Süresiz nafaka feryatları artıyor: Ödeyemedi, hapse girdi, bebeğini kaybetti!

featured

Daha önce üst limiti 1 yıl olarak uygulanan ancak 1988 yılından bu yana süresiz kılınan, boşanan çiftler arasındaki nafaka uygulaması tartışma konusu olmaya devam ediyor. Süresiz nafaka ile bir gün bile evli kalan çiftlerin boşanması durumunda büyük oranda erkekler, boşandığı kadına ölene kadar nafaka ödemek zorunda kalıyor. Her yıl miktarı mahkeme kararıyla artırılan nafaka ödemeleri dolayısıyla mâli yük altına girenler, ödeyememe durumunca cezaevine giriyor.

Boşanan çiftlerin birbirinden kopmamasını sağlayıp tartışmaları da beraberinde getiren müebbet nafaka uygulamasında, ‘evlilik durumunda nafaka kesilir’ hükmü bulunduğu için boşanmış birçok kadının bu sebeple yeni yuva kurmadığı veya ilişki yaşayıp resmi nikah kıymadığı yönünde şikayetler yer alıyor.

Süresiz nafaka kadınları korumak için var’ argümanını ise, uygulamanın gerçek manada mağduru olan kadınlar çürütüyor. Bunun en büyük örneğini, İstanbul’da yaşayan Cengiz Dinçer ve eşi oluşturuyor.

NAFAKA YÜZÜNDEN HAPSE GİRDİ, BEBEĞİNİ KAYBETTİ

Aynı zamanda Dağılmış Aileler ve Çocuk Hakları Derneğinin başkanlığının yürüten Cengiz Dinçer, 13 yıldır büyük zorluklarla nafaka ödemek zorunda kaldığını, yeni evlendiği eşi hamileyken eski eşine nafaka ödeyemediği gerekçesiyle cezaevine atıldığını ve bu süreçte bebeğinin hayatını kaybettiğini anlatıyor.

Süresiz nafakayı “zulüm” olarak değerlendiren Cengiz Dinçer, eşiyle birlikte yaşadığı travma dolu günleri anlattı konuşmasında şunları söylüyor:

SADECE MEZARDA BİTİYOR

Cengiz Dinçer, “İş garantim yok. Yaş ilerledikçe iş bulma imkanı da yok. Birçok işyeri 35 yaşından sonra personel almıyor ama ne hikmetse kendi öz çocuğuma 18 yaşına kadar ödüyorken, eski eşime hala nafaka ödemekle yükümlüyüm. İki seçenek sunuluyor; ya ben öleceğim ya kadın ölecek. Devlet başka alternatif sunmuyor.” ifadelerini kullanıyor.

Nafakaya belirli bir süre getirilmesi gerektiğinin altını çizen Dinçer, Aile Bakanı Göktaş’tan umutlu olduklarını söylüyor. Dinçer’in sözleri şöyle:

HEM ERKEĞİ HEM KADINI MAĞDUR ETMEYECEK ÇÖZÜM ŞART

Doğruhaber gazetesinin manşetinde yer alan haberde beyanı bulunan Türkiye Söz Konusu Aile Birliği Derneği Başkanı Serkan Gürsoy ise, “Kadının ekonomik durumu iyi olsa bile mesela kadının ekonomik durumu çok iyi ve erkek engelli, çalışmıyor ya da ekonomik koşulları para vermeye elverişli değil ama bunlara rağmen TMK 175’inci maddede cinsiyet ayrımı olmamasına rağmen algı mühendisliği sayesinde erkeklerden kadınlara süresiz nafaka bağlanıyor. Bu durum anayasamızın eşitlik ilkesine aykırıdır. Devletin tarafsız ve adil olması gerekiyor. Hem erkeği hem de kadını mağdur etmeyecek adil ve hakkaniyetli bir çözüm ortaya konulması gerekiyor.” görüşünü paylaşıyor.

 

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Zafer Partisi
Zafer Partisi
Giriş Yap

Haberiniz.com.tr ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!