İYİ Parti Kalkınma Politikaları Başkanı ve Bursa Milletvekili Prof. Dr. İsmail Tatlıoğlu TBMM’ de düzenlediği basın toplantısında, hükümetin tarım politikasını eleştirerek alınması gereken önlemlere değindi. Tatlıoğlu İYİ Parti olarak tarımda üretimi 110 milyar dolara, ihracatı 85 milyar dolara çıkarma projeleri olduğunu söyledi.
YILIN TAMAMINDA %3,5 CİVARINDA BİR DARALMA BEKLİYORUZ
Konuşmasına pandemi sürecinde yaşanan sorunların başında yer ekonomik sorunlarla başlayan Tatlıoğlu, “Bir ülkenin itibarı veri güvenilirliliği ile yakından ilgilidir. Ülkelerin prestiji ile verilerin güvenirliliği arasında birebir bir bağlantı vardır. O neden çok uzun süredir devam eden 2016 yılında millî gelir hesaplarının değişmesiyle başlayan gerek büyüme gerek istihdam gerek sanayi gerek sosyal göstergelerde bilimsel realiteyi aktarmaktansa bir algı oluşturma üzerine dayanan bu veri sürecini çok yanlış buluyoruz. Bizzat yürütmenin başındaki Sayın Erdoğan’ı ve ilgili yetkilileri bu konuda ciddiyete davet ediyoruz. Türkiye’de bir veri anarşizmi mevcuttur ve bu anarşi bizzat siyasi erk tarafından yaratılmaktadır. Bunun daha önce ne Arjantin’e ne Yunanistan’a bu işin yapıldığı hiçbir ülkeye faydası olmamıştır.
Yılın 2.çeyreğinde %10 daralma tahminine biz de katılıyoruz ama yılın toplamında OECD başta olmak üzere uluslararası kuruluşların yaptığı daralma tahminlerine çok katılmıyoruz. Daha olumlu bekliyoruz. %5-%7’ye varan daralmaları değil %3,5 civarında bir daralmanın olabileceğini düşünüyoruz. Daha olumlu bakma nedenimizde Türkiye’nin dinamizmine, entelektüel gücüne olan güvenimiz” dedi.
TÜRKİYE’DE TARIMIN ÜRETİMİNİ 110 MİLYAR DOLARA İHRACATINI DA 85 MİLYAR DOLARA ÇIKARMAYA YÖNELİK BİR PROJEKSİYONUMUZ VAR
İYİ Parti olarak tarım projelerinin, tarımda üretimi 110 milyar dolara çıkarmak, ihracatı 85 milyar dolara çıkarmak olduğunu söyleyen Tatlıoğlu, “Covid-19 sürecinden sonra stratejik üretimi yükselen tarımla ilgili, Sayın Erdoğan’ın ilk tedbirler paketinde tarımla ilgili bir tedbir yoktu. Daha sonra çiftçi borçları ile ilgili tedbirler geldi ve bunlar görüyoruz ki alanda yetersiz. Türkiye’de tarımsal destekler anlamında 2006 yılında çıkan; millî gelirin %1’i oranında tarıma destek verilmesi gereğini vurgulayan kanuna gereği yapılmıyor. Bu Türkiye’de 2020 yılında tarımsal kesime yaklaşık 48 milyarlık bir destek yapılması gerek. 2020 yılında 2019 üretimi için yapılan destekler 22 milyar lira. Dolayısıyla çiftçinin bu kanundan kaynaklı alacağı var ve yıllara sari bu alacağı yaklaşık 120 milyar civarında. Son 20 yılda çiftçinin borçları 46 kat artmış ama tarımsal üretim 7 buçuk kat artmıştır. Aradaki makas çok ciddi açılmıştır. Tarım Türk ekonomisi için en hızlı geliştirilebilecek bir alandır. Yapısal bir reformla bu iş çözülebilir. Biz İYİ Parti olarak bu konuda çok ciddi çalışmalarımız var. İnşallah Türkiye’de tarımın üretimini 110 milyar dolara ihracatını da 85 milyar dolara çıkarmaya yönelik bir projeksiyonumuz var” açıklamasını yaptı.