Araç, yıllar boyunca incelediği Bennu’dan topladığı örnekleri geçen ay Dünya’ya ulaştırmıştı.
Uzay aracı, 20 Ekim 2020’de kısa süreliğine indiği göktaşından kayaç parçaları toplamış ve bunları Dünya’ya göndermek üzere bir kutunun içine yerleştirmişti.
Araştırmacılar Şaşkına Döndü
Kısa süre önce o kutuyu ilk kez açan NASA araştırmacıları, gördükleri manzara karşısında çok şaşırdı.
Independent Türkçe’de yer alan habere göre; araştırmacılar, kutuda beklediklerinden çok daha fazla örnek ve asteroit tozu olduğunu gördü.
Bu yüzden kutuyu temizlemek ve örnekleri incelenmek üzere yeniden muhafaza etmek de beklendiğinden uzun sürüyor.
Kutuyu 26 Eylül’de açan bilim insanları, Bennu’dan gelen örnek bolluğu karşısında şaşırmış olsa da bunu sevindirici bir haber olarak yorumladı.
NASA, bu örneklerin kutunun içindeki “TAGSAM” adı verilen numune toplama başlığından çıkarılmasının beklediklerinden uzun sürdüğünü söylüyor.
Muhafazada muhtemelen 250 gram toz olduğu belirtiliyor.
Tozun ilk analizi, taramalı elektron miikroskobu, X-ışını ve kızılötesi cihazlarla gerçekleştirilecek.
Analizden elde edilen ilk sonuçları ve numunenin görüntüleri 11 Ekim’de düzenlenecek bir basın toplantısında yayımlanacak.
Güneş Sistemi’nin Sırlarını Ortaya Dökecek
OSIRIS-REx, ilk olarak 2018’de göktaşının yörüngesine girmiş, 2019’da da cisme yakın geçiş yapmıştı.
O dönemde gelen bulgular, Dünya’da yaşamın kökenine dair “beklenmedik” ipuçları sunmuştu.
Söz konusu veriler göktaşı üzerinde hidrojen ve oksijen atomlarından oluşan moleküllerle çok sayıda büyük kaya parçasının varlığını göstermişti.
Bu nedenle NASA, uzay aracından gelen numuneleri çok önemsiyor. Uzay ajansının o dönem yayımladığı açıklamada şu ifadeler yer almıştı:
OSIRIS-REx’le Bennu’nun incelenmesi bilim insanlarına güneş sistemimizin kökenleri, Dünya’daki su ve organik moleküllerin kaynakları ve uzayda Dünya’ya yakın bölgedeki tehlikeler ve kaynaklar hakkında daha fazla bilgi edinme imkanı sunacak.
Uzay aracı 24 Eylül’de örnekleri gezegene doğru fırlattıktan sonra OSIRIS-APEX olarak yeniden adlandırıldı ve görevlendirildi.
Uzay aracı şimdilerde “potansiyel tehlike” diye sınıflandırılan, Apophis adlı bir göktaşını incelemek üzere yola devam ediyor.