Nakit sıkıntısı yaşayan Suriye, döviz kurunu farklı göstererek milyonlarca dolar BM yardımının 100 milyon dolarını çaldı.
Birleşmiş Milletler (BM), uzun süredir Suriye’ye yoksulluk yardımı bağışlarında milyonlarca dolar akıtırken, Esad rejimi kendi iç döviz kurunu kullanarak 100 milyon doları cebe indirdi.
The Guardian gazetesinde yer alan habere göre ABD merkezli Stratejik ve Uluslararası Araştırmalar Merkezi’nden (CISIS) araştırmacıların 779 BM sözleşmesini analiz etti ve Suriye merkez bankasının sermaye üretmek için yasadışı yollara yöneldiğini kaydetti.
Buna göre Suriye 2019’dan beri BM’nin, merkez bankasının 2.500 ila 1.500 Suriye sterlini arasındaki resmi döviz kurunu bir ABD dolarına karşı kullanmasını sağladı. Tüccarlar tarafından ve karaborsada kullanılan gayri resmi ve daha az kazançlı oranın dolar başına 3500 Suriye sterlini olduğu belirtildi.
Araştırmacılar bunun 2020’de BM tarafından Suriye’ye gönderilen dış yardımın yüzde 50’sinin hükümet tarafından kaybedildiği anlamına geldiğini belirtti. Suriye hükümeti 2019’dan bu yana bu programdan toplam 100 milyon dolar kazandı.
CSIS’ın kıdemli bir üyesi olan Natasha Hall, ”Bu, yardımın sahada uygulanma veya kullanılma şansı olmadan önce inanılmaz derecede sistematik bir şekilde yönlendirildiğini gösteriyor. Yaptırımların genel amacı rejimi sivillere karşı şiddet eylemleri gerçekleştirmek için gereken kaynaklardan yoksun bırakmaksa ve insani yardımın amacı ihtiyacı olan insanlara ulaşmaksa, yardımın belirtilen bu iki hedefle tamamen çeliştiği bir durum var” dedi.
Nakit sıkıntısı çeken Suriye’de Beşar Esad rejimi yıllardır sert yaptırımlara maruz kaldı, bu da hükümetin ABD, İngiltere ve AB gibi ülkelerle ticaret yoluyla gelir elde edemeyeceği anlamına geliyor . Suriye hükümetinin milyonlarca dolarlık varlıkları Lübnan’da ve Orta Doğu’nun başka yerlerinde bulunan bankalarda donduruldu.
Kaynak: AjansBizim