Saç dökülmesini durdurmaya yarayan mucize bilgiler

Saç dökülmesini durdurmaya yarayan mucize bilgiler

Genç yaşlı demeden hemen herkesin ortak sorunları arasında saç dökülmesi de yer almaktadır. Farklı nedenlerden ötürü dökülen saçlarımızı bu sorundan kurtarmak için ise birçok yöntem deneriz.

Saç dökülmesi pek çok nedene bağlı olarak ortaya çıkabilir. Genetik yatkınlıktan yaşa ve kullanılan ilaçlara kadar pek çok unsur saç dökülmesini tetikleyebilir. Saç dökülmesi genellikle ilerleyen yaşlarda karşımıza çıkan bir sorun olsa da çevre koşulları, stres, saç cinsi, hormonal değişiklikler ve kullanılan ilaçlar saç dökülmesine neden olabilir.

Saç Dökülmesi Neden Olur?

Saç dökülmesi aslında bir döngü içinde gerçekleşir. Saç kökleri aynı aynı saç üretmezler. Bazı saç kökleri dinlenmeye çekilir ve bu dinlenme esnasında saç köklerinin tuttuğu saçlar dökülmeye başlar. Dinlenen saç köklerinin aktifleşmesi halinde dökülen saçların yerine yeni saçlar çıkar. Bir döngü şeklinde ilerleyen bu durumda günde 50-100 adet saç telinin dökülmesi normal olarak kabul edilir. Ancak saç dökülmesi anormal bir şekilde devam ediyorsa ve ciddi bir seyrelme söz konusu ise bir problem var demektir.

Saç dökülmesi erkeklerde daha sık görülen bir sorundur. Saç dökülmesinin uzun süre devam etmesi durumunda kelliğe varan sonuçlar görülebilir. Erkeklerde görülen saç dökülmesi nedenlerinin başında demir eksikliği ve genetik yatkınlığın olduğu belirtilmektedir. Kadınlarda ise çinko eksikliği en çok rastlanılan nedenler arasında yer almaktadır.

Saç Dökülmesine İyi Gelen Bitkiler Nelerdir?

“Saç dökülmesine ne iyi gelir?” sorusunun cevabı ise aslında bir sır değildir. Kimyasal maddelerin yanı sıra doğal pek çok ürünle saçlarımızı dökülmekten kurtarabiliriz. İşte, Saç dökülmesine iyi gelen bitkiler:

1. Aloe Vera

Saç dökülmesi denilince akla ilk gelen bitkilerden biri olan aloe vera, saç derisi sağlığına karşı oldukça faydalıdır. Yıpranmaya bağlı saç dökülmelerini önemli ölçüde azaltan aloe vera, saç derisini besler ve saçın dayanıklılığını arttırır. Aloe vera saçtaki nemi hapseder ve saçın nem dengesini korur. Aloe vera, saçın daha sağlıklı görünmesini sağlarken aynı zamanda saç dökülmesini azaltır ve yeni saçların çıkmasını sağlar. Saç dökülmesine karşı aloe vera içeren saç bakım ürünlerini kullanabileceğiniz gibi aloe vera jeli ile saç derisine masaj yapabilirsiniz.

2. Biberiye

Saç dökülmesi tedavisinde oldukça etkili olan biberiye, çok eski yıllardan beri kullanılmaktadır. Saç sağlığına önemli katkılarda bulunan biberiyenin bu konudaki geçmişi çok eskilere dayanmaktadır. Saç köklerini canlandıran ve saçların gürleşmesini sağlayan biberiye, antioksidan, antibiyotik ve iltihap önleyici özelliği sayesinde saçları kökten uca korumaktadır. Koruyucu özelliğinin yanı sıra dezenfektan görevi gören biberiye, saç derisini temizler ve arındırır. Biberiyenin bu özelliklerinden çayını tüketerek de faydalanabileceğiniz gibi biberi yağını da kullanabilirsiniz. 1 yemek kaşığı zeytin yağına 3-4 damla biberiye yağı ekledikten sonra elde ettiğiniz karışımı saç ve saç derinize masaj yaparak uygulayınız. Masaj uygulamasından sonra bir saat bekleyiniz ve saçınızı yıkayınız. Düzenli uygulanması durumunda etkiyi hemen fark edeceksiniz.

3. Çörek Otu Yağı

Vitamin ve mineral bakımından oldukça zengin bir içeriğe sahip olan çörek otu yağı, ülkemizin pek çok yerinde yetiştirilen çörek otundan elde edilmektedir. Çörek otu yağının içinde saç için oldukça önemli bileşenler ve vitaminler bulunmaktadır. Beta karoten, A, B1, B2, B6, E ve C vitaminlerini barındıran çörek otu yağı, saç dökülmesi problemi karşısında sıkça tercih edilmektedir. Çörek otu yağını saç diplerine masaj yaparak uygulayabilirsiniz. Bu sayede saç köklerinin canlanmasını, güçlenmesini ve beslenmesini sağlayabilirsiniz. Çörek otu yağını doğrudan saçlarınıza uygulayabileceğiniz gibi yemeklik çörek otu yağını yemeklerinize katarak da faydalarından yararlanabilirsiniz.

4. Isırgan Otu

Isırgan otunun faydaları saymakla bitmez. Mutfakta sıkça kullanılan ısırgan otunun, saç dökülmesini önlediği ve saçların yeniden çıkmasına yardımcı olduğu belirtilmektedir. Her ne kadar ısırgan otunun saç sağlığına önemli katkılarda bulunduğu söylense de bu konu henüz bilimsel olarak kanıtlanmamıştır. Vitamin ve mineral bakımından zengin bir içeriğe sahip olan ısırgan otu, A ve C vitaminin yanı sıra demir ve kalsiyum gibi besleyici mineralleri de içerisinde barındırmaktadır. Isırgan otu, saç köklerini canlandırır, güçlendirir ve saçların parlamasını sağlar. Ayrıca ısırgan otunun kepek problemini de ortadan kaldırdığı belirtilmektedir.

5. Nane Yağı

Ferahlatıcı etkiye sahip olan nane yağı, hoş kokusuyla bilinen ve sıkça kullanılan bitkilerden biridir. Nane yapraklarından elde edilen nane yağı, ferahlatıcı etkisi sayesinde saç ve saç köklerinin rahatlamasını sağlar. Saçların gürleşmesini sağlayan nane yağı, saçta kepek oluşumunu engeller, saça parlaklık kazandırır ve saç derisini besler. Ancak nane yağının tek başına kullanılması önerilmemektedir. Nane yağı, zeytinyağı veya badem yağı gibi yağlarla inceltilerek kullanılmalıdır. Ayrıca nane yağını şampuanınız ile incelterek de kullanabilirsiniz.

6. Soğan

İnsanların yıllar boyunca saç çıkardığını düşündüğü soğan, içerisin pek çok mineral barındırmaktadır. Evet kokusunun pek de hoş olmadığı doğrudur. Fakat bilim adamlarının yaptığı araştırmaya göre soğan suyunun her gün kel olan bölgeye sürülmesinin saç çıkardığını savunmuşlardır. Bu teori bazı insanların üzerinde denendiğinde olumlu yanıtlar da verdiği görülmektedir. Soğan’ın içerisinde bulunan mineraller saç derisini beslediği için hem saç dökülmesini engeller hem de yeni saç çıkmasını da sağlamaktadır.

7. Sarımsak

Sarımsak, saç dökülmesini engelleyen bitkiler arasında yer almasının yanı sıra yeni saç çıkmasını da sağlamaktadır. Saç derisinde bulunan toksinleri temizleyip yeni saçlar çıkmasını sağlamaktadır. Bir veya iki top sarımsağı blender yarımıyla ezin ve suyunu çıkarın, herhangi bir eczaneden E vitamini tüpü alarak ikisini de güzelce karıştırın ardından başınızda kel olan kısma masaj yaparmış gibi güzelce uygulayın ardından başınızı bone ile kapatın. Yaptığınız bu işlem hem saç dökülmesini engelleyecektir hem de yeni saç çıkmasını sağlayacaktır.

8. Hint Yağı

Saçlar, kullanılan saç düzleştiriciler, fön makinesi, saç maşası ve jöle gibi saç şekillendiriciler yüzünden bir süre sonra yıpranmaya ve bu yıpranma da dökülmelere neden olur. Aslında en iyi çözüm bu tip aletleri sık kullanmaktan kaçınmak olsa da yine saç güzelliğine çok fazla önem verenlerin vazgeçemeyecekleri bir kesindir. Hint yağı, saç onarımı konusunda oldukça etkili bir bitki türüdür. Bu bitki yağını kullanarak saçlarınızın uğradığı hasarı en aza indirebilirsiniz.

Bir miktar Hint yağını avucunuza dökerek saçlarınıza masaj yapın ve 10-20 dakika kadar beklettikten sonra saçlarınızı hafif şampuan ile yıkayın. Etkisini düzenli kullanımdan sonra görmeye başlayacaksınız.

9. Argan yağı

Doğanın sunduğu mucizevi bitkilerden biri olan argan yağı da saç derisinin onarılmasına ve saç dökülmelerinin engellenmesine en iyi şekilde yardımcı olan bitkisel bakım yağlarından biridir.

Tek başına kullanabileceğiniz gibi başka bitkisel yağlarla karıştırarak da kullanabileceğiniz argan yağından birkaç damla avucunuza dökün ve saçlarınıza masaj yaparak uygulayın. Saçlarınızın iyice yediğinden emin olmak için doğal tarak yardımı ile yayın. Daha sonra 30 dakika kadar bekletin ve saçlarınızı hafif şampuan ile yıkayarak durulayın.

10. Zeytinyağı

Birçok saç problemine karşı etkili çözümler sunan zeytinyağı, saç dökülmelerine karşı da oldukça etkili bir bitkidir. Tek başına kullanılabileceği gibi diğer saç bakım yağları ile karıştırılarak da kullanılabilen zeytinyağı ile saçlarınıza masaj yapmanız, saçlarınızda istediğiniz sağlığa kavuşmanıza yardımcı olacaktır.

Saç dökülmesi, cansızlık, matlık gibi problemlerin önüne geçen zeytinyağını birkaç damla ile saçlarınıza masaj yapacak şekilde uygulayın ve daha sonra yarım saat kadar saçlarınızda beklettikten sonra saçlarınızı hafif şampuan ile yıkayın.

Zafer Partisi
Zafer Partisi
Giriş Yap

Haberiniz.com.tr ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!