Tarımda kullanılan GES’ler kesintisiz sulama ve enerji verimliliği sağlıyor

featured

Tarımsal üretimde sürdürülebilirliğin temini kapsamında şebeke bağlantısı olmayan sulama sistemlerinde GES kullanımı, Ekonomi Koordinasyon Kurulunun geçen haftaki gündem maddeleri arasında yer aldı.

Sulama tesislerinin enerji ihtiyacının, içme suyu amacı taşımayan baraj ve göletlerin rezervuarlarında kurulacak GES’ten karşılanmasına yönelik çalışmalar ve bu kapsamda ihtiyaç duyulan yatırımlar istişare edildi.

CW Enerji Yönetim Kurulu Başkanı Tarık Sarvan, AA muhabirine, tarımsal sulamada kullanılan şebeke elektriği yerine, uzaktan erişim cihazlarıyla kontrol ve takip edilebilen güneş enerjisi sistemlerinin tercih edilmesinin enerji ve su kaynaklarının doğru kullanılmasına imkan sağlayacağını söyledi.

Sarvan, GES’li tarımsal sulama sistemleri ile kesintisiz sulama yapılabileceğini vurgulayarak, “Tarımda kullanılan GES’lerle kuyu, akarsu ve havuz gibi kaynaklardan su iletimini sağlayan motorların elektrik ihtiyacı güneş panellerinden karşılanıyor. Söz konusu sistemler, solar sulama sistemleri olarak da adlandırılır. Bu sistemler, damlama, yağmurlama ve salma su grubu sistemlerinde kullanılabiliyor.” diye konuştu.

GES’LI SULAMA, YATIRIM MALİYETİNİ 5 AYDA KARŞILIYOR

İç Anadolu Bölgesi’ndeki bazı şehirlerde tarlaların kesintisiz sulandığına, bilinçsiz ve yanlış sulama uygulamalarının kaynakların hızla tükenmesine yol açtığına işaret eden Sarvan, “Şirketimiz, 2023 itibarıyla 3 bin 300’den fazla sulama sondajını güneş enerjisiyle buluşturdu. Yıl sonuna kadar 5 bin 500’den fazla sulama motorunun güneş enerjisiyle çalışması bekleniyor ancak GES kurulumunda çiftçilerimiz ilk yatırım finansmanını sağlamada güçlük yaşıyor.” ifadelerini kullandı.

Sarvan, toplam 15 beygir gücü (hp) kapasitesinde pompa referans alınarak yapılan hesaplamalara göre, jeneratör kullanılan bir tesiste GES tercih edilmesinin yatırım maliyetini 5 ayda, şebeke elektriği kullanılan tesiste ise 4 yılda amorti edebildiğini anlattı.

Çiftçilerin ilk kurulum maliyetini karşılamakta zorluk çektiğini ve ödeme konusunda uzun vadeli finansman seçeneklerine ihtiyaç duyduklarını dile getiren Sarvan, şunları kaydetti:

“Çiftçilere özel uzun vadeli finansman desteği verilmeli, devletimiz tarafından verilen hibe ve teşviklerin kolaylaştırılması sağlanmalı. Zirai kredilendirme başvurularında marjinal arazi şartının aranmaması ve bu başvurularda kullanılan ürünlerin üretici tarafından garanti kapsamına alınan birinci sınıf malzeme olması önem arz ediyor. Tarımsal tüketim maksatlı GES’lerde mahsuplaşma koşullarının esnetilmesi çözüm olabilir. Ayrıca tarımsal amaçlı fazla üretilen enerjinin konutlarda kullanmak üzere mahsuplaşmaya imkan verilmesi ve üretilen enerjinin yılın belli bir gününde o güne ait alım bedeli tutarı ile şebekeye satışının yapılabilmesi çiftçilere esneklik kazandırabilir.”

AYHAN MİLCİ: TÜRKİYE’NİN HER YERİNDE TARIM ARAZİLERİNE GES KURABİLİYORUZ

GES sistemlerinin kurulumunda son yılların parlayan yıldızı olan Solitimes Enerji A. Ş . Yönetim Kurulu Başkanl Ayhan Milci‘ye Tarımda kullanılan GES’leri sorduk. Milci’nin açıklamaları şu şekilde:

Tarımsal alanlarda sulamalar genellikle fosil yakıtlar ile yapılır. Tarımsal alanların su ihtiyacının güneş enerjisi ile sağlanmasına Tarımsal Sulama Güneş Enerji Sistemi denir. Güneş enerjisi panelleri sayesinde üretilen enerji ile su pompaları, su depoları doldurulabilir. Eski sulama yöntemlerine oranla Tarımsal Sulama Güneş Enerji Sistemi daha ekonomik ve maliyeti azdır.

Elektrik enerjisi ile sulama yaparken uzak bölgelere elektrik iletimi için kurulumlar yapılması gerekirken; Güneş enerjisi ile tarımsal sulamada herhangi bir iletim, enerji taşıma durumu yoktur. Güneş ışınlarının var olması yeterlidir.  Tarımsal sulamada güneş enerjisi kullanımının sonucu olarak ürün verimi artar ve doğa korunmuş olur. Solitimes olarak, tarım arazilerinizin verimliliğini artırmak ve sürdürülebilir bir gelecek inşa etmek için güneş enerjisi sistemlerinin (GES) önemini vurgulamaktayız. Tarım arazileri için tasarladığımız GES çözümleri, çiftçilere ve tarım sektörüne katma değer sağlayarak, enerji ihtiyaçlarını yenilenebilir kaynaklardan karşılamalarına olanak tanır. Bu yolla çiftçilerimize enerji bağımsızlığı ve maliyet tasarrufu sağlıyoruz.  Ayrıca çiftçilrtimixe bu işi yaparken ucuz finans kaynakları bulmalarına da yardımcı oluyoruz. Bugüne kadar yaptıklarımız yapacaklarımızın teminatıdır. Çiftçilerimizin taleplerini bekliyoruz.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Zafer Partisi
Zafer Partisi
Giriş Yap

Haberiniz.com.tr ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!