Sayın Arslan Tekin’in “İzmir Fatihi Timur!” yazısına Düzeltme

1992 yılında Başbakan Süleyman Demirel, MHP lideri Alparslan Türkeş‘le birlikte Türk ülkeleri gezisine ilişkin 15.12.2013 günlü ”İzmir fatihi Timur!” başlıklı yazısında, benimde o geziye katıldığımdan bahsederek yazdığı yazının hatalar ve yanlışlar içerdiğini gördüm.  Bu tekzip edilecek bir konu değildi. Yanlış ve ataların düzeltilmesi talebi idi. Kendisine aşağıdaki açıklamayı göndermiştim.
 
Tarihe yanlış bilgi bırakılmasına gönlüm razı olmadı. Sayın Arslan Tekin’in köşesine almadığı bu açıklamayı yayımlama ihtiyacı duydum.
***
 
Sayın Arslan Tekin. 
 
15.12. 2013 günkü “İzmir Fâtihi Timur!başlıklı yazınızı okudum.
 
Yazınızda geçen bilgilerin bir kısmının doğru olmadığını üzülerek ifade etmeliyim.

Ben Sayın Demirel’le her hangi bir geziye katılamadım.
 
Yazıda bahsettiğiniz Özbekistan ziyareti ve Timur Türbesi ile ilgili ziyaret meselesini merhum ve mağfur Alparslan Türkeş Beyden dinledim.
 
Olayı değişik zamanlarda yazdım, bazı resmi toplantılarda da dile getirdim.
 
Olay şudur:
 
Bağımsızlıklarını kazanmış yeni Türk Devletlerine Sayın Başbakan Demirel’in gezisi planlanmaktadır. Geziye Türkeş Beyin de katılması talep edilmiş, o da kabul etmiş.
 
Özbekistan’dan gelen resmi davet programında, Timur Türbesi’nin de ziyareti yer almış.
Bu türbe ziyareti sebebiyle Sayın Demirel’de bazı tereddütler oluşmuş ve Sayın Türkeş’i davet ederek,
 
“ – Türbedeki hatıra defterine yazacağım, Anadoluya geldin, Yıldırım Beyazıd’ın ölümüne sebep olarak devletimizi fetrete uğrattın, diye yazamam ki. N’apacağız Sayın Türkeş”, şeklinde sormuş.
 
Merhum Türkeş, Sayın başbakana tarihi doğru bilgileri aktarmış:
 
Timur son derece önemli bir Türk Devlet adamıdır. En büyük Türk devletini Timur kurmuştur. Çin’den Moskova ve Ankara’ya uzanan coğrafya Timur devletinin topraklarına dahildi.
 
Timur’un üzüntüden kendisini zehirlemesi üzerine, oğlu Çelebi Mehmet’i çağırarak, devletinin başına geç, sahip çık, şeklinde davrandığını ayrıca Anadolu’da Osmanlı tarafından fethedilmemiş toprakların olup olmadığını sormuş. İzmir’in denize bakan yöreleri ile bazı yarım adaların henüz Türk topraklarına dahil edilemediği bilgisini alınca da, “oğlunun komutasında 20 bin kişilik bir ordu göndererek, oraları fethedip, Osmanlı topraklarına katılmasını sağlamış bir kahramandır. Timur İzmir Fatihi’dir”, demiş.
 
Yüreği ferahlayan Demirel de Semerkant ziyaretinde “İzmir Fatihi Timur” diye başlayan bir yazı yazmış.
 
Ben de Burhan Özfatura Beyin Başkanlığı döneminde Türk kurultaylarında dile getirdiğim gibi, değişik yerler de Semerkant’taki heykelin bir benzerinin İzmir’e dikilmesini tekrarlayıp durdum.
 
Şu anda Özbekistan’la ilişkilerimiz çok iyi değil. Böyle bir eykel yapılması aramızdaki buzları eritecektir, düşüncesindeyim.
 
Saygılarımla…
 

Zafer Partisi
Zafer Partisi
Giriş Yap

Haberiniz.com.tr ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!