ULAQ serisi İnsansız Deniz Araçları’nın prototip platformu SİDA, ilk atış testinde hedefi başarıyla vurdu. Deniz Kurdu-2021 Tatbikatında ULAQ serisi Silahlı İnsansız Deniz Aracı (SİDA) ilk blok atış yaparak hedefini başarıyla vurdu. Jandarma Genel Komutanlığı, Sahil Güvenlik Komutanlığı ve Özel Kuvvetler Komutanlığı birliklerinin yanı sıra Ordu, Deniz Kuvvetleri ve Hava Kuvvetleri Komutanlıklarının Ege Denizi ve Doğu Akdeniz’de gerçekleştirileceği tatbikat 25 Mayıs – 06 Haziran 2021 tarihleri arasında.
Atış testlerine ilişkin Milli Savunma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, “DENİZKURDU-2021 Tatbikatı’nda milli imkanlarla geliştirilen Silahlı İnsansız Deniz Aracı (SİDA), ilk atışını başarıyla yaparak hedefi tam isabetle vurdu. . ” ifadesi yer aldı. Parkur ve ULAQ SİDA’nın hedefi başarıyla vurduğu an tatbikata katılan S / İHA tarafından kaydedildi. 2021 S/İHA’ları Denizkurdu-14 Tatbikatı’na katılıyor.
Deniz Araştırma Geliştirme Gönüllüleri Kültür Sanat Öğrenci Topluluğu tarafından 25 Nisan 2021 tarihinde düzenlenen etkinlikte ULAQ SİDA ile ilgili bir sunum yapıldı. Ares Tersanesi İnsansız Sistemler Proje Müdürü Onur Yıldırım “ARES TERSANESİ VE SİLAHLI” sunumunda ULAQ hakkında yeni bilgiler paylaştı.
Onur Yıldırım, ULAQ konulu sunumunda, ULAQ serisi İnsansız Deniz Araçları’nın prototip platformu olan SİDA’nın Mayıs 2021’de test edileceğini belirtti. Ülkemizin ilk silahlı insansız deniz aracı olan ULAQ SİDA, Ocak 2021’de denize indirildi ve deneyimi seferler başladı. Sunumda yer alan bilgiler arasında ULAQ’ın gövde yapısının 70 knot’a kadar hızlara dayanabilecek uygun bir altyapı ile tasarlandığı da belirtildi.
800 kilometre seyir menzili, saatte 129 kilometre hıza, gündüz / gece görüş kabiliyetine, milli şifreli iletişim altyapısına sahip ve gelişmiş kompozit malzemeden imal edilen SİDA; İstihbarat, Gözetleme ve Keşif, Yüzey Harbi (CPS), Asimetrik Harp, Silahlı Eskort ve Kuvvet Koruma, Stratejik Tesis Güvenliği gibi görevlerin ifasında; Karada mobil araçlarla ve karargah komuta merkezinden veya yüzer platformlardan kullanılabilir. Ayrıca SİDA, uydu haberleşme (SATCOM) özelliği sayesinde uzun bir haberleşme menziline sahip olacak.