Sürdürülebilir tarım yeniden keşfediliyor

featured

Aslında çok eski dönemlere dayanan bu üretim şekli, modern tarımla birlikte unutulmaya yüz tuttu ve sistem, tarım arazilerinde belirli mahsullerin üretilmesini yaygınlaştırdı. Ancak son dönemde Armani gibi markaların, tarımsal ormancılık alanında yaptığı yatırımlar, finansal ve ekolojik anlamda pozitif etkileri olan bu sisteme ilgiyi artıracak gibi görünüyor. 

YÜKSEK SICAKLARDA ETKİLİ

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü’nün (FAO) paylaştığı bilgilere göre, 2050 yılında dünya nüfusunun 9.7 milyara ulaşması beklenirken, gıda talebinin 2050 yılına kadar karşılanabilmesi için sürdürülebilir üretimin sağlanması şart ve tarımsal ormancılık, bunun için çözümün bir parçası olabilir: “Ağaçları bitkisel ve/veya hayvansal üretim sistemleriyle birlikte yöneten geleneksel ve çağdaş arazi kullanım sistemleri, tarımsal ormancılık sistemleri olarak adlandırılıyor. Tarımsal ormancılık ayrıca, ağaçlar mahsullere barınak sağlayarak bu alandaki zararları azaltabildiği ve kalıcı/yıllık mahsul üretiminde, toprakta ve peyzajda karbon tutulumunu artırabildiği için yüksek sıcaklıklara karşı kırılganlığı da azaltıyor.”

TÜRKİYE’DE ŞARTLAR UYGUN MU

Türkiye’nin tarım ve ormancılık politikalarında tarımsal ormancılığın yer almadığını belirten FAO, temel tarımsal ormancılık uygulamalarından çalı ve ağaçların, yem ve hayvansal üretimle birleştirilmesi yönteminin, tıbbi veya süs bitkileri üretimine ayrılmış orman alanlarının ve toprağı rüzgâr erozyonuna karşı korumak için ekim alanlarını veya meraları çevreleyen ağaç ve çalı şeritlerinden oluşan rüzgâr perdesi şeritlerinin olduğunu belirterek, “Tarımsal ormancılığın uygulanması için bir potansiyel mevcut gibi görünüyor. Halihazırda bu uygulamalar, Türkiye’de var ancak resmi olarak tarımsal ormancılık ismi altında kaydedilmiyor” değerlendirmesini yaptı.

‘ARTAN TALEBE YANIT OLACAK’

ARMANI, geçtiğimiz haftalarda Güney İtalya’da deneysel bir tarımsal ormancılık alanı açtığını duyurdu. Şirketten yapılan açıklamada, “Bu inovatif yaklaşım, artan tüketici talebine küresel moda endüstrisinde daha sürdürülebilir cevaplar sunmayı ve aynı zamanda kaynakların güvenliğini sağlarken güçlü bir değer zinciri oluşturmayı sağlayacak” denildi. Söz konusu arazi şimdiye kadar pamuk ekimi için ayrılmıştı ancak pamuğu sürdürülebilir şartlarda üretmek adına bu alanda artık farklı yöntemlerin deneneceği belirtildi. Projenin İngiltere Kralı Charles’ın Galler Prensi olduğu dönemde desteklediği Sustainable Markets Intiative’s Fashion Task Force ve Circular Bioeconomy Alliance işbirliğiyle yürütüleceği duyuruldu. 

Tarımsal ormancılığın faydaları neler?

  • İklim değişikliğinin olumsuz etkilerini azaltmak
  • Biyolojik çeşitliliği korumak
  • Toprak sağlığını iyileştirmek
  • Hava ve su kalitesini artırmak

 

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Zafer Partisi
Zafer Partisi
Giriş Yap

Haberiniz.com.tr ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!