Sığınmacılar, Türkiye’de korsan taksiciliğe başladı!

featured

Rusya-Ukrayna savaşından kaçarak Türkiye’ye yerleşen sığınmacıların en nüfuzlu oldukları illerin başında Antalya geliyor.

Rusya ve Ukrayna arasında çıkan savaş sebebiyle ülkelerini terk edip Antalya’ya gelen sığınmacıların nüfusunun 100 bini aştığı belirlendi. Bu durum, kentte göçün ekonomik ve sosyolojik olumsuzluklarını da beraberinde getiriyor. Alınan bir son dakika haberine göre, Antalya’da bulunan sığınmacıların korsan taksicilik yapmaya başladıkları tespit edildi.

Evlerini kayıt dışı kiralıyorlar!

Daha önce de turizm sektörü içerisinde bulunan otelciler tarafından, kentteki olumsuz durum birçok defa gündeme getirilmişti. Rus ve Ukraynalıların evlerini günlük, haftalık apart ve pansiyon gibi kayıt dışı olarak kiraya verdikleri belirtilmişti. Bu sorun çözülmemişken, üzerine korsan taksicilik ve emlakçılık yapan yabancı uyruklular da eklendi. Yabancı plakalı çekiciyle hizmet veren sığınmacılar olduğu bilgisi de aktarılanlar arasında.

Esnaf tepkili: “Türk vatandaşlarına iş bırakmıyorlar!”

Antalya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (AESOB) Başkanı Adlıhan Dere ise şunları aktardı:

“Alanya’daki oda başkanımız bunların kendi transferlerini kendilerinin yaptığını, kendi plakalarıyla cirit attıklarını aktardı. Bizde resimleri de var. Şu an taksicilik de emlakçılık da yapıyorlar. Kendi aralarında WhatsApp grupları var, bu gruplardan alışverişi, ev kiralamalarını kendileri yapıyor. Türk vatandaşlarına iş bırakmıyorlar. Emlakçılar odası başkanımız, bu konuda Vergi Dairesi Başkanlığı ile ciddi bir çalışma yapıyor. Hatta bunlara yönelik baskın ve denetimler de yapılıyor ama kanunların verdiği yetkilere göre uygulanan cezalar çok caydırıcı olmuyor. O yüzden işlerine devam ediyorlar. Bu tür nedenlerle esnafımız mağdur oluyor.”

Antalya’da ortaya çıkan olay hakkında Alanya Şoförler Odası Başkanı Ali Akkaya, “Bu konulara ilişkin esnek davranılmamasını talep ediyoruz” şeklinde konuştu. Akkaya, sözlerine şu şekilde devam etti:

 “Rusya’dan savaşmamak, Ukrayna’dan can havliyle geldiler. Belirli parayla geldiler ve ellerindeki kaynakları harcadılar. Kaynaklar bittikten sonra evde kuaförlükten yemek yapıp satmaya, Rus veya Ukrayna plakalı araçlarıyla taksicilikten emlakçılığa hepsi bir arayış içine girdi. Bu durumdan ilk başta etkilenen sektörlerden biri de taşımacılık sektörü. Bunlar kendi aralarında WhatsApp grubu kurmuş. Buradan haberleşme sağlayıp, taşımacılık yapıyorlar. Hatta Alanya’da bazı sokaklardaki aydınlatma direkleri, otobüs duraklarına taksi için karekod oluşturup, asmışlar. Aslında bunların birçoğunun oturma izin süreleri de bitmiş, araçların giriş çıkış süreleri geçmiş. Denetimler de bunlar çıkıyor. Bağlanan araçlar oldu, trafik para cezaları uygulanıyor.”

Alanya sokaklarında Ukrayna plakalı çekici

Alanya Şoförler Odası Başkanı Ali Akkaya, çok sayıda Rus ve Ukrayna plakalı aracın korsan taksicilik yaptığının belirlendiğini söyledi. Akkaya:

“Alanya’da cadde üzerinde Ukrayna plakalı bir çekici, Ukrayna plakalı bir otomobili taşıyordu. Çekici çok ilginçti. Ukrayna plakalı bir çekiciyi, Ukrayna plakalı otomobili çekerken belirledik. Önce sigorta şirketinin göndermiş olabileceği düşünüldü, sonra yasak olduğu belirlendi ve araç bağlandı. Sonra bir daha piyasada gözükmedi. Bu konulara ilişkin esnek davranılmamasını talep ediyoruz.” şeklinde konuştu.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Zafer Partisi
Zafer Partisi
Giriş Yap

Haberiniz.com.tr ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!