Sandığa Sahip Çıkmak…

12 Haziran milletvekili genel seçimleri yaklaşıyor.Bu seçimler MHP Genel Başkanı Sayın BAHÇELİ’nin de ifade ettiği gibi Türkiye için bir kavşaktır, yol ayırımıdır, kader anıdır. 12 Haziran seçimlerinde AKP 3. defa  tek başına iktidara gelirse Türkiye artık geri dönülemez bir yola girecektir.AKP,3.defa tek başına gelmesi durumunda üniter milli devletimizin yerine çok dilli-çok kültürlü,federatif bir yapıyı oluşturacaktır.Bunun sonucunda ülkemiz bölünmeye,kaosa ve kardeş kavgasına sürüklenecektir.Bunun önlenebilmesi için MHP’nin tek başına iktidara gelmesi gerekmektedir.MHP’nin tek başına iktidara gelebilmesi için çok yoğun ve etkili propaganda yapılması önemli olduğu kadar,MHP’nin oylarına sandıkta sahip çıkmak da önemlidir.Bu yazıda bilebildiğim kadar bu işin nasıl yapılması gerektiğini açıklamaya çalışacağım.
MHP il ve ilçe teşkilatları sandık kurullarında görevlendirecekleri üyelerle,sandık mahallinde görev yapacak müşahitleri(gözlemcileri) şimdiden belirlemeli ve kapsamlı bir eğitimden geçirmelidirler.Ancak,eğitimli ve bilinçli sandık kurulu üyeleri ve müşahitler MHP’nin oylarını koruyabilirler.Bunun yapılmaması halinde MHP’ye verilen oyların bir kısmının heba olması kuvvetle muhtemeldir.
MHP’li sandık kurulu üyelerinin ve müşahitlerin seçim günü oy kullanma saatinden başlayarak oy kullanmanın sona ermesini müteakiben oyların sayım ve dökümünün sonuçlanmasına kadar sandık mahallinden ayrılmamaları şarttır.
MHP’li sandık kurulu üyeleri ve müşahitler seçim günü özellikle şu hususlara dikkat etmeli ve gereğini yapmalıdırlar:
·  Seçimde kullanılacak oy pusulaları ile oy zarflarının sayılarak arka kısımlarının mühürlenmesine ve bu işlemlerin tutanağa geçirilmesine dikkat edilmeli,bu konuda bir aksaklık veya eksiklik gördüklerinde sandık kurulu başkanını uygun bir dille uyarmalıdırlar.
·  Oy kullanma işlemi başladığında seçmenlerin vatandaşlık numarası taşıyan nüfus cüzdanları ile oy kullanmalarına,bu yoksa nüfus cüzdanından başka bir kimliğin yanında nüfus müdürlüğünden alınmış vatandaşlık numarası içeren nüfus kayıt örneğinin ibraz edilmesine dikkat etmelidirler.Vatandaşlık numarası olmadan hiçbir seçmene oy kullandırılmamasına özen göstermelidirler.Bunun aksi durumlarda mutlaka sandık kurulu başkanına itirazda bulunmalı,itirazlarını tutanak defterine yazdırmalıdırlar.
·  Oy kullanan seçmenlerin seçmen listesinde adlarının karşısına imzalarına atmalarına dikkat etmelidirler.Bu konuda olumsuzlukların olması halinde sandık kurulu başkanına itiraz etmelidirler.
·  Gizli oy kullanma kabinlerinin dışarıdan görülmemesine dikkat etmelidirler.Bu konuda da olumsuz bir durum gördüklerinde mutlaka sandık kurulu başkanına uyarıda bulunmalıdırlar.
·  Sandık mahallinde bir kısım kimselerin seçmenlere propaganda yapmaları veya seçmenleri herhangi bir siyasi partiye oy verilmesi konusunda telkinde bulunmaları halinde sandık kurulu başkanına haber vererek bu eylemlerin önlenmesini sağlamalıdırlar.
·  Sadece gözleri görmeyen,sakatlığı veya yaşlılığı sebebiyle kendi başına oy kullanamayacak seçmenlerin yanında bir refakatçinin oy kullanma kabinine girerek oy kullanmaya yardımcı olmasına dikkat etmelidirler.Bu konuda dikkat edilecek başka bir husus bir kişi sadece bir seçmene oy kullanmada yardımcı olabilir,birden fazla kişiye yardımcı olamaz.Cahil olduğunu veya gözlerinin az gördüğünü söyleyen seçmenlerin yanlarına refakatçi girmesi taleplerine karşı sandık kurulu başkanına itirazda bulunmalıdırlar.
·  Seçmenlerin oy kullanma kabininde  cep telefonu ile konuşmaları durumunda bunun önlenmesi için sandık kurulu başkanını uyarmalıdırlar.
·  Oy kullanma süresi sona erdiğinde sandık kurulu başkanı oy kullanmak için sırada bekleyen seçmenler varsa bunları sayar ve oylarını kullandırır.Ancak,oy kullanma süresi bittikten sonra gelenlere hiçbir şekilde oy kullandırılamaz.Sandık kurulu üyeleri ve müşahitler bu hususa dikkat etmeli,aksi durumlar söz konusu olursa sandık kurulu başkanına itiraz etmelidirler.
·  Özellikle müşahitler sandık kurulu başkanına yapacakları bütün itirazlarını tutanak defterine yazdırmalıdırlar.Bu,sonradan ilçe seçim kuruluna yapılacak itirazlara dayanak teşkil edeceğinden oldukça önemlidir.
·  Sandıklar açıldığında ilk yapılacak iş oy zarflarının ve oy kullanan seçmenlerin sayılması ve eşitliğinin tespit edilmesidir.Oy zarflarının fazla çıkması durumunda içindeki oy pusulaları açılmadan fazlalık kadar oy zarfının rastgele alınarak imha edilmesi ve tutanağa geçirilmesi gerekir.Sandık kurulu üyeleri ve müşahitler bu işlemin doğru yapılmasına özen göstermelidirler.
·  Oyların sayımına geçildiğinde sandık kurulu başkanı zarfların içinden çıkan oy pusulalarını orada bulunanlara göstererek geçerli veya geçersiz olduğunu açıklamalıdır.Oy pusulalarının oy sayım yerinde bulunanlara gösterilerek okunmasına özellikle dikkat edilmelidir.
·  Burada hangi oy pusulalarının geçerli,hangilerinin geçersiz olduğunu açıklamak fiziken imkansızdır.Bu sebeble ilçe yönetimleri sandık kurulu üyelerini ve müşahitleri bu konuda mutlaka eğitmelidirler.
·  Özellikle müşahitler,MHP’ye verilen oylardan  geçerli olduğu halde geçersiz sayılanlara,diğer partilere verilen oylardan geçersiz olduğu halde geçerli sayılanlara mutlaka itiraz etmeli ve itirazlarını tutanak defterine yazdırmalıdırlar.
·  Oy sayım ve döküm sonuçlarının tutanaklara doğru biçimde işlenmesine özellikle dikkat edilmelidir.Müşahitler,oylar sayılırken mutlaka kendileri de bir çetele tutarak elde ettikleri sonuçlarla sandık kurulu tarafından tutanaklara geçirilen sonuçları karşılaştırmalı,herhangi bir eşitsizliğin olması durumunda mutlaka itiraz etmelidirler.
·  Oyların sayım ve dökümü tamamlandıktan sonra oy kullanan seçmen sayısı ile sayılan oyların eşitliği,geçerli oylarla geçersiz oyların toplamının kullanılan oy sayısına eşitliği,siyasi partilere ve bağımsızlara verilen geçerli oyların toplamının toplam geçerli oy sayısına eşitliğinin tespit edilmesi gerekmektedir.Bu hususlara da dikkat edilmelidir.Herhangi bir eşitsizlik olması durumunda itiraz edilmeli,gerekirse oyların yeniden sayılması talep edilmelidir.
·  Oyların sayım ve döküm işi bittiğinde sandık kurulu başkanı tüm sandık kurulu üyelerinin imzasını taşıyan oy sayım ve döküm sonuçlarını gösterir sandık sonuç tutanağını oy kullanma yerinin kapısına asar.Talep halinde bu tutanaktan birer örnek siyasi parti temsilcilerine verilir. Sandık kurulu üyeleri veya  müşahitler bu tutanağın bir örneğini mutlaka almalı ve ilçe başkanlığına elden teslim etmelidirler.Bu,yukarıda açıklanan hususların hepsinden önemlidir.Çünkü,bu tutanaklar,hem ileride seçim kuruluna yapılacak itirazlara dayanak olacak,hem de ülke genelinde toplam oy miktarının tespitine imkan verecektir.

Zafer Partisi
Zafer Partisi
Giriş Yap

Haberiniz.com.tr ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!