Buse Özbey
Aydın Güzelhisar KYK Yurdu’nda yaşanan asansör kazasında Zeren Ertaş’ın hayatını kaybetmesi, Çorum’da ve Ordu’daki yurtlarda yaşanan asansör arızaları ile gündeme gelen KYK yurtlarında yaşadıklarını anlatan Dilara adlı öğrenci, “İzmir TOKİ Bayraklı KYK Kız Yurdu’nda yemeklerden kıl, tüy, kurt çıkıyor, sıcak su olmaması nedeniyle soğuk suyla duş alıyoruz. Sürekli elektrik kesintisi yaşanıyor” dedi. Dilara, yurdun merkeze uzak olması nedeniyle okula gitmesinin 3 saati bulduğunu belirtirken, “Tacize uğraşan bir arkadaşımız, durumu yurt güvenliğine bildirdiğinde, ‘”Bu saatte gelirsen tacize uğraman normal’ yanıtını aldı” diye konuştu. Dilara, başka yurda nakil olamaması halinde kaydını dondurmayı düşündüğünü, birçok öğrencinin de aynı görüşte olduğunu vurguladı.
KYK yurtlarında yaşananların gündeme gelmesinin ardından İzmir Bayraklı Yurdu’ndaki öğrencilerin koşullarını sosyal medya platformunda paylaşan Dilara adlı öğrenci, T24’e konuştu. “Lütfen sesimizi duyurun” diyen Dilara, problemlerinin başında yurt güvenliğinin geldiğini ifade etti.
Tacize uğrayan arkadaşlarının yaşadıklarını yurt güvenliğine söyledikten sonra güvenliğin ‘Bu saatte gelirseniz tacize uğramanız normal’ dediğini aktaran Dilara, “Olayın ardından yetkiliyle konuştuk. Ama güvenliğin davranışlarında bir değişiklik olmadı” dedi.
“Polis, iki saatte geliyor”
Geceleri yurdun önünden geçen araçların yurda giren kadınlara sözlü tacizde bulunduğunu söyleyen Dilara, yurtta kalan öğrencilerin bu durumdan rahatsız olduğunu ancak polisi aradıklarında da 2 saate geldiklerini ve yarım saat kadar nöbet tuttuktan sonra gittiklerini belirtti.
“Öğrenci olmayan da yurda girebilir”
Yurtta sıcak su olmadığını ve soğuk su ile duş aldıklarını, sık sık da elektrik kesintisi yaşadıklarını söyleyen Dilara, yurdun 4 bin kişilik olduğunu TOKİ evlerinin yurda dönüştürüldüğünü belirterek, ” Bir daire 2-3 odalı, 2 tane banyomuz var. Bir dairede 16 veya 18 kişi kalıyor. Hala dolap eksikliği var. Ders çalışacak ortamımız yok masa ve sandalye de eksik” dedi.
Yurdun merkeze çok uzak olduğunu ve yurda yakın bir ESHOT durağı olmasına rağmen otobüsün çok dolu geldiğini söyleyen Dilara, bu yüzden sürekli bir sonraki otobüsü beklediklerini ve okula yaklaşık 2,5-3 saate gittiklerini belirtti. Dilara, yurtta kalan öğrencilerin bu konu hakkında Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi’ne (CİMER) ve İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne şikayette bulunduklarını ancak konu hakkında henüz bir gelişme olmadığını kaydetti.
“Aç kalıyoruz”
Öğrencilerin yemeklerden de şikayetçi olduğunu, yemeklerin 21.00’de bittiğini söyleyen Dilara, “Yemeklerin içinden kıl, kurt, böcek çıkıyor. Onu da geçtim yemek çok erken bitiyor, aç kalıyoruz. Yemekhanede çalışanlar yemekleri kaplara doldurup buzdolabına koyuyorlar eve götürmek için” dedi.
Dilara, yurtta hijyen koşullarının çok kötü olduğunu, odaların doğru düzgün temizlenmediğini belirterek, “Bazı bloklarda haftada 1 temizlik yapılıyor bazılarına uzun zamandır yapılmamış, yapılan temizlik de maalesef yeterli değil, üstün körü temizleniyor. Her bloğa bakan temizlik görevlisi farklı, bazı bloklarda temizlik daha düzgün yapılıyor. Çok bilmiyoruz fakat her binaya 2 kişi bakıyor diye duyduk. Bir arkadaşımızın olduğu bloğa 1 ayda sadece 2 kere gelinmiş” dedi.
“Mecburen yurtta kalıyorum”
Dilara başka bir KYK yurduna nakil için başvuru yaptığını ancak nakil talebi onaylanmazsa, mecburen aynı yurtta kalacağını söyledi. Yurtta yaşadığı sorunlar nedeniyle ailesinin yaşadığı şehre yatay geçiş yapacağını, yatay geçiş yapamazsa da okulu donduracağını belirtti.