Ahmet GÜRNAZ
Vazife malül -GAZİ
Sayın Başbakanımızın geçtiğimiz günlerde Ak Parti grup toplantısında yapmış olduğu konuşmasında müjdesini verdiği yasa çalışmasına ilişkin camiamızın sorunlarının çözümlenebilmesi ve kimseye muhtaç olmadan hayatlarını idame edebilmelerine vesile olmak üzere, yasal düzenlemede yer verilmesi önem arz eden hususlar aşağıda sunulmuş olup, mevcut sorunların giderilmesi ve taleplerin sağlanması adına göstereceğiniz her türlü katkı için şimdiden teşekkür eder, saygılar sunarım.
YAPILACAK YASAL DÜZENLEMEDE ÖNEM ARZ EDEN TALEP VE BEKLENTİLER:
1 – Tüm Ordu ve Polis Görev Şehitleri yakınları ile görev malullerine kamuda iş hakkı ve faizsiz konut kredisi hakları tanınmalıdır. Yine serbest seyahat kartı hakkından da tıpkı malul Gazilerde olduğu gibi anne, baba ve çocuklar yararlanabilmelidirler.
2- Ordu ve Polis Vazife Malullerine her türlü ortez, protez ve diğer iyileştirici araç ve gereçlerin ücretsiz verileceği yasal düzenleme zaruridir. Görev Şehit yakınları ve görev Malullerinden sağlık katılım payları kaldırılmalıdır. Aynı şekilde devlet memuru olarak çalışan Gazi eşleri de özel hastanelerden yararlanabilmeleri gerektiği gibi sağlık katılım payı alınmamalıdır. Bu kardeşlerimiz vatan için kollarını, bacaklarını, gözlerini kaybettiler. Bugün git protezini cebinden al demek hiçbir hakkaniyet kaidesi ile ifade edilemez.
3- Şehit ailelerinin iş hakkında mevcut olan feragat sorunu derhal çözümlenmelidir. İş hakkını kullanmak istemeyen ve feragat etmek isteyen birisine sen hak sahibisin illaki sen kullanacaksın demek oldukça düşündürücüdür. Feragat hakkı şartsız verilmelidir. Eğer farklı nedenlerle bu düzenleme gerçekleştirilmeyecek ise bütün Şehit yetimlerinin tamamına (Görev Şehit Yetimleri dahil) kamuda iş hakkı verilmelidir.
4- Malul Sayılmayan Gaziler için de ‘Gazi’ ibareli serbest seyahat kartı hakkı tanınmalıdır. Maluliyeti zaman içinde artan malul sayılmayan Gazilere yeniden muayene edilebilme hakkı tanınmalıdır. Malul Sayılmayan Gazilerin sakatlık oranları malulen emekli olabilecekleri seviyede olmasa da günlük hayatta ciddi sorunlar yaşamalarına neden olmaktadır. Bacağında kısalık olan, ayağında kurşunla yaşayan malul sayılmayan gazilere herhangi bir maaş bağlanmaması hakkaniyetle bağdaşmamaktadır. Bu itibar ile sakatlık derecesi olan malul sayılmayan gazilere maaş bağlanmalıdır.
5- Öğrenim ve tütün ikramiyesi tutarları arttırılmalıdır.
6- Devlet Övünç Madalyası olanlara madalya maaşı bağlanmalıdır.
7- Sakatlık derecesine bakılmaksızın Gaziler ve Ordu/Polis Vazife Malullerinin 3600 prim gününü doldurmasını müteakip 15 yılda emekli olabilmeleri sağlanmalıdır.
8- Er Gazilerin ve Ordu Vazife Malullerinin maaşlarında iyileşme sağlanmalı, maaşlar asgari "sözleşmeli er" maaşlarına endekslenerek "sözleşmeli er" emsal maaşı almaları sağlanmalıdır. Rütbeli Ordu Vazife Malullerinin de "emsal maaşı" hakkı verilmelidir.
9- Bedelli askerlikten elde edilen gelirden camianın genel beklentisine cevaben belirlenecek bir ödeneğin Şehit aileleri, Gaziler ve Ordu/Polis Vazife Malullerine eşit bir şekilde sosyal yardım kapsamında ödenmesi.
10- Önceki düzenlemede unutulan ve adlarından hiç bahsedilmeyen Kıbrıs ve Kore Gazilerinin maaşlarında iyileştirme yapılmalıdır. Ayrıca Kıbrıs ve Kore Gazisi çocuklarına da ücretsiz seyahat kartı hakkı tanınmalıdır.
11- Memur olarak çalışan Şehit eşleri ile Gazi ve eşleri, anne, baba ve kardeşlerinin tayinlerinde başvuruların derhal değerlendirileceği ve herhangi bir kısıtlamaya tabi tutulmadan tayin isteklerinin gerçekleştirileceği yasal düzenleme yapılmalıdır.
12- Sakatlık derecesine bakılmaksızın tüm Gazilere ÖTV’siz araç alabilme imkanı tanınmalıdır.
13- 3713 sayılı yasa kapsamında yer alan Malul Gazilere de 2. iş hakkı tanınmalıdır. Tedavi süreçleri devam eden malul Gazilerin bir çoğu 1. iş hakkını yakını için kullanmıştır. İlerleyen dönemde maddi sıkıntılardan dolayı iş arayışına giren Malul Gaziler iş bulamadıkları gibi, sosyal hayata adaptasyonda da zorluk yaşamaktadırlar. Malul Gazilere de 2. iş hakkı verilmelidir.