Samsun Valiliği hakkında suç duyurusu

Samsun Valiliği hakkında suç duyurusu

Samsun Çarşamba ilçesinde İdari mahkeme tarafından ‘ÇED gerekli değildir’ onayının iptaline karar verilen, biyokütle enerji santralinin yasal süre dolmasına rağmen faaliyetlerinin durdurulmadığı gerekçesiyle, Samsun Valiliği ve şirket yetkilileri hakkında suç duyurusunda bulunuldu.

Samsun’un Çarşamba ilçesi Eğercili mahallesinde, Oltan-Köleoğlu Enerji tarafından kurulan biyokütle enerji santraliyle ilgili Samsun 3. İdare Mahkemesi’nde ‘ÇED gerekli değildir’ onayının iptali kararına uyulmadığı ve santralin faaliyetlerinin devam ettiği gerekçesiyle, Samsun Valiliği ve şirket yetkilileri hakkında suç duyurusunda bulunuldu.

Yöre sakinlerinin avukatı Serpil Dönmez ve davaya müdahil olan yöre sakinleri, Çarşamba Cumhuriyet Başsavcılığı’na, santral ile ilgili Samsun 3 İdare Mahkemesi’nce verilen ‘ÇED gerekli değilinin iptali’ kararı sonucunda faaliyetlerinin durdurulmadığı gerekçesiyle suç duyurusunda bulundu.  Avukat Serpil Dönmez yaptığı açıklamada,  Samsun ili Çarşamba ilçesi Eğercili Mahallesinde faaliyet göstermesi planlanan  Biyokütle Enerji Santrali hakkında Samsun Valiliği tarafından verilen Çevresel Etki Değerlendirmesi gerekli değildir kararının, mahkeme tarafından ikinci kez ‘iptaline’ karar verildiğini hatırlattı.

30 günlük süre doldu

Kararın İdari Yargılama Usulü Kanunu 28. Maddesi uyarınca derhal uygulanması gerektiğini belirten Dönmez, “Kararın uygulanmasında azami süre, yasada 30 gün öngörülmüştür. Derhal uygulanması gereken bu karar 30 günlük azami süre dolmasına rağmen uygulanmamış, nihayetinde 4 gündür devam eden halk direnişi başlamıştı. Halkın direnişini kırmak adına santralin içeriden mühürlendiğine dair manipülatif söylemler yayılmakta ise de bugün halen santralin faaliyetlerine devam ettiği açıkça görülmüştür” diye konuştu.

3 gün içinde mühürlenmeli

Bu nedenle  Samsun Valiliği yetkilileri hakkında ‘kamu görevini kötüye kullanmak’, Oltan-Köleoğlu Enerji yetkilileri hakkında da çevrenin kasten kirletilmesi suçundan cezalandırılması istemiyle Çarşamba Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunulduğunu ifade eden Dönmez, “Çarşamba Cumhuriyet Başsavcılığı’nın 2021/7075 Soruşturma Numaralı dosyasıyla ilgililer hakkında soruşturma başlatılmıştır.3 gün içerisinde santral faaliyetlerinin durdurulmaması halinde ayrıca maddi ve manevi tazminat davası açacağımızı bildiririz. Hukuki sürecin takipçisi olduğumuzu, Çarşamba Büyüovasında kapital sermayenin, rantın değil halkın kazandığı bu davada kararın icrası için tüm yasal haklarımızı kullanacağımızı kamuoyunun bilgisine saygıyla arz ederim” dedi.

Kaynak:AjansBizim

Zafer Partisi
Zafer Partisi
Giriş Yap

Haberiniz.com.tr ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!