Suriye Su Kaynakları Bakanı Dr. Tamam Raad ve beraberindeki heyet bugün Bağdat’ta Irak Su Kaynakları Bakanı Mühendis Mahdi Rashid Al-Hamdani ile su kaynakları ve sulama alanında işbirliğinin yollarını görüştü.
Irak Su Kaynakları Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, “İki taraf, her iki ülkedeki anlatı gerçekliğini, su kaynakları sektöründe ortak işbirliği araçlarının geliştirilmesi, işbirliğinin artırılması ve çalışma ve planlama alanında koordinasyon ve her iki ülkenin yeteneklerini geliştirmek için çalıştaylar düzenlenmesi konusunda anlaştı.” denildi.
Açıklamada, Bakan El Hamdani’nin Suriye heyetinin ilk Bağdat Uluslararası Su Konferansı’na aktif katılımını ve faaliyetlerinin başarısındaki olumlu rolünü memnuniyetle karşıladığı belirtildi.
Bakan El Hamdani, kardeş Suriye ile işbirliğinin sürekli ve üst düzeyde olduğunu vurgulayarak, Fırat Nehri’nin durumu ile düzenli aralıklarla toplantıları yoğunlaştırma ve veri ve bilgi alışverişinde bulunma arzusunu dile getirdi.
Bakan Raad da, “Suriye’nin her iki ülkenin de çıkarına hizmet edecek şekilde sulama alanında işbirliği araçları geliştirmeye tam olarak hazır olduğunu” ifade etti.
Toplantıya Suriye’nin Bağdat Büyükelçisi Satam Jadaan Al-Dandah katıldı.
İlk Bağdat Uluslararası Su Konferansı arka arkaya ikinci gün çalışmalarını sürdürdü. Heyetler, stratejik planlama, entegre su kaynakları yönetimi, su ve gıda güvenliği alanlarında iç ve dış seviyeleri, iklim etkisinin zorlukları, su kıtlığını ve terörist eylemlerin su sistemi üzerindeki etkisini azaltmak için bölgesel ve uluslararası işbirliği ve risklerinden kaçınmanın ve doğal afetlerin etkisini azaltmanın yollarını görüştü.
Su Kaynakları Bakan Yardımcısı Mühendis Usame el-Akhras, SANA muhabirine yaptığı açıklamada, Suriye heyetinin bu konferansa katılımının ilk etaptaki amacının kardeş Irak’ın bu alandaki deneyimlerini öğrenmek ve su kaynaklarının akılcı ve optimal kullanımı konusunda fikir ve fikir alışverişinde bulunmak olduğunu belirtti.
Al-Akhras, “Bölgemizde özellikle iklim değişikliğinin etkisiyle açıkça görülen Dicle ve Fırat havzalarında su kıtlığı var ve yakın ve orta gelecekte bu etkinin çok büyük olması bekleniyor. Bu nedenle, iki aşağı nehir ülkesi olarak kardeş Irak ile iki nehrin suyundan adil ve hakkaniyetli payımızı elde etmek için çabaları birleştirmek önemli bir konudur.” açıklaması yaptı.