bu bayrak Cumhurbaşkanı Erdoğan’a gönderilmişti.

Ters bayrağı ilk kez İzmir Cumhuriyet Başsavcısı Vekili Okan Bato’nun makam odasının duvarında asılı vaziyette gördüğünü ifade eden Delican, ‘Savaş zamanlarında tekbirlerle açıldığı için savaşta ruhani güçlerin, meleklerin yardım ettiğine inanılıyor. Tekbirlerle ve salavatlarla açılan bir sancak olarak askerlerin maneviyatını yükselttiği düşünülüyor. Bize getiren arkadaşımız Çanakkale Savaşı’nda kullanıldığını söyledi.’ demişti.

“Teröristlere karşı açılan bu bayrağımız süreç sonlanana kadar asıldıkları yerlerden indirilmeyecek” sözlerini söyleyen Delican:

”Bayrağın üzerindeki şekillerin elbette bir anlamı var. Cumhurbaşkanımızın, başkomutanımızın her zaman yaptığı ‘tek vatan, tek bayrak ve tek millet’ vurgusu ile çok iyi örtüşüyor.Hain terör örgütü FETÖ ile millet olarak mücadele ediyoruz. Sadece kurumlarımız değil bunlara bir dönem inananlar, kandırılanlar da tepki gösteriyor’ açıklamasıyla dikkat çekmişti.

 

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Zafer Partisi
Zafer Partisi
Giriş Yap

Haberiniz.com.tr ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!