Sabah stratejisi

featured

USD/TRY: ABD tahvil faizlerinde tekrar yükseliş gözlenmesi risk iştahı üzerinde etkisini gösteriyor. ABD on yıllık tahvil faizinin %4,14’e kadar çıktığı ortamda borsalarda satış, Dolar’da ise güçlenme gözlendi. Dolar endeksi (DXY) dün %0,9 oranında yükseliş kaydetti. Bu sabaha baktığımızda ise DXY’de kısmi geri çekilme gözlemliyoruz. Diğer yandan, Gelişmekte Olan Ülke para birimlerinde yatay hareketler gözleniyor. Dolar/TL’de ise 18,60’ın hafif altında yatay hareketler devam ediyor. Bugün piyasaların odak noktasında TSİ 14’te TCMB’nin PPK toplantısı olacak. TCMB, geçen ayki toplantısında politika faizini, 100 baz puan indirerek %12 seviyesine çekmişti. TCMB’nin, bugünkü toplantısında da politika faizini 100 baz puan indirerek %11 seviyesine çekmesi bekleniyor. Bu yöndeki bir kararın kur üzerinde net bir etki yaratmasını beklemiyoruz. Teknik seviyelere bakıldığında, aşağıda 18,5160 ve 18,4380 sıralı destekler; yukarıda ise 18,6640 ve 18,7120 sıralı dirençler olarak takip edilebilir. Bugün yurtdışında ABD’de 15 Ekim haftasına ilişkin yeni işsizlik maaşı başvuruları ile eylül ayı ikinci el konut satışları verisi öne çıkıyor. Ayrıca TSİ 19’da Philadelphia Fed Başkanı Harker’ın konuşması takip edilecek.

EUR/USD:Küresel piyasalarda yüksek enflasyon rakamları, faiz artırım beklentileri ile yükselen tahvil faizleri ve resesyon endişeleriyle risk iştahında azalma görüldü. ABD on yıllık tahvil faizi tekrar %4,14’e çıkarak Haziran 2008’den bu yana en yüksek seviyede. Fed yetkililerinden gelen açıklamalar takip edilirken, Chicago Fed Başkanı Evans, Fed’in eylüldeki toplantısında paylaştığı faiz artırım patikasının enflasyonu düşürmek için yeterli olacağı konusunda iyimser olduğunu ancak enflasyonun kötüleşmesi halinde Fed’in daha fazlasını yapmak durumunda kalabileceğini söyledi. Ancak daha fazla sıkılaşma olması durumunda ekonominin resesyona girebileceği uyarısında bulundu. St. Louis Fed Başkanı Bullard ise 2023 başında Fed’in önden yüklemeli agresif faiz artışı serisinin sona ereceğini öngördü. Diğer taraftan dün ECB’nin para politikasının sıkılaşma derecesine yön verebilecek olan yıllık enflasyon verisi beklentilerden hafif aşağı yönlü gerçekleşirken,  ECB yetkilileri tarafından bankanın bu ay ve aralık ayı toplantılarında 75’er baz puan faiz artışı yapması gerektiğini belirtildi. Son olarak yön bulma arayışında olan paritede 0,9770 önemli. Bu seviyenin altında kalıcılık sağlanması durumunda 0,97 hedef olabilir. Yukarıda ise 0,9845 direnç konumunda.

XAU/USD: Dün 1.628 – 1.654  seviyeleri arasında hareket eden Ons Altın, günü 1.629 seviyesinden tamamladı. Dün ABD’de 30 yıllık  mortgage için ortalama faiz oranının %6,94’e çıkmasının ardından ABD 10 yıllıkları da Haziran 2008’den beri en yüksek seviyesine yükseldi. Bu yükseliş ise Ons Altın’da %1,4 seviyesine varan düşüşe sebep oldu. Bugüne bakıldığında ise tahvil faizlerindeki yükseliş devam ediyor ve Dolar endeksi 113 seviyesinin üzerinde olmasa da piyasalarda yükselişe izin verecek seviyelere de düşmedi. Teknik  seviyelere baktığımızda ise Ons Altın 1.635 -1.645 bölgesini kaybettikten sonra bu bölgenin altında yapacağı günlük kapanışlar bu seviyenin direnç olarak çalışmasına sebep olabilir. Düşüşün devam etmesi durumunda 1.615 ve 1.603 bölgeleri sıradaki alıcılı bölgeler olarak öne çıkıyor. Yükseliş durumunda ise 1.660 ilk direnç bölgesi.

Kaynak Ziraat Yatırım

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Zafer Partisi
Zafer Partisi
Giriş Yap

Haberiniz.com.tr ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!