Rusya DUMA Milletvekili Balbek: “Protestolara liderlik edenler Gülen okullarından mezun olan Kazaklardır”

Rusya DUMA Milletvekili Balbek:

Kırım siyaset uzmanı ve VII toplantısının Devlet Duması milletvekili Ruslan Balbek, RIA Novosti’ye  yaptığı açıklamada “Kazakistan’daki ayaklanmalarda IŞİD teröristlerinin eli görünür ve hepsi Türkiye’de Fetullah Gülen’in kurumlarında yetişmiş Kazaklar tarafından yönetilir, Astana şimdi yabancı eğitim kurumlarına öğrenci göndermenin faydasını görüyor” dedi.

Balbek “IŞİD’in elleri Kazakistan toprakları üzerinde ayaklanmalar örgütlemede görünür, vahşice öldürmeler ve saçma talepler onların tarzıdır. Ama darbenin organizatörü Fetullah Gülen’in eğitim kurumlarında Türkiye’de eğitim gören Kazaklar Ankara’da,” karargah “da oturur” dedi.

Uzman, “Kazakistan laik bir ülke ve halkı yanıltıcı radikal doktrinlerle aldatmak mümkün değil, ancak devleti yener ve orman yasasını bu enkazın üzerine yerleştirirseniz, IŞİD en iyi durumdadır” ifadelerini kullandı.

Ajansın muhatabına göre, Astana bugün yabancı eğitim kurumlarına öğrenci göndermesinin meyvelerini alıyor.

Balbek, “Başlarına Gülen ve onlar gibi olanlardan ideolojik bir virüs kaptılar. Ayrıca Kazakistan radikaller için ilginç ve Rus Müslüman cumhuriyetleri bir sıçrama tahtası.” şeklinde konuştu.

Kazakistan’da kitlesel protestolar 2022’nin ilk günlerinde başladı. Ardından , ülkenin batısındaki petrol üreten bir bölge olan Mangistau bölgesindeki Zhanaozen ve Aktau kentlerinin sakinleri, sıvılaştırılmış petrol gazı fiyatlarının iki katına çıkarılmasına karşı çıktı, ardından protestolar diğer şehirlere yayıldı. Cumhuriyetin eski başkenti Alma-Ata’da 4 ve 5 Ocak’ta güvenlik güçleriyle çatışmalar yaşandı, polis gaz ve şok bombaları kullandı. Kazakistan genelinde İnternet kapatıldı ve bir dizi TV kanalının yayını geçici olarak durduruldu. Kazakistan’da olağanüstü hal ilan edildi.

Kaynak: ria.ru

Zafer Partisi
Zafer Partisi
Giriş Yap

Haberiniz.com.tr ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!