Seçim Sonrası Beklentisi Dolar Talebini Patlattı

featured

Yerel seçimin ardından kurların artacağına yönelik beklentiler döviz talebini artırdı. 31 Mart’ta gerçekleşecek yerel seçimden sonra döviz kurlarının artacağı beklentisiyle yurt içi yerleşiklerin yabancı para mevduatı geçen hafta 5,7 milyar dolar arttı. TCMB’nin toplam rezervleri geçen haftayı 386 milyon dolar düşüşle 130 milyar 533 milyon dolardan kapattı.

Yerel seçimlerin ardından döviz kurlarının artacağı beklentisiyle birlikte, yurt içi yerleşiklerin yabancı para mevduatı geçen hafta 5,7 milyar dolar artarak 181,1 milyar dolara yükseldi. Bu artışın, dolar cinsinden hesaplarda 2 milyar 695 milyon dolar, euro cinsinden hesaplarda 220 milyon dolar ve diğer döviz cinslerinde 381 milyon dolar şeklinde gerçekleştiği belirtiliyor. Ancak altın dahil kıymetli maden depo hesaplarında 107 milyon dolarlık bir düşüş yaşandığı ifade ediliyor.

Bu durumla birlikte, Merkez Bankası’nın toplam rezervleri sekizinci hafta üst üste azalarak 130 milyar 533 milyon dolara düştü. Brüt rezervlerin 80 milyar 511 milyon dolardan 77 milyar 785 milyon dolara gerilediği ve altın rezervlerinin ise 2,34 milyar dolar artarak 52 milyar 748 milyon dolara yükseldiği belirtiliyor. Net uluslararası rezervlerin ise bir önceki haftaya göre 342 milyon dolar artarak 20 milyar 845 milyon dolara ulaştığı ifade ediliyor.

Bu gelişmeler, yerel seçimlerin ardından döviz kurlarındaki olası artış beklentilerinin ve ekonomik belirsizliklerin piyasalarda döviz talebini artırdığını gösteriyor.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Zafer Partisi
Zafer Partisi
Giriş Yap

Haberiniz.com.tr ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!