Kadınlarda en çok rastlanan kanser türü meme kanseri olsa da, 2. sırada rahim ağzı kanseri geliyor.
Bir Bizde Paralı
3 doz yapılarak söz konusu kanserden korunmak mümkün. Bu HPV aşısını 100’den fazla üşke ücretsiz olarak yaparken, Türkiye’de her bir dozu için 695 lira isteniyor ve söz konusu kanserden korunabilmek için toplamda 2085 lira vermeniz gerekiyor.
DSÖ Verilerinden Acı Tablo
DSÖ verileri her yıl 570 bin kadının rahim ağzı kanserine yakalandığını belirledi. Verilere göre, söz konusu hastalığa yakalanan 311 bin kadın rahim ağzı kanseri sebebiyle yaşamını yitiriyor.
Kanser tedavisi süreci için ekonomik anlamda bir hayli harcama yapılması gerekiyor. Ancak HPV aşısı, bu harcamaya gerek bırakmadan önceleyici hizmet olarak büyük bir role sahip.
Sosyal Devlet’in Görevi
Vatandaş, “sosyal devlet, parası olanın değil, halkın sağlığını korumakla sorumludur” diyerek Sağlık Bakanlığını ve Fahrettin Koca’yı etiketleyerek sosyal medyada “HPV aşısını ücretsiz istiyoruz” paylaşımlarında bulunmaya devam ediyor.
Rahim Ağzı Kanseri Nedir?
Rahim ağzının yüzeyini oluşturan hücre tabakasının anormal hücrelere dönüşmesiyle ‘kanser öncülleri’ (CIN) denilebilecek hücreler ortaya çıkıyor. Kanser öncülleri erken saptanıp tedavi edilmediklerinde rahim ağzı kanserine dönüşebiliyorlar.
Belirtileri Neler?
- Rahim ağzı kanserinin erken dönemde hiçbir belirti göstermemek gibi bir özellikleri olsa da vajinal kanamalar, vajinada kitle hissi, akıntılar ve ağrılı cinsel ilişki sık görülen belirtiler arasında. Kanamalar cinsel ilişkisi esnasında olabileceği gibi sonrasında damla şeklinde ve kötü kokulu bir akıntıyla görülüyor.
- Tümör, aşağıda vajinaya ve yanlarda pelvik duvara yayılabiliyor ve bu yayılımlara bağlı olarak kabızlık, kanlı idrar, vajenden idrar veya dışkı gelmesi ile idrar borusu genişlemesi veya böbreğin genişlemesi görülebiliyor.
- Yine yayılımlara bağlı olarak bacak ağrısı, şiddetli bel ve kasık ağrıları da görülürken ödem ortaya çıkabiliyor.
- Rahim ağzı kanseri genellikle orta ve ileri yaş kadınlarda görülse de, herhangi bir yaşta ortaya çıkabiliyor.
- Kadınların yüzde 50-80’i, hayatlarının bir döneminde HPV enfeksiyonu ile karşılaşabilirler. Bağışıklık sistemimiz yüzde 90 ihtimalle bu enfeksiyonları 12 ile 18 ay içinde ortadan kaldırmayı başarsa da, HPV enfeksiyonu yaşamış olmak rahim ağzı kanseri olunacak anlamına gelmez.
Rahim Ağzı Kanserinden Korunmanın Yolları
- En etkin ve güvenli yol HPV aşısı. Söz konusu aşı, virüsü riski en aza iniyor. HPV aşısı, virüsün yol açtığı kanserlerden korunmada güvenli ve etkili bir yol.
- Ulusal ve uluslararası sağlık kuruluşları HPV kaynaklı kanserlerden korunmak için 11-12 yaş arasındaki tüm erkek ve kızlara iki veya üç doz HPV aşısı yaptırmalarını öneriyor. Eğer daha önce aşı yapılmadıysa, erkekler için 21 yaşına kadar, kadınlar için ise her yaşta HPV aşısı yapılabiliyor.
- 21-65 yaş arası kadınlara yapılan smear ve HPV gibi rutin tarama testleriyle rahim ağzı kanseri erken teşhis edilebilir.
- Rahim ağzı kanserinden korunmak için cinsel yönden aktifseniz her cinsel temasta kondom kullanmanız gerekiyor. Bu, virüs riskini düşürse de, HPV prezervatifin kapsamadığı bölgelere bulaşabiliyor; bu nedenle prezervatifler HPV’ye karşı tamamen koruma sağlamayabiliyor. Karşılıklı bir şekilde tek eşlilik virüsün bulaşma ihtimalini düşürüyor.