Spor Migrene İyi Gelir Mi ?

Spor Migrene İyi Gelir Mi ?

Haftada iki buçuk saatten az spor yapanların daha fazla migren ağrıları çektikleri belirlendi.

Spor Migrene İyi Gelir Mi ?

Haftada iki buçuk saatten az spor yapanların daha fazla migren ağrıları çektikleri belirlendi.

Washington Üniversitesi’nden bilim adamlarının araştırması, haftada en az iki buçuk saat spor yapanlarda stres, depresyon ve uyku bozuklukları gibi migreni tetikleyen etkenlerin daha az olduğunu gösterdi.

Düzenli spor yapmanın bazı migren türlerinin sıklığı ve şiddetini azaltmada etkili olabileceğini belirten bilim adamları, sporun doğal ağrı kesici olarak bilinen endorfin hormonunun salgılanmasını sağlayarak migrenden muzdarip kişilerin daha iyi uyumasına ve stresin azaltılmasına yardımcı olduğunu vurguladı.

Araştırmaya migren teşhisi koyulmuş  4 bin 647 kişi katıldı. Katılımcılardan dörtte üçü, ayda 15 ya da daha fazla atağın görüldüğü kronik migrenden muzdaripti. Katılımcılar, migrenleri, uyku düzenleri, depresyon, stres kaygı düzeyleri ile her hafta ne kadar spor yaptıklarına ilişkin soruları yanıtladı.

Haftada ne kadar spor yaptıklarına göre katılımcılar 5 gruba ayrıldı. Haftada iki buçuk saatten az spor (yürüyüş, ev temizliği, bisiklete binme, vb. dahil) yapanlarda depresyon, uyku sorunları ve kaygının daha fazla olduğu belirlendi.

Hiç spor yapmayanların yüzde 47’sinde depresyon görülürken spor yapanların yüzde 25’inde depresyona rastlandı. Hiç spor yapmayanların yüzde 39’unda, spor yapanların yüzde 28’inde kaygı görüldü. Hareketsiz kişilerin yüzde 77’inde, spor yapanların ise yüzde 61’inde uyku sorunları saptandı.

Spor yapmayanların yüzde 48’inin neredeyse her gün baş ağrıları çektiğini belirleyen bilim adamları spor yapan gruptakilerin ise sadece yüzde 10’unun hafif baş ağrılarından muzdarip olduğunu gördü.

Bilim adamlarından Mason Dyess, migren için yeni tedavi yöntemlerinin bulunduğunu ancak bunların çok pahalı olduğunu belirterek, “Migren hastaları günlük hayatlarında daha fazla hareket etmeli, bu, migrenin beraberinde getirdiği başka sorunları en aza indirmenin hem kesin hem de daha az masraflı yolu” ifadesini kullandı.

Araştırmanın sonuçları, 17-22 Nisan’da düzenlenecek Amerikan Nöroloji Akademisi’nin 73. toplantısında sunulacak.

Kaynak: AjansBizim

Zafer Partisi
Zafer Partisi
Giriş Yap

Haberiniz.com.tr ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!