Tam 97 yaşında ve hala spor yapıyor: ‘Günde yirmi dakika beni yola getiriyor’

featured

Her sabah uyanır uyanmaz yatağının üzerinde 12 kez mekik yaptıktan sonra banyo lavabosuna dayanarak şınav çekiyor. Tüm bunlardan sonra evinin spor alonuna geçip bir süre koşu bandında koştuktan sonra bir makinede lat pull-downs yapıyor.

LaLanne’ın “Günde yirmi dakika beni yola getiriyor” sözleri neden spor yaptığını gayet net açıklıyor.

Her sabaha “Yapabileceğine inanmalısın” diyerek başlayan asırlık kadın, bu inancın onu sadece sakatlıklarla, duygusal engeller karşısında fiziksel olarak aktif tutmakla kalmadığını, aynı zamanda onlarca yıl daha genç birinin hayatını yaşamasına da yardımcı olduğunu söyüyor. Sihirli cümlesi de şu:
“Her şey zihinde başlar”.

Yaklaşık altmış yıl boyunca, modern fitness hareketinin babası olarak kabul edilen, 1951’den 1985’e kadar 34 yıl boyunca egzersiz programı yapan televizyoncu Jack LaLanne’in hem eşi hem de iş ortağıydı Elaine. 1930’larda Santa Monica’nın Muscle Beach’inde akrobasi gösterileri yaparak ün kazanan kocası Jack’ı desteklemekle kalmadı aynı zamanda onun düzinelerce fitness aleti, gıda ürünü ve takviyenin yanı sıra ülke çapında 100’den fazla yerde faaliyet gösteren bir spor salonu zincirini de içeren eğlence ve girişimcilik imparatorluğunu yönetti.

Ancak Jack’in 2011’deki ölümünden bu yana Elaine sessizce kendi takipçilerini yetiştirdi. Halen ailesinden kalan BeFit Enterprises (arşiv videoları ve hatıra eşyaları satan ve LaLanne adına kayıtlı) şirketini bir çiftlikten yönetiyor.

Sadece bununla kalmadı. Son dört yılda iki kitap yayınladı. Şimdi de eşi Jack’i beyaz perdede canlandırması için anlaştığı Mark Wahlberg ile hem bir belgesel hem de uzun metrajlı bir film hazırlıyor. Aynı zamanda fitness sektörünün güçlü figürleri 1990’ların ev egzersizleri kraliçesi Denise Austin’e, Tae Bo gurusu Billy Blanks’e, vücut geliştirme efsanesi Lou Ferrigno’ya yaşam ve iş konusunda danışmanlık yapıyor.

HALA BİR İDOL

Temmuz ayında Idea Sağlık ve Fitness Derneği’nin yıllık konferansında LaLanne koridorlarda gülümseyerek pırıl pırıl yeni bir yürüteçle yürürken, onlarca fitness profesyoneli onu selfie çekmek için sık sık durdurdu. On yılı aşkın bir süredir, medyada sağlık ve egzersizi teşvik eden fitness şahsiyetlerine verilen bir yaşam boyu başarı ödülü olan Jack LaLanne Ödülü’nü kazananlara sundu. Idea’nın CEO’su Amy Thompson, “Üyelerimizin çoğu onun için geliyor, ödülün adını Elaine LaLanne Ödülü olarak değiştirmemiz gerekebilir” demekte haklı.

Bağımsız bir akademisyen ve “Getting Physical: The Rise of Fitness Culture in America” kitabının yazarı Shelly McKenzie, LaLanne’ın doğduğu 1926 yılında çok az Amerikalının egzersiz yapmayı günlük yaşamlarının bir parçası haline getirdiğini söylüyor.

McKenzie, yaklaşık bir asır sonra LaLanne’in “yaşam boyu egzersiz alışkanlığının etkinliğinin bir kanıtı” olduğunu ve belki de daha da önemlisi, yaşlılıkta nasıl görünmek ve hissetmek istediğinizi seçmenin gücü olduğunu söyledi.

Minneapolis’te büyüyen Elaine, eğlence sektöründe bir kariyer hayal ediyordu. 1940’ların ortalarında batıya, San Francisco’ya giderek burada yeni yeni gelişmekte olan televizyon mecrasında çalışmaya başladı, sonunda bir yapımcı ve canlı bir günlük varyete programının ortak sunucusu oldu ki bu, mecrada çok az kadının sekreterlik rollerinin ötesine geçtiği bir dönemde nadir görülen bir durumdu.

1950’lerin başında, zorlu bir işte çalışan boşanmış bekar bir anne olan Elaine, o zamanlar 27 yaşındaydı, sigara içiyor, öğle yemeğinde şekerleme atıştırıyor ve dönemin çoğu Amerikalısı gibi egzersize, beslenmeye fazla kafa yormuyordu.

Tanışmalarından kısa bir süre sonra Jack, Elaine’in stüdyodaki masasına gitti. Onu çörek yediği, sigara içtiği için azarladı. Fitness tarihçisi Ben Pollack 2018’de şöyle yazmıştı:
“Elaine onu kelimenin tam anlamıyla tersledi, çöreğinden gereksiz bir ısırık aldı ve yüzüne sigara dumanı üfledi.”

NASIL GÖRÜNECEĞİNİ SEÇEBİLMEK

Ama zamanla sadece Jack’e değil, onun kendisini hastalıklı bir gençten bir vücut geliştiriciye dönüştürdüğünü söylediği tam gıdalarla beslenme ve egzersiz yapma konusundaki inançlarına da aşık oldu.

“Yaşlandığımda yaşlı olmak istemiyorum” diye düşünmeye başladı.
Televizyon geçmişi ve Jack’in karizması sayesinde LaLanne’in yıldızı yükseldi. Jack’in Elaine’in programında yer alması, aynı kanalda kendi canlı programını yapmasına, ardından Los Angeles’ta diyet ve egzersize adanmış ilk ulusal dizi haline gelen “The Jack LaLanne Show “a yol açtı.

Jack Hollywood’a yerleşirken, Elaine de onun Bay Area’daki programını sunuyor ve eyalet çapında sağlıklı yaşam konusunda konferanslar veriyordu. Ayrıca Jack LaLanne banyo tartısı, “Glamour Stretcher” direnç bandı ve vitaminler de dahil olmak üzere modern kişilik odaklı fitness pazarını önceleyen ürün geliştirme ve lisans anlaşmalarının iş ayrıntılarını yürütmeye başladı.

Ancak en çok kamera önünde yardımcı sunucu olarak yaptığı gösterilerle tanınıyordu. Kadınların ağırlık kaldırma sporunda öncü olan ve Austin’deki Texas Üniversitesi’nde kinesiyoloji bölümünün geçici başkanlığını yapan Jan Todd kas geliştirmeyi kadınlar için kabul edilebilir kılan Elaine LaLanne’den ilham aldığını söylüyor.

KIZINI KAYBEDİNCE….

Her daim gülümsemesi ve sloganlara olan düşkünlüğüyle LaLanne’in pozitifliği kolayca saflıkla karıştırılabilir. Ancak onun aydınlık bakış açısı, ilk evliliğinden olan 21 yaşındaki kızı Janet’in bir araba kazasında öldüğü 24 Mayıs 1973’ün bir sonucu olarak zor kazanılmıştır. Çocuğunun öldüğünü öğrendiği gece bir seçimle karşı karşıya kaldığını söylüyor: Dağılmak ya da zorlamak.

Kendi kendine, “Janet, eğer seni orada görebiliyorsa, beni asla ağlarken görmek istemez” diye düşünmüş LaLanne. Hayatınızı değiştirmenin müjdesini veren kadın, bunun asla değiştiremeyeceği bir şey olduğunu biliyordu. Kederini de diğer her şeye yaklaştığı gibi yönetti, ileri atılarak ve beynini bir kas gibi kaybına değil, kızının hayattayken ona getirdiği neşeye odaklanması için eğiterek.

Todd, LaLannes’lerin en büyük mirasının “bize yaşlanmayla ilgili olarak egzersizin değerini göstermek” olabileceğini söylüyor. Jack yaşlandıkça doğum gününde medya gösterileri yapıyordu. 70 yaşındayken, bir mil uzunluğundaki bir yüzme sırasında 70 kişiyle dolu 70 sandaldan oluşan bir filoyu çekti. Elaine orta yaşta hareket etmekle ilgili “50’den Sonra Fitness” ve “Dynastride!” gibi başlıklar taşıyan kitaplar yazmaya başladı.

LaLannes’lerle yakın çalışmış kişiler onun imparatorluğun belkemiği olduğunu söylerken, Elaine imparatorluğun inşasındaki rolüyle övünmekten kaçınıyor. Başarılarını vurgulaması için dürtüklendiğinde konuyu hemen başka bir şeye – genellikle Jack’e – çeviriyor ya da kendine özgü aforizmalarına geri dönüyor (“Tango yapmak için iki kişi gerekir”, “Tek kişilik bir grup iyidir, ancak grupta daha fazlası onu daha iyi yapar”). E-postaları bile “Jack LaLanne” olarak görünüyor.

Elaine LaLanne 92 yaşından beri yavaşladığını söylüyor. Ayrıca son on yılda birkaç kez düşmüş. Ancak spor salonunda kazandığı fiziksel gücün yeniden ayağa kalkmasına yardımcı olduğunu söyledi.

LaLanne günlük egzersizlerinin yanı sıra esnemeye ve barfiks çubuğuna asılarak vücudunu bez bebek gibi gevşek bırakmaya da zaman ayırıyor. Jack’in 1930’larda tasarladığı ağırlık makineleri ve çiftin 1970’lerin başında satın aldığı bir koşu bandı da dahil olmak üzere, Jack ile hayatlarının büyük bölümünde kullandıkları egzersiz ekipmanlarını kullanıyor.

“Hareket etmek zorundasınız” diyor. “Eğer hareket etmezseniz, hareketsiz kalırsınız.”

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Zafer Partisi
Zafer Partisi
Giriş Yap

Haberiniz.com.tr ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!