PLEVNE kahramanı Gazi Osman Paşa, vefatının 121’inci yılında mezarı başında anıldı.
İstanbul İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından Gazi Osman Paşa’nın Fatih Camii haziresinde bulunan kabri başında düzenlenen anma törenine İl Kültür ve Turizm Müdürü Coşkun Yılmaz, Vali Yardımcısı Mehmet Ali Özyiğit, Gaziosmanpaşa Belediye Başkanı Hasan Tahsin Usta, Gaziosmanpaşa Kaymakamı Numan Hatipoğlu, İl Müftüsü Mehmet Emin Maşalı, Gaziosmanpaşa İlçe Milli Eğitim Müdürü Yusuf Uzantı ve Gaziosmanpaşa Cumhuriyet Başsavcısı Haydar Memiş katıldı. Anmada Kur-an’ı Kerim okunmasının ardından Gazi Osman Paşa başta olmak üzere hayatını kaybetmiş komutanlar ve şehitler için dualar edildi.
Anma törenine katılan Vali Yardımcısı Mehmet Ali Özyiğit, “Allah kendisine rahmet eylesin. Milletimizin yiğit evlatları umarım Gazi Osman Paşa’yı aratmazlar. Programı gerçekleştiren değerli arkadaşlarımıza çok teşekkür ediyoruz” dedi. Gaziosmanpaşa Belediye Başkanı Hasan Tahsin Usta ise, “Orada yaşamak, onun ismini taşımak benim için bir gurur. Onun gibi nesil yetiştirmek, onun gibi yöneticilere ve özellikle de komutanlara sahip olan bir ülkeyi yaşamak, görmek istiyoruz” şeklinde konuştu.
Gazi Osman Paşa’nın manevi torunu olduğunu belirten Saffet Gümüş, “Gazi Osman Paşa’nın torunlarıyız. Tokatlıyız. Tokatlı şehidimizi, paşamızı unutmadık. Onun torunu olmak bizim için bir onurdur, bir gururdur. Çünkü bu vatan için, bizler için, torunları için 145 gün mücadele etmiş, esir olmamıştır. Asıl komutanlar Türkiye’ye, Türk Bayrağına, devletine, milletine sahip çıkan komutandır. Gazi Osman Paşa gibi, Kazım Karabekir gibi, Gazi Mustafa Kemal gibi komutanlar olsun diyoruz. 121’inci yıl dönümü dolayısıyla 121 dakika burada saygı nöbeti tutacağız” diye konuştu.
Adına marşlar yazıldı, kahramanlığı nesiller boyu dilden dile anlatıldı. Plevne savunmasındaki başarısı birçok ordu tarafından örnek alındı. 5 Nisan 1900’de vefat eden şanlı komutan Gazi Osman Paşa’nın en büyük mirası ise mücadele azmi oldu
Sultan İkinci Abdülhamid tahta geçeli daha bir yıl olmuş, 93 Harbi, yani Osmanlı-Rus Savaşı başlamıştı. Osman Paşa’ya, Rusların yolunu kesmek için bugün Bulgaristan sınırları içinde kalan Plevne’yi savunma emri verildi. Osman Paşa, Rusların hiç tahmin etmediği güçlü bir savunma hattı kurdu.
Plevne çok kritik bir yerdi. Bugünkü Sofya’nın 140 kilometre kuzeydoğusunda stratejik bir bölge olan Plevne’de Osman Paşa, 150 bin kişiye karşı 40 bin kişilik ordusuyla mücadele etti.
Siperle savaşma methodu savaş tarihine geçti
Mimar Sinan Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Süleyman Kızıltoprak Osman Paşa’nın geliştirdiği stratejinin savaş tarihi için önemini anlatıyor:
“Osman Paşa’nın 36 kilometre hattında 5 kilometre derinlikte kazdırdığı siper ve mevziler savaş tarihine geçti. 1. Dünya Savaşı’nda bu siperle savaşma methodu bir çok ülke tarafından örnek alındı.”
Seyyar tabyalar düşmana ağır kayıp verdirdi
Ayrıca tabyaların, seyyar tabya gibi kullanılmasının önemine değinen Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Tarih Bölümü Başkanı Prof. Dr. Hasip Saygılı, seyyar tabyaların Ruslara büyük zayiat verdirdiğini vurguladı. Saygılı, Osman Paşa’nın vurulduğu anı da anlattı:
“Cephane tükeniyor, erzak azalıyordu. Osman Paşa, kuşatmayı yarmak için harekete geçti. İlk başlarda bu başarılı da oldu. İlk kuşatma hatları yarıldı ama bu işin sonu tam muvaffak olamadı, Osman Paşa geriye huruç harekatında vuruldu, atı da yaralandı.”
Düşmanın bile saygısını kazandı
Zorlu geçen 145 günün ardından teslim olmak zorunda kalan Osman Paşa, Sultan 2. Abdülhamid tarafından gazilik ünvanı aldı. Saygılı, Paşa’nın gösterdiği kahramanlıkla, düşmanın da saygısını kazandığına değindi:
“Rus çarı tarafından kabul edildi, rus çarı kendisine madalya verdi. Madalya Rusya’nın üst düzey madalyasıydı. Bu Osman Paşa’nın kahramanlığının, yiğitliğinin düşman tarafından da tescil edilmesi anlamına geliyordu.”
Saray’da görev yaptı
Gazi Osman Paşa, İstanbul’a döndükten sonra da saray müşaviri olarak görev aldı. Ömrünün sonuna kadar bu görevde kaldı, hep bir kahraman olarak saygı gördü.
5 Nisan 1900 tarihinde 68 yaşında ebedi âleme göçen Gazi Osman Paşa, Fatih Camii haziresinde 2. Abdülhamid tarafından yaptırılan bu türbeye defnedildi.
Onun en büyük mirası, sonraki nesillere ilham olan mücadele azmiydi.