Son dakika… Erdoğan açıkladı: Emekli maaşlarındaki artış belli oldu

featured

Yeni yılın ilk kabine toplantısı Saray’da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında toplandı. Milyonlarca SSK ve Bağ-kur emeklisinin merakla beklediği ek maaş zammının da görüşüldüğü kabine 4 saat sürdü.

Toplantı sonrası emekli maaşlarına ilişkin konuşan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, “Emeklilerle ilgili düzenleme anlamlı. Cumhurbaşkanımıza farklı alternatifler sunduk. Açıklama taktiri kendisinde” ifadelerini kullanmıştı.

Kabine toplantısının ardından kameraların karşısında konuşan Erdoğan, SSK ve Bağkur emeklileri için beklenen ek zam oranını açıkladı.

Aralık ayı enflasyonu ile emekliye zam oranının yüzde 37,57 olarak netleştiğini anımsatan Erdoğan, yüzde 5 artışla yüzde 42,6’ya yükselttiklerini söyledi. Erdoğan, temmuz ayında emekli maaşlarının ayrım olmaksızın eşitleneceğini belirtti.

Erdoğan böylece, emekli maaşı alt sınırını 7 bin 500 liradan 10 bin liraya çıkardıklarını da duyurdu.

TAKVİM NASIL İŞLEYECEK?

Zamların belli olmasının ardından şimdi ise 2024 en düşük emekli maaşı ve refah payının kanun teklifine eklenecek. Ardından yeni aylıklar Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu’ndan geçerek Genel Kurul’a gelecek. Burada oylanmasının ardından yasalaşacak ve Resmi Gazete’de yayımlanacak.

Emekli maaşı düzenlemelerinin Gelecek hafta Meclis’e taşınması ve ocak ayı bitmeden ise yasalaşabileceği belirtiliyor.

SSK emekli maaşı ödemeleri yarın başlayacak 26 Ocak’ta sona erecek. Bağ-Kur emekli maaşı ödemeleri de 25-28 Ocak arasında yapılacak. 

Memur emeklileri maaşlarını her ayın 1’i ila 5’i arasında alıyor. Ancak Aralık ayı enflasyonu 3 Ocak’ta açıklanmıştı. Bu nedenle Emekli Sandığı emeklileri maaşlarını zamsız olarak almışlardı. Onların da yüzde 49,25’lik zamdan doğan maaş farklarını Ocak ayının son haftasında alması bekleniyor.

Erdoğan’ın açıklamalarından öne çıkanlar şu şekilde:

“2024 yılının ilk 6 ayı için memur emeklisi aylıklarında yüzde 49,25, SSK ve Bağkur emeklisi aylıklarında ise uüzde 37,57 artış oldu. Daha düşük artış alan SSK ve Bağkur aylıklarına ilave yüzde 5 daha ilave yapacağımızın müjdesini veriyorum. Bütçe imkanlarımızı zorlama pahasına da olsa emeklilerimizi asla darda bırakmıyoruz. SSK ve Bağkur emeklilerimizin Ocak 2024’den itibaren 6 aylık artış oranı yüzde 42,6’ya yükseliyor. Memur, SSK ve Bağ-Kur ayrımı yapmadan tüm emeklilerimizin yıllık maaş artış oranları önümüzdeki temmuzda eşitlenecektir. Emekli maaşı alt sınırını 7 bin 500 liradan 10 bin liraya çıkarıyoruz.

2024 EMEKLİLER YILI OLARAK İLAN EDİLDİ

2024’ü emekliler yılı olarak ilan ediyoruz. Amacımız bu vesileyle emeklilerimizin hayat kalitesini artıracak yeni hizmetleri devreye almaktır.

EKONOMİYE İLİŞKİN AÇIKLAMALAR

Konuşmasında ekonomiye ilişkin değerlendirmelerde bulunan Erdoğan, şunları söyledi:

“Önümüzdeki 5 yıl boyunca küresel büyümenin düşük seviyelerde gerçekleşmesi bekleniyor. Türkiye olarak biz kendi hedeflerimize sıkı sıkıya bağlı kalarak, yatırım, üretim, istihdam, ihracat yoluyla büyümeye devam edeceğiz. Her küresel kriz, Türkiye’nin önüne fırsatlar getirmektedir.

Hayat pahalılığı ve enflasyonla mücadelemizde milletimizin yardımını bekliyoruz. Bu meselenin teknik boyutu kadar psikolojik boyutu da önemlidir. Çalışanlarımız ve emeklilerimiz başta olmak üzere insanımızın refah düzeyini artırmak için çalışıyoruz. Çalışanlarımızı enflasyona ezdirmeme sözümüzü tutmaya devam edeceğiz.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Zafer Partisi
Zafer Partisi
Giriş Yap

Haberiniz.com.tr ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!