İçişleri Süleyman Soylu 25 Mayıs akşamı Habertürk TV’de katıldığı programdaki açıklamaların bir bölümünde, organize suç örgütü liderine verilen resmi polis koruması hakkında bilgiler aktarmıştı.
Soylu, kendisiyle ilgili hakaret içeren açıklamalar yapan organize suç örgütü liderine verilen korumayı kaldırdığını açıklamıştı. Ayrıca koruma verilmesinde sorumlulukları bulunduğunu belirttiği dönemin İstanbul Valisi Vasip Şahin, İstanbul Emniyet Müdürü Vali Selami Altınok ve Terörle Mücadele Şubesi’nden sorumlu İstanbul Emniyet Müdür Yardımcısı Mustafa Çalışkan’ın adını vermişti.
T24 yazarı Tolga Şardan’ın haberine göre; İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun, suç örgütü lideri Sedat Peker hakkında verilen koruma kararı hakkındaki açıklamalarında değinmeyi “es geçtiği” belge ortaya çıktı. Buna göre, Peker’in koruma talebi Ocak 2015’te önce oy birliği ile reddedilmiş. Ancak daha sonra bu karar, koruma verilmesi yönünde başka bir kararla rafa kalkmış.
Konuyla ilgili yazısında Şardan şunları yazdı:
Soylu’nun açıklamalarından sonra isimlerini verdiği dönemin Kadıköy İlçe Emniyet Müdürü Nurettin Demir ile İstanbul Emniyeti İstihbarat Şube Müdürü Özgür Taşdemir’in süreçle ilgisinin olmadığı anlaşıldı!
Bakan’ın “FETÖ’yle bağlantılı” dediği Demir’in, organize suç örgütü liderine koruma verildiği dönemde çoktan görevden alınıp ihraç edildiği, Taşdemir’in ise henüz emniyet amiri rütbesiyle Terörle Mücadele Şubesi’nde olduğu ortaya çıktı!
Yani Soylu isimleri ve süreci karıştırmıştı. Kaldı ki, “Koruma kararını kaldırdım” dediği suç örgütü liderinin koruma kararının uzatılmasında ve yurt dışına çıkarken yanında götürdüğü polisin yurt dışı görev onayında kendisinin imzası ve onayı mevcuttu!
Şardan, İçişleri bakanı Soylu’nun “Sedat Peker’e 2015’te resmi koruma kararı verildi.” dediği ve suç örgütü liderine koruma verilmesinden önce İstanbul Valiliği İl Koruma Komisyonu’nun Ocak 2015 tarihli kararını aktaran yazıyı şöyle paylaştı.
Oy birliği ile ret
Şimdi belgedeki yazıyı olduğu gibi buraya alıntılıyorum:
“Yukarıda adı, soyadı ve unvanı (Sedat Peker / Vatandaş) yazılı kişinin, ‘Koruma altına alınmasına gerek olmadığına’ Koruma Hizmetleri Yönetmeliği’nin (10, 11, 15, 16, 17, 18, 19.) maddeleri uyarınca oy birliğiyle karar verilmiştir.”
Bu cümlenin anlamı şu oluyor: Devlet, Peker’in koruma talebi başvurusunu uygun görmedi!
Ancak bu karara rağmen organize suç örgütü liderine Mart 2015’te bir polis koruma amacıyla tahsis edildi.
Hayır’lar evet’e nasıl dönüşür?
Gelelim, madalyonun öteki yüzüne.
Hemen herkesin bildiği gibi; bu topraklarda, devletin yani bürokrasinin “hayır” dediğinin oldurulması için devreye “siyaset” girer. Bir şekilde hayır ya da olumsuz verilen görüş siyasetin devreye girmesiyle bir anda evet veya olumlu’ya dönüverir.