Ramazan ayının bitmesine sayılı günler kaldığı bu günlerde evlerde bayram hazırlıkları yapılmaya yavaş yavaş başlandı. Bu yıl Ramazan Bayramını tam kapanmadan sürecinden dolayı misafir ağırlanmayacak olsa da ağız tatlandıracak tatlılar yapılmasına engel değil. Bayramda ağzımızı tatlandıracak birbirinden güzel tarifleri sizler için derledik.
Bayram’da Ağzımızı Tatlandıracak Lezzetler
- Lokma Tatlısı Tarifi
Hamuru için:
3,5 su bardağı un
2 su bardağı ılık su
1 paket kuru maya
1 yemek kaşığı toz şeker
Kızartmak için:
2,5 su bardağı sıvı yağ
Şerbeti için:
2 su bardağı toz şeker
1,5 su bardağı su
3-4 damla limon suyu
Hazırlanışı;
Geniş bir kabın içine unu alın ve ortasını havuz şeklinde açın. Kuru maya ve 1 yemek kaşığı toz şeker ilave edin. Daha sonra ılık suyu ilave ederek yoğurmaya başlayın. Ele yapışan ve cıvık bir hamur elde edin. Hamurun üzerini kapatıp, 1 saat oda sıcaklığında bekletin. Hamur mayalanırken şerbetini hazırlayın. 2 su bardağı toz şeker ve 1,5 su bardağı suyu ocakta koyun. Şeker eriyince limon suyunu ilave edin. Hafif kaynayınca ocaktan alın ve soğumaya bırakın. Mayalanan hamur sıkma torbasına koyun. Kızgın yağın içerisine küçük toplar halinde keserek atın. Kızaran hamurları soğuyan şerbetin içine atarak 10 – 15 saniye bekletin. Daha sonra servis tabağına alabilir, tercihe göre üzerine tarçın veya Hindistan cevizi serpebilirsiniz.
- Kolay Ev Baklavası
3 yumurta
1 su bardağı süt
1 su bardağı sıvı yağ
1 adet kabartma tozu
1 yemek kaşığı sirke
Yarım çay kaşığı tuz
6 su bardağı un (ölçülerinize göre değişebilir)
İçi için;
Kırılmış ceviz ya da fındık
Açmak için;
Mısır nişastası
Şerbeti için;
4 bardak şeker
5 bardak su
Bir kaç damla limon suyu
Üzeri için;
300 g tereyağı ya da margarin
Hazırlanışı;
Öncelikle yumurta, süt, sıvı yağ, sirke, kabartma tozunu ve tuz derin bir kaba alın. Alabildiğince unu ekleyerek ortalama yumuşaklıkta bir hamur elde edinceye kadar yoğurun. Hazırlanan hamuru 30 eşit parçaya bölün. Bu parçaları tek tek tabak büyüklüğünde açarak aralarına nişasta serpip, 3 tane 10’arlı parça elde edin. 10’arlı olarak gruplanan bu üç parçaların her birini merdane yardımı ile tepsi büyüklüğüne getirin. Merdane ile açtığınız hamurların aralarına ceviz ya da fındık serperek üst üste yerleştirin. Dilediğiniz şekilde kestikten sonra üzerine her yerine eşit şekilde gelmesine dikkat ederek eritilmiş yağın yarısını dökün. Önceden ısıtılmış 180°C fırında hafif rengi değişene kadar pişirin. Fırından aldıktan sonra kalan yağı gezdirin ve tekrar fırına sürün altı üstü kızarana kadar pişirin. Şerbet için 4 bardak şeker ve 5 bardak suyu tencereye koyup 15 dk kaynattıktan sonra, içerisine bir kaç damla limon damlatarak 1-2 dk daha kaynatın. Soğumuş olan baklavanın üzerine sıcak şerbeti dökün.
- Dondurmalı İrmik Helvası
2 bardak irmik
2 bardak süt
1,5 bardak şeker
1 yemek kaşığı tereyağı
yarım bardak çam fıstığı
Hazırlanışı;
Öncelikle şeker ve sütü bir tencerede kaynatın. Derin bir tencereyi ocağa alıp içine margarin ya da tereyağı koyun. Eriyen yağın içine fıstıkları atıp kavurun. Biraz karıştırdıktan sonra irmikleri döküp kavurmaya devam edin. İrmikler hafiften rengini değiştirince daha önce hazırlanmış olan sütlü şerbeti dökün. Tencerenin kapağını kapatıp pilav gibi suyunu çekmesini bekleyin. Suyunu çekince kapağı kapalı şekilde 10 dakika demlenmeye bırakın. Demlendikten sonra arzu ettiğiniz şekilde dondurma ile birlikte servis edin.
- Karamelli Triliçe Tarifi
5 yumurta
1 su bardağı toz şeker
1, 5 su bardağı un
1 paket vanilya
1 paket kabartma tozu
1 tatlı kaşığı karbonat
Islatmak için:
1 lt süt
Karameli için:
1 su bardağı toz şeker
1 tatlı kaşığı tereyağı
1 kutu sıvı krema (200 ml)
Üzeri için:
Beyaz çikolata (isteğe göre)
Hazırlanışı;
5 yumurtanın sarısı ve beyazları ayırın. Yumurta akları ve toz şekeri karıştırma kabına alıp önce düşük devirde sonra yüksek devirde 5-6 dakika köpük köpük olana kadar çırpılır. Daha sonra yumurta sarılarını da eklenip çırpmaya devam edin. Son olarak un, kabartma tozu, vanilya ve karbonat eklenerek güzelce çırpın. Altına yağlı kağıt serilmiş büyük boy kare borcama karışım boşaltın. Zemine bir iki defa vurularak hava kabarcıklarının çıkması sağlanır. Önceden ısıtılmış 170 derecede 35 dk pişirilir. Kek pişerken, karamel sosu için toz şeker tavaya alınıp, ara sıra karıştırarak erimesi sağlanır. Tamamen eridikten sonra üzerine tereyağı ve sıvı kremayı ekleyip, kısık ateşte karıştırarak pişirilir. Daha sonra soğumaya bırakılır. Pişen kekin ilk sıcaklığı çıktıktan sonra ters çevrilerek altındaki yağlı kağıt çıkartıp, ters yüzü üste gelecek şekilde borcama oturtulur. Üzerine 1 lt soğuk süt gezdirilir. 30 dakika kadar dolapta dinlendirilir. Dinlendirilmiş olan kekin üzerine karamel sos dökülür ve isteğe göre beyaz çikolata sosu dökülüp şekil verilir.
- Şekerpare Tarifi
125 gr. Tereyağ veya margarin
1 yumurta
2.5 yemek kaşığı irmik
Yarım su bardağı pudra şekeri
2 su bardağı un
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
Hazırlanışı;
Öncelikle şerbeti hazırlamakla tarife başlayın. Bunun için derin bir tencereye 2 buçuk su bardağı şekeri ve 3 su bardağı suyu ekleyip ocağa koyun. Şeker eriyene kadar karıştırın. Şerbet kaynayınca 3-4 damla limon suyu sıkın. Birkaç dakika kaynadıktan sonra soğumaya bırakın. Hamuru için oda sıcaklığında bekletilen tereyağı veya margarini bir kaba koyun. Üzerine yumurta, pudra şekerini, irmik ve vanilyayı ekleyin. Malzemeleri karıştırdıktan sonra kabartma tozunu ve unu azar azar ekleyerek karıştırın. Yumuşak kıvamlı bir hamur elde ettikten sonra ceviz büyüklüğünde yuvarlak parçalar oluşturun. Ortalarına fındık koyun. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında 25 – 30 dakika kadar pişirin. Piştikten sonra sıcak olan tatlıya, soğuk olan şerbeti kepçe yardımıyla dökün. Şerbeti çektikten sonra tatlı servise hazır olacak.