Stonehenge Anıtı Dünya Miras Listesi’nden Çıkarılabilir

Stonehenge Anıtı Dünya Miras Listesi'nden Çıkarılabilir

İngiltere’nin tarihi yerleri Dünya Miras Listesi’nden tek tek düşüyor. Liverpool’un ardından ünlü Stonhedge de bölgede kara yolu tüneli inşası devam ederse listeden çıkarılacak.

İngiltere’de Dünya Miras Listesi’nde çıkan tarihi yerler tartışması yapılırken bir uyarı da Stonehenge için geldi.

Birleşmiş Milletler Eğitim Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) İngiliz hükümeti’ne, bölgede planlandığı gibi 1,7 milyar sterlinlik bir karayolu tünelinin devam etmesi halinde Wiltshire’ın değerli eserlerinin dünya mirası statüsünden çıkarılıp “tehlike altındaki” listeye ekleneceği uyarısı yaptı.

BM yakın zamanda İngiltere’nin Liverpool kentini, yeni inşa edilen binaların Victoria rıhtımlarının cazibesine zarar verdiği gerekçesiyle Dünya Mirası Listesi’nden çıkarmıştı.

İngiltere Ulaştırma Bakanı Grant Shapps, UNESCO’nun bölgenin tarihi değeri üzerinde “olumsuz etki” yaratacağına dair uyarılarına rağmen, kasım ayında plana yeşil ışık yakmıştı.

Yüksek mahkemenin, yapılacak adli incelemenin ardından projenin devam edip etmeyeceğine haftalar içinde karar vermesi bekleniyor.

İngiltere’nin taraf olduğu UNESCO’nun Dünya Mirası Sözleşmesi, hükümetleri kültürel varlıklarına fon sağlamak için ulusal vakıflar kurmaya teşvik ediyor, ancak İngiltere’de böyle bir kurum yok.

Stonehenge’i yapan medeniyet bu yapıt bittikten sonra kendilerinden sonraki medeniyete tek bir DNA bırakmayacak şekilde kaybolmuş ve burada daha sonra yaşayanlar başka bir insan medeniyeti olarak ortaya çıkmıştır.

Ayrica Stonehenge’i yapanların atalarının Gobeklitepe’yi yapanlar olduğu düşünülüyor.

Zafer Partisi
Zafer Partisi
Giriş Yap

Haberiniz.com.tr ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!