Düşük hacimlerin devam ettiği piyasalarda dün ABD borsalarında belirgin yükseliş gözlendi. Beklentiler doğrultusunda gelen işsizlik maaşı başvuruları dışında önemli bir verinin açıklanmadığı günde Nasdaq teknoloji endeksi %2,6 oranında değer kazandı. Ekonomide yumuşak iniş senaryoları ve Fed’in faiz artışlarının enflasyonu dizginleyebileceği haberleri ön plandaydı. ABD kapanışının ardından bu sabah Japonya hariç MSCI Asya Pasifik endeksi yaklaşık %0,6 oranında primli. Diğer yandan, ABD vadelilerinde yataya yakın hafif baskı gözleniyor. Yurtiçi tarafta ise iki günlük satış baskısının ardından BIST100 güçlü bir toparlanma gösterdi ve günü %2,46 oranında yükselişle tamamladı. Bankacılık endeksi (XBANK) %3,11 oranında artarak pozitif ayrışırken, BIST100’de 92 hisse günü artıda tamamladı. Büyük ihtimalle bu yılı Dolar bazında iki katından fazla primle kapatacak olan ve küresel borsalardan net bir şekilde olumlu ayrışan Borsa İstanbul yıl kapanışını iyi bir yerden yapmak isteyebilir ki dünkü yükselişle birlikte kısa vadeli teknik görüntü de pozitife döndü. Endeksin bugün, zirve seviyesi olan 5.549 noktasının üzerinde kapanış yaparak yılı en yüksek seviyede tamamlayabileceğini düşünüyoruz.
MAKROEKONOMİ
Aralık ayında ekonomik güven endeksi aylık %0,7 oranında arttı ve şubattan bu yana en yüksek seviye olan 97,6 seviyesine yükseldi. Tüketici ve üreticilerin genel ekonomik duruma ilişkin değerlendirme ve beklentilerini yansıtan ekonomik güven endeksi bu yılın ortalaması olan 96,1’in de üzerinde kaldı.
22 Aralık’taki toplantıya ilişkin PPK toplantı özeti yayınlandı.
- Öncü göstergelerin ham petrol fiyatlarındaki gerilemeye istinaden, aralık ayında akaryakıt fiyatları öncülüğünde enerji fiyatlarında düşüşe işaret ettiği belirtilmekte.
- Mevsimsellikten arındırılmış üretici fiyatları ana eğilim göstergelerinin maliyet baskılarındaki zayıflama eğiliminin devam ettiğine işaret ettiği belirtilmekte.
- Sanayi üretiminin, ekim ayında mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış olarak aylık %2,4, yıllık bazda ise %3,1 oranında arttığı, bununla birlikte, üretim gelişmelerinin sektörel düzeyde incelendiğinde, ihracat yoğunluğu nispeten fazla ve tipik olarak yüksek oynaklık sergileyen bilgisayar, elektronik, optik ürünler ile diğer ulaşım araçları sektörlerinin üretimlerinin aylık bazda yüksek oranda arttığı, söz konusu iki sektör dışlandığında ise aylık sanayi üretimi artışının %0,7 seviyesinde gerçekleştiğinin gözlendiğine yer verilmiştir.
- Dış talepteki zayıflamaya rağmen iç talebin nispeten daha ılımlı seyrettiğinin gözlendiği, anket göstergeleri ve yüksek frekanslı verilerin istihdamdaki artış eğiliminin yavaşlamakla birlikte korunduğuna işaret ettiği ifade edilmiş.
- Kurul’un, parasal aktarım mekanizmasının etkinliğini destekleyecek araçlarını kararlılıkla kullanmaya devam edeceği ve fonlama kanalları başta olmak üzere tüm politika araç setini liralaşma hedefleriyle uyumlu hale getireceği ve uygulanacak politikaların bugün açıklanacak olan 2023 Yılı Para ve Kur Politikası metninde kapsamlı olarak ilan edileceği de görülmekte.
Bugün TSİ 10’da kasım ayına ilişkin dış ticaret dengesi TÜİK tarafından açıklanacak.
- Öncesinde Ticaret Bakanlığı tarafından yayınlanan geçici dış ticaret verilerine göre ihracat kasımda aylık %2,5 artışla 21,8 milyar USD gerçekleşirken (2022 yılı ortalaması 21 milyar USD), ithalat ise aylık %5 artışla 30,6 milyar USD seviyesine yükseldi (2022 yılı ortalaması 30,1 milyar USD). Kasımda dış ticaret açığı 8,8 milyar USD gerçekleşti, ekimde 7,9 milyar USD idi. Enerji ithalatında kasımda aylık %4, yıllık %17 artış gerçekleşti, doğal gaz fiyatlarındaki gevşemeyle son 2 ayda 8 milyar USD altında 7,5 milyar USD civarında aylık enerji ithalatı gözlense de yüksek seviyelerdeki seyrini sürdürdüğü görülmüştü. Altın ithalatında ise kasımda 4 ay aradan sonra aylık düşüş (%16 düşüş) görülmekte ancak aylık altın ithalatı 2,9 milyar USD seviyesi ile yüksek altın ithalatı gördüğümüz 2020 yılının ortalaması olan 2,2 milyar USD’nin üzerinde kalmayı sürdürmekteydi.
Bugün ayrıca TSİ 10’da PPK karar metninde de vurgu yapılan TCMB’nin 2023 Yılı Para ve Kur Politikası Metni takip edilecek. TSİ 17’de Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın 3 Aylık İç Borçlanma Stratejisi Raporu paylaşılacak. Yurt dışında ise ABD’de aralık ayına ilişkin Chicago PMI verisi öne çıkıyor.
ŞİRKET HABERLERİ
Ford otomotiv (FROTO, Nötr): Kredi derecelendirme kuruluşu JCR Eurasia Rating, Ford Otomotiv Sanayi A.Ş’nin uzun vadeli ulusal notunu en yüksek not seviyesi olan “AAA (tr)”, kısa vadeli ulusal notunu “J1+ (tr)”, görünümlerini ise “stabil” olarak belirlemiştir. Ayrıca, Şirket’in uzun vadeli yabancı ve yerel para cinsinden uluslararası notunu “BB”, görünümlerini ise “negatif” olarak belirlemiştir.
Galata Wind (GWIND): Galata Wind, 500mn TL yeşil borçlanma aracı olarak tahvil/finansman bonosu ihraç edilmesi amacıyla Sermaye Piyasası Kurulu’na yapmış olduğu başvurunun, yeni yatırımlar için hem yeterli öz kaynağın, hem de yurt dışından sağlanacak fonların olması sebebi ile şu an için ihtiyaç kalmadığından Şirket tarafından geri çekildiğini bildirmiştir. İleriki dönemlerde uygun piyasa koşullarının oluşması ve yeni kaynaklara ihtiyacın olması durumunda başvurunun yenilenebileceği duyurulmuştur.
Girişim Elektrik (GESAN, Sınırlı Pozitif): Şirket, Dicle Elektrik Dağıtım tarafından gerçekleştirilen fider yönetim rölesi alımı ihalesine katılmış ve en avantajlı fiyatı vererek, ihalede 1. olmuştur. İhalede teklif edilen bedel vergiler dahil 1,54mn EUR’dur.
Ayrıca Şirket, Toroslar Elektrik Dağıtım A.Ş. tarafından gerçekleştirilen ”TD22001647-Havalı Hücre-Köşk Standart Alımı İşi” konulu ihaleye girmiş ve en avantajlı fiyatı vererek ihalede 1. olmuştur. İhale baz bedeli vergiler dahil 14,4mn USD’dir. (Güncel baz USD/TL kuru ile ihale bedeli 270mn TL)
SEKTÖR HABERLERİ
Bankacılık: Bankacılık sektörünün kasım ayı net dönem karı bir önceki aya göre %7,2 oranında artarak 53,1 milyar TL’ye yükselmiştir. Karşılık giderlerindeki artışın yanı sıra operasyonel giderlerdeki çift haneli yükseliş ve düşen ticari kara karşın net faiz gelirlerindeki artış karın destekleyen önemli etken olmuştur. Diğer yandan, özel bankaların karı aylık %13,6 oranında artarak 38,8 milyar TL’ye yükselirken, kamu bankalarının karı %6,9 oranında düşerek 14,3 milyar TL olmuştur. Kasım ayı karı ile birlikte bankacılık sektörünün 2022 yılının Ocak – Kasım ayındaki net dönem karı yıllık %417 oranında artarak 389 milyar TL’ye çıkmıştır. 2021 yılının tamamında 93 milyar TL net kar elde edilmişti. Öte yandan, Ocak – Kasım döneminde özel ve kamu bankalarının karı ise sırasıyla 291,7 milyar TL ve 97,4 milyar TL ile geçen yılın aynı dönemindeki 75,3 milyar TL’lik ve 16 milyar TL’lik karın oldukça üzerinde gerçekleşmiştir. Bankacılık sektörünün net faiz gelirleri, menkul kıymetlerden alınan faizlerin önemli desteğiyle aylık bazda %13,9 oranında artmış ve 85,2 milyar TL’ye yükselmiştir. Kredi büyümesindeki devam eden ivmeye karşın düzenlemelerin yavaş yavaş özellikle ticari kredi faizlerinde etkisini göstermesiyle kredilerden alınan faizler hafif de olsa gerilemiştir. Diğer yandan, yine düzenlemelerin etkisiyle artan rekabet mevduat faizlerine yansımış ve TL mevduata verilen faizlerde, miktarsal artışın da etkisiyle yükseliş gözlenmiştir. Kredi büyümesiyle birlikte ödeme sistemlerinin desteği ve varlık yönetim komisyonları gibi faktörlerle net ücret ve komisyon gelirleri %4,4 oranında artarak 13,6 milyar TL’ye yükselmiştir. Öte yandan, ticari karın %26,3 oranında gerileyerek 6,5 milyar TL’ye düşmesi, operasyonel giderlerin %11,5 oranında artarak 23,7 milyar TL’ye çıkması ve karşılık giderlerinin %9,9 oranında artarak 19,4 milyar TL’ye yükselmesi karın daha yüksek gelmesini engellemiştir. Kasım ayında TL krediler aylık bazda %4,9 oranında büyürken; tüketici kredileri %3,8 artmıştır. Kredi kartlarında %9,3’lük artış gözlenirken, kobi kredilerindeki büyüme %5,6 olarak gerçekleşmiştir. Fonlama tarafında bakıldığında, TL mevduatlarda büyüme devam etmiş ve kasım ayında %7,3 büyüme gözlenmiştir. Bankacılık sektörünün kredi/mevduat ise %83,4 ile 120 baz puan artış göstermiştir. Sektördeki net faiz marjı kasım ayında %6,18’e kadar (önceki: %6,04) genişlemiştir. Artan dönem karıyla birlikte sektörün ortalama özsermaye karlılığı ve aktif karlılığı da yükselmiştir. Söz konusu karlılık oranları %49,1 ve %4,7 olarak gerçekleşmiştir. Öte yandan, Bankacılık sektörü sorunlu kredi oranı %2,14 ile 6 baz puan iyileşirken, sermaye yeterlilik oranı kasım ayında 12 baz puan artarak %19,35 seviyesine yükselmiştir.
Halka Arz: Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), Tapdi Oksijen Özel Sağlık ve Eğitim Hizmetleri ile Mackolik İnternet Hizmetleri’nin halka arz başvurusunu onayladı.
DİĞER ŞİRKET HABERLERİ
Gentaş Dekoratif Yüzeyler (GENTS): Şirket’in bağlı ortaklığı Gentaş Italy’den alınan HPL pres hattı ile tüm parçalarının Türkiye’ye getirilerek şirketin Bolu Yerleşkesinde kurulum çalışmalarına geçildiği, Mengen Yerleşkesine 6.500 m2 kapalı alanda yüzey işleme tesisi ve yeni bir emprenye tesisi kurulmasına; bina, yüzey işleme tesisi ve emprenye tesisi yatırımı için toplamda 75-80 milyon TL tahmini bütçe çerçevesinde uzun vadeli finansman kaynakları ile teşvik desteklerinin araştırılmasına, söz konusu yatırım ile ilgili olarak Genel Müdürlüğün yetkili kılınmasına ve gerekli işlemlerin başlatılmasına karar verilmiştir.
Menderes Tekstil (MNDRS): 30 Eylül 2022 tarihinde sona eren ara hesap dönemine ait konsolide finansal tablolar ve dipnotlarda yer aldığı üzere 30.09.2022 tarihi itibariyle Osman Akça Tar. Ürün. İth. İhr. San. ve Tic. A.Ş.’nin Şirkete Aktur Araç Muayene İstasyonları İşletmeciliği A.Ş.’nin hisselerinin devri ile ilgili olarak 86,5mn TL tutarında ana para borcu bulunmaktaydı. 28.12.2022 tarihi itibariyle söz konusu borç faizi ile birlikte tamamen tahsil edilmiştir.
Mia Teknoloji (MIATK): Şirket tarafından geliştirilen MIA-TECH projesi kapsamında MCY Dayanıklı Tüketim firması ile talep yönetim ve stok takip sistemlerinin dijital hale getirilmesi, yazılımların kurulması, güncelleme, eğitimler ve entegrasyon süreci için 30mn TL tutarında sözleşme imzalanmıştır.
VBT Yazılım (VBTYZ): 09.12.2022 Tarihli açıklamamız ile şirketimizin Sosyal Güvenlik Kururmundan 56,9mn TL bedel ile “IBM Kurumsal Sunucu Yazılımlarının Güncelleme ve Bakım Destek Temini ” ihalesi aldığı ve 10 günlük itiraz süresinin sonunda sözleşme imzalanacağı kamuoyuna duyurulmuştur. Söz konusu ihale için herhangi bir itiraz söz konusu olmamış ve Sosyal Güvenlik Kurumu ile sözleşme imzalanmıştır.
Ayrıca Şirket, Türkiye’de yerleşik Bir Kamu Bankası ile “Anasistem ve Dağıtık Platform Yazılımları” yenileme ve ek lisans alımı konusunda anlaşmış ve 3 yıllık sözleşme imzalamıştır. Sözleşmenin toplam bedeli 7,5mn USD’dir.
Yeşil Yapı (YYAPI): Şirketin %29,90 hissesi oranında iştiraki olan Yeşil Global Enerji A.Ş. paylarının 2023 yılında halka arz edilmesi amacıyla sözleşme imzalanmasına, Halka Arz edilecek payların Borsa İstanbul’da işlem görmeye başlamasına ve bu kapsamda Şirket Esas Sözleşmesi’nin SPK ve ilgili mevzuat hükümlerine uygun hale getirilmesi amacıyla SPK’ya ön izin başvurusunda bulunulmasına karar verilmiştir.
FAİZ PİYASALARI
Perşembe günü ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti %9’dan %9,02 seviyesine yükseldi. TCMB dün 22 milyar TL’lik (%9’dan, 5 gün vadeli) ve 30 milyar TL’lik (%9’dan, 7 gün vadeli) haftalık repo ihalesi açtı. Ayrıca BİST bünyesinde kotasyon yoluyla 2,7 milyar TL (%10,50’den, 1 gün vadeli) kullandırdı. Toplam fonlama tutarı ise 174 milyar TL oldu.
Yurt içi tahvil piyasasında, dün verim eğrisinde faizlerde kısa ve orta vadeli tarafta yükselişler gözlenirken, uzun vadeli tarafta düşüşler görüldü. Bu kapsamda, günlük bazda kısa vadeli tarafta 25 baz puana yaklaşan yükselişler ve orta vadeli tarafta 40 baz puana varan yükselişler gözlenirken, uzun vadeli tarafta 10 baz puana yaklaşan düşüşler görüldü.
GÜNLÜK ÖZET PİYASA VERİLERİ
Kaynak Ziraat Yatırım