SESSİZ İSTİLA: Ortadoğulaştırılan Türkiye

SESSİZ İSTİLA: Ortadoğulaştırılan Türkiye

Türkiye’de özellikle büyükşehirlerde Suriyeli sığınmacıların sayısı artıyor. Ekonomik kriz sebebiyle büyükşehirlerde tutunamayan Türk halkı Anadolu’daki memleketlerine dönüyor ve Türk genci işsizlik nedeniyle Avrupa’ya göçüyor.

SESSİZ İSTİLA: Ortadoğulaştırılan TürkiyeDüzensiz göç dalgası, tasarlanmamış kentsel dağılım ve beraberinde kentleşme politikasının çöküşü…

Farkında mısınız ?

Türkiye, sessiz bir istila ile karşı karşıya.

Mülteciler.org sitesinin 10 Nisan 2021 tarihli verilerine göre, Türkiye’de geçici koruma altındaki kayıtlı Suriyeli sayısı 31 Mart 2021 tarihi itibariyle “ bir önceki aya göre” 9 bin 421 kişi artarak 3 milyon 655 bin 946 kişi oldu.

 

SESSİZ İSTİLA: Ortadoğulaştırılan TürkiyeCHP Mersin milletvekili Ali Mahir Başarır ise Haberiniz.com.tr’ye verdiği özel röportajda, Türkiye’deki Suriyeli sığınmacı sayısının 6 milyonun üzerinde olduğunu belirtti. Bu rakamın 400 bin kadarının Mersin’de bulunduğunu söyledi.

Başarır, “Mersin nüfusu 1 milyon 800 bin. Belediye alt yapı yatırımlarını ve hizmet bütçesini bu rakama göre ayarlıyor. 400 bin Suriyeli sığınmacı için belediye nasıl bütçe ayıracak? “ diye sordu.

SESSİZ İSTİLA: Ortadoğulaştırılan TürkiyeMersin, kayıtlı görünen 226 bin 922 Suriyeli sığınmacı ile Türkiye’de en çok Suriyeli sığınmacı barındıran altıncı il olarak kayıtlara geçti.

Ali Mahir Başarır, Mersin’e dahi entegre olamayan Suriyeli sığınmacıların 2060-2070 yıllarında Türkiye için daha büyük bir sorun olacağının altını çizdi. Başarır, “Türkiye’de 6 milyonun üzerinde Suriyeli olduğu biliniyor; vatandaşlık alarak % 10‘luk oy oranına sahip olabilirler. Suriyeli sığınmacı politikası yanlıştı.” dedi.

Başarır, Mersin’de halkın % 90’ı Suriyeli sığınmacıların geri dönmesini istediğini belirtti.

Suriyeli Sığınmacıların Suriye’ye Dönüşü Çalıştayı’nda konuşan 21. Yüzyıl Enstitüsü Yönetim Kurulu Başkanı ve İstanbul milletvekili Prof. Dr. Ümit Özdağ da, İstanbul Bilgi Üniversitesi’nin bir çalışmasını paylaşarak Türk halkının % 86’sının Suriyelilerin Suriye’ye dönmesini istediğini belirtti.SESSİZ İSTİLA: Ortadoğulaştırılan Türkiye

Özdağ, AKP seçmeninin %83.2 ‘sinin, CHP seçmeninin % 92.8’inin, HDP seçmeninin % 75.9’unun, MHP seçmeninin % 88.9’unun ve İYİ Parti seçmenin de %94.9’unun Suriyelilerin geri dönmesini istediklerini belirttiklerini ifade etti.

KONDA’nın 3 yıl ara ile yaptığı iki araştırmaya göre ise Suriyeliler ile aynı şehirde yaşayabilirim diyenlerin oranı % 72 ‘den % 40’a indi.

BMMYK Suriyeliler Barometresi-2019 raporunu çalışan Prof. Dr. Murat Erdoğan, Son verilere göre Türkiye’de her gün 270 Suriyeli bebek dünyaya geldiğini belirtti. Bu rakam 10 yılda 650 bin. İstanbul’da yabancılarla günde 200 evlilik gerçekleşiyor.

SESSİZ İSTİLA: Ortadoğulaştırılan TürkiyeMülteciler org sitesinde yer alan verilere göre, şehirlerde yaşayan Suriyelilerin sayısı Nisan ayında bir önceki aya göre 10 bin 161 kişi artarak 3 milyon 608 bin 44 kişi oldu. Suriyelilerin % 98.5’i şehirlerde yaşıyor.

Şehirlerde yaşayan Suriyeli nüfusa değinen CHP İstanbul milletvekili Erdoğan Toprak da “ 10 yıl sonra Suriyeli milliyetçiliği ülkemiz için ciddi bir güvenlik sorununa dönüşebilir. İstanbul’da yarım milyonun üzerinde Suriyeli var” diye konuştu.

Gazeteci-yazar Mustafa Balbay da Haberiniz.com.tr’ye yaptığı açıklamada İstanbul ve Ankara’da mahalle adlarının “Halep” mahallesi gibi isimlerle değiştirildiğini söyledi.

Balbay, “Suriyeliler Gaziantep’te kimi yerlerde paralel muhtar seçiyor, fiilen sorunlarını böyle çözüyorlar. Herkesin kendi hukukunu uygulamaya kalktığı yerde hukuksuzluk, herkesin kendi kuralını koyduğu yerde kuralsızlık olur” dedi.

Gaziantep mülteciler.org sitesinin 10 Nisan 2021 verilerine göre, 449 bin 73 kişi ile Türkiye’de en çok Suriyeli sığınmacı barındıran ikinci il olarak kayıtlara geçti.

Mustafa Balbay ayrıca 2015 yılında yapılan bir araştırmaya göre, %30 az olmamak üzere Suriyelerin, IŞİD terör örgütünü kendilerini kurtaracak bir yapı olarak gördüğünü ifade etti. Balbay, Suriyelerin bulundukları bölgelerde kendilerini korumak adına çeteleştiklerini söyledi.

SESSİZ İSTİLA: Ortadoğulaştırılan TürkiyeŞehirlere yerleşen özellikle İstanbul’da Göç İdaresi verilerin göre 550 bin, BMMYK verilerine göre de 964 bin olan Suriye sığınmacılar yerleştikleri bölgelerde kendi mahalle ve semt örgütlenmelerini kuruyorlar

Balbay Şanlıurfa’da Suriyelilerin kendi kurallarını koydukları bölgelerde mafyavari yapılar kurduklarını gözlemlendiğini anlattı.

Suriyeli Sığınmacıların Suriye’ye Dönüşü Çalıştayı’nda konuşan Av. Fatma Tuğba Akyıldız ise Suriyelilerin karıştığı suçların bilinçli olarak gizlendiği belirtti.

Akyıldız, “Çoğu dosyada bahse geçen Suriyeli sanıkların kimlikleri tespit edilemediğinden, Yargıtay kararlarında hayali suçlu konumundadırlar. Bakanlık 2014-2017 yılı Suriyelilerin karıştığı suçların verisini yıllık ortalama yüzde 1.32 gösterse de, bunun mevcut kayıtlı nüfusu olan 3.6 milyon üzerinden mi yoksa, 83.6 milyonluk Türkiye nüfusu üzerinden mi hesapladığı belirtilmemiştir” dedi.

Üstelik yine mülteciler.org sitesinde yayınlanan verilere göre, yaş ortalamasına bakıldığında Türkiye’deki Suriyeli sığınmacıların ortalama yaşı 22.2 olarak çıkıyor.SESSİZ İSTİLA: Ortadoğulaştırılan Türkiye

İstanbul milletvekili Ümit Özdağ, Suriyelerin Suriye’ye Dönüşü Çalıştayı’nda Suriyeli sığınmacı politikasının Türk ekonomisine maliyetinin 100 milyonu geçtiğini belirtti.

Suriyeliler Barometresi Raporu’na göre, göçün 10.yılında Türk ekonomisine ciddi yük olan Suriyeli sığınmacıların Türkiye’de açtığı KOBİ sayısı ise 20 bini geçti.

Suriyeli sığınmacılar gittikleri kentlere uyum sağlamak yerine o kentlerin yüzünü kendi yurtlarına çeviriyorlar. Sakarya’da 3 sokak tamamen Suriyeliler ayrılmış durumda.

SESSİZ İSTİLA: Ortadoğulaştırılan TürkiyeSuriyeli nüfusu arttıkça yerli halk Sapanca’daki sitelere taşınıyor. Böylece boşalan yerleşim yerlerine yeni gelen Suriyeliler yerleşiyor.  Çocuklarının eğitimi için merkezden ayrılmayan aileler ve yaşlı nüfus ise entegrasyona uyum sağlamayan Suriyeler ile birlikte yaşamak zorunda kalıyor. Kentin merkezinde farklı bir yüzü görmek mümkün. Geldikleri sokaklarda öncelikle Arapça tabelalı işyerleri açıyor ve böylece  yeni gelenleri oluşturdukları gettonun içine çekiyorlar.

 

Zafer Partisi
Zafer Partisi
Giriş Yap

Haberiniz.com.tr ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!