İYİ Partili Yokuş: Esnaf ve Sanatkârlarımızın Sorunlarına Çözüm Bulalım

İYİ Parti Konya Milletvekili Fahrettin Yokuş, 19 Şubat 2019 tarihinde Genel Kurulda Esnaf ve Sanatkârların sorunları ve çözümüne ilişkin açıklamalarda bulundu.
 
Yokuş; “Türkiye'de esnaf ve sanatkârlarımızın durumunun iyileştirilmesi, işçinin, memurun, çiftçinin gelirlerinin de iyi olmasına bağlıdır. Hâlen en büyük sorun, piyasalardaki talep daralmasına bağlı azalma, iş hacmi ve bunun yansımalarındaki sorunlardır. Öncelikle ülkemizde grosmarket, hipermarket ve süpermarketlerin kontrolsüz bir şekilde mantar gibi çoğalmasıyla birlikte oluşan haksız rekabet, uygulanan bölgesel teşvikler, hızla artan ithalat girdileri ve kendi kontrolleri dışında gelişen piyasa koşulları…” şeklinde anlattı.
 
Yokuş, bütün bu olumsuzlukların yanında, esnafların önemli sorunlarına değindi. Bu sorunlar; “Uygun koşullu finansman sorunu, yetersiz mevzuatlar, yetersiz pazarlama ve mesleki bilgi eksikliği, planlama, adaletsiz vergi ve sosyal güvenlik sistemi, ihracat ve danışmanlık hizmetlerinin yetersizliği ve eksikliği” şeklinde ana başlıklar halinde esnaf ve sanatkârların başlıca sorunları olduğunu vurguladı.
 
 Yokuş, bu sorunların ardından çözümleri de dile getirdiği konuşmasında, “Ülke ekonomisinin canlandırılması ve esnaf ve sanatkârlarımızın hak ettiği, AB ülkelerindeki meslektaşlarının seviyesine ulaştırılması için acilen yasal düzenlemelerin yanında özel teşvik ve destek paketleri hazırlanmalıdır.” diyerek kısaca çözüm önerilerini şu şekilde sıraladı.
 
Yeni iş yeri açacak esnafımızın beş yıl süreyle vergi indirimi, diğer meslek gruplarında uygulanan akaryakıt indiriminin şoför esnafına da sağlanması, şoför esnafının araçlarının yenilenmesi için bir kereye mahsus olmak üzere ÖTV ve KDV alınmaması, SGK prim teşvikinin genişletilerek esnafların istihdam ettiği işçiler için de uygulanması, çırak ve kalfaların SGK primlerinin devletçe karşılanması, esnaf ve sanatkârların kullandığı enerjide indirim sağlanması, düşük faizli kredi finansman desteğinin artırılması ve faiz oranlarının düşürülmesi, sanayinin alt yapısında istihdam edilecek kalifiye eleman yetiştirecek kurumlara ihdas edilerek yaygınlaştırılması, esnaf ve sanatkârların prim borçlarının yeniden yapılandırılarak uzun vadeye yayılması, prim borçlarına uygulanan gecikme faizlerinin yıllık enflasyon oranında olması, emekli esnaflarımızdan kesilen Sosyal Güvenlik Destek Primlerinin kaldırılması, AVM'lerin ilçe ve il dışına çıkarılması.” Şeklinde çözüm odaklı önerilerde bulundu.
 
Yokuş, esnaf ve sanatkârların taleplerini de dile getirerek, “Esnaf ve Sanatkârlarımız, Ahi kültürünün üstün vasıflarına mensup, devletine, milletine bağlı, ülkesine hizmeti vazife ve şiar edinmiş, bilgi ve becerilerini alın terine katarak ülkesine hizmet eden sanatkârlarımız ülkemiz ekonomisi için sosyal ve siyasal yaşamlarında hak ettiği yere mutlaka getirilmelidir.” Şeklinde ifade etti.
 

Haber: Nil Apaydın (Haberiniz / Özel)

Zafer Partisi
Zafer Partisi
Giriş Yap

Haberiniz.com.tr ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!