SMA hastalığının “umut” davası: Yiğit Bebek

SMA hastalığının

Muhammet Yiğit 15 aylık…  Düzce’de yaşayan Tezcan çifti evlatlarının SMA (Spinal Musküler Atrofi olarak adlandırılan, kas kaybı ve zayıflığa sebep hastalık) hastası olduğunu, Muhammet Yiğit 2 aylıkken öğrendi.

Yiğit için Ankara’da Spinraza tedavisine başlandı. 2 ayda 4 doz ilaç kullanımı olumlu gelişme olsa da kesin çözüm değildi. ABD’deki gen tedavisini araştırdılar ve firmaya ulaşıp CEO Türkiye’ye geldiğinde kendisiyle görüştüler. 2,5 milyon dolarlık ilaç için 750 bin dolara anlaştılar.

Ancak ilaç firması, ilacın Türkiye’ye getirilmesi için devletten yasal izin alınması gerektiğini ifade etti. İlacı kendi paraları ile alabilmeleri için aile 10 Haziran’da Türkiye Tıbbi Cihaz ve İlaç Kurumu’na başvuru yaptı.

Türkiye Tıbbi Cihaz ve İlaç Kurumu’ndan 2 ay cevap gelmeyince aile, “Zımni Red” davası açtı.

Reçete yazılmıştı, para hazırdı ancak TİTCK’den cevap gelmiyordu. Mahkeme, Türkiye Tıbbi Cihaz ve İlaç Kurumu’dan gerekçelerini belirtmesini istedi,” SMA hastası çocukların bir serum ilaç için yurtdışına gitmesine gerek olup olmadığını” sordu.

Mahkemenin iki teşebbüsüne de kurumdan cevap gelmedi. Mahkeme de yürütmeyi durdurma kararı verdi. Ancak TİTCK konuyu bir üst mahkemeye taşıdı.

FDA ve EMA onaylı bu ilacı onaylamayan Türkiye Tıbbi Cihaz ve İlaç Kurumu, sadece FDA’ın onayladığı ilacın ülkeye girişine izin veriyor.

Muhammet Yiğit’in babası Fikri Tezcan da, “son 15 günde dört SMA hastası çocuğun melek olması ile sonuçlanan bu süreçte kurumun 30 günlük yasal süreci beklemesinin nasıl bir mazereti olabilir?  13 gündür gerekçe bekliyoruz.” diyor.

Bu 30 günlük süreçte telafisi mümkün olmayan sonuçlar ortaya çıkarsa Türkiye Tıbbi Cihaz ve İlaç Kurumu bunu topluma nasıl açıklayacak?

“Gen tedavisi ve ilaç tedavisi ABD’de birlikte uygulanıyor” diyen baba Fikri Tezcan, kurumun 5 yıllık bir geçmişi olan bu ilacı yurt içine sokmamasının sebebini ve kriterlerin ne olduğunu sorguluyor.

Tüm mal varlığını bu ilaç için satan ve kampanya ile 750 bin doları tamamlayan baba Fikri Tezcan; 13 gündür kaldırılmayan yasal engelin gerekçesini öğrenmek istiyor.

Fikri Tezcan, ”Bu ilaç 2 yaş altına uygulanıyor. İlacı kullanan çocuklar sağlıklarına kavuşuyor. Evladımın nefesini kesiyorlar.” sözleriyle Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’dan seslerini duymalarını talep ediyor.

Tezcan;” Bu dava doğmuş ve doğacak tüm çocukların davası. Bu dava hukukun üstünlüğü davası.“ diyerek mücadeleden vazgeçmeyeceklerini belirtiyor.

İlaç onaylanırsa SMA’lı bebekler, 2.5 milyon dolar verip yurtdışına gitmektense 750 bin dolara Türkiye’deki hastanelerde tedavi görebilecek.

 

 

Zafer Partisi
Zafer Partisi
Giriş Yap

Haberiniz.com.tr ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!