Suriye muhalefeti yeni adım arıyor?

Suriye muhalefeti yeni adım arıyor?

2012 yılında Suriye hükümetinden ayrılan eski Suriye Başbakanı Riyad Farid Hijab, Suriye muhalefet güçlerinin önümüzdeki Şubat ayında Katar’ın başkenti Doha’da yolları tartışmak üzere bir seminer düzenlemesine öncülük edecek.

Doha’da düzenlenecek oturumlara farklı akımlardan çok sayıda Suriyeli muhalif ismin davet edilmesi planlanıyor.

Basında çıkan haberlere göre sempozyum, 8 oturumda tartışılmak üzere 25 araştırma makalesi hazırlayan üç muhalif çalışma merkezi (Harmon, Jusoor ve Omran) tarafından düzenleniyor.

Raporlar, ister Cenevre’de ister Astana’da olsun, siyasi çözüme giden yolları ele alan çok sayıda akademisyenden araştırma makaleleri olduğunu belirtti.

Raporlar, başta Suriye Koalisyonu eski başkanı Moaz al-Khatib, George Sabra ve düzenlenen Riyad Konferansı’ndaki muhalefet toplantısına katılan bazı şahsiyetler olmak üzere 60’tan fazla Suriyeli muhalif şahsın seminere davet edildiğini ortaya koydu.

Seminere, Ulusal Koalisyon Başkanı Salem el-Maslat, Suriye Müzakere Komitesi Başkanı Anas el-Abdah ve Anayasa Komitesi Eşbaşkanı Hadi el-Bahra da katılacak.

Raporlara göre, sempozyumda müzakere süreciyle ilgili siyasi dosyaların çoğu tartışılacak.

Raporlar ayrıca, bu sempozyumun sonuçları hakkında konuşmak için henüz çok erken olduğunu, çünkü yeni bir siyasi platformla sonuçlanabileceğini ve bunun araştırma bağlamında kalabileceğini ve başka bir şey olmadığını açıkladı.

Raporlarda, son zamanlarda muhalif eski Başbakan Hijab’ın elinde ve doğrudan Türkiye ve Katar tarafından denetlenen bir yeniden yapılanma projesine ilişkin bilgiler olduğu ileri sürüldü.

Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, bu ayın başlarında Katar’ın başkenti Doha’da Hicab ile Suriye’deki gelişmeleri görüşmüştü. Bu, 2021 yılında Türk Dışişleri Bakanı ile muhalif Başbakanı bir araya getiren ikinci toplantı olmuştu. Daha önce Mart ayında, tartışılan konuları açıklamadan Doha’da bir araya gelmişlerdi.

 

Zafer Partisi
Zafer Partisi
Giriş Yap

Haberiniz.com.tr ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!