Putin tek tek ayıklayacak: İsyandan sonraki ilk adımı olacak

featured

Putin, 20 yıldan uzun süre önce iktidara gelmesinden bu yanaki en büyük meydan okumayla karşılaştı. Yakın tehlike kontrol altına alınmış olsa da, Rusya uzmanları Putin’in olan bitenden daha güçlü değil, hasar almış bir biçimde çıktığını düşünüyor.

Putin’in ihanete karşı tepkisi, Cumartesi sabahı yaptığı sert ulusa sesleniş konuşmasında görülüyordu. Putin, Wagner’in patronu Yevgeni Prigojin’i “sırtından bıçaklamakla” ve ihanetle suçladı.

Bazıları, Putin’in bir şekilde, ya Ukrayna’da askeri olarak ya da Rusya içinde kendisine destek vermeyenlere karşı tepki göstereceğini düşünüyor.

Polonyalı Avrupa Parlamentosu milletvekili Radek Sikorski BBC’ye yaptığı açıklamada Rus liderinin tereddüt gösterenleri ayıklayacağını ve aynı zamanda daha otoriter ve daha acımasız olacağını söyledi.

Prigojin Belarus’ta ne yapacak?

İsyanın ardındaki isim Yevgeni Prigojin hala özgür. Rusya’nın askeri komuta kademesini devirmeye çalışsa da, kendisine yöneltilen silahlı isyan suçlaması düşürüldü. Ancak Kremlin ve Wagner arasında varılan uzlaşmanın tüm detaylarını bilmiyoruz.

Rusya uzmanları, Prigojin’in çabucak ortadan kaybolmasını beklemiyor.

Ukrayna’daki onbinlerce savaşçının lider ismi olan ve uzun süredir gölgelerin ardında faaliyet gösteren Prigojin, Putin için de önemli bir isim oldu.

Ancak Putin’in otoritesine meydan okuduktan ve bazılarına göre Rusya liderini aşağıladıktan sonra, güvenliği ve gelecekteki rolü açısından hangi garantileri aldığı sorusu hala yanıtsız.

Gözlemciler, Belarus lideri Alexander Lukaşenko’nun Prigojin üzerinde ne kadar otorite kurabileceğini sorguluyor. Ayrıca gerçekten Wagner güçleri kendisini izlerse, Rusya, Belarus ve Ukrayna açısından ne tür tehditler oluşturabileceği bilinmiyor.

Wagner grubuna ne olacak?

Silahlı isyana kalkışmalarından önce onbinlerce Wagner savaşçısı, Putin’in Ukrayna’daki savaşında önemli bir rol oynuyordu. Ancak Wagner’in bağımsız bir ordu olarak günleri zaten sayılıydı.

Prigojin ve güçleri Rusya Savunma Bakanlığı’nın bünyesine dahil olma baskılarına direniyordu.

Ancak isyan sona erer ve Prigojin sürgüne yollanırken, birçok kişi savaşçılarının ne yapacağını sorguluyor.

İsyana katılanlara yönelik suçlamalar düşürülmüş gibi görünüyor. Sosyal medyadaki videolarda Wagner birliklerinin Rostov’u terk ettikleri görülüyor. Rostov ve Moskova arasındaki yolun ortasında bulunan Voronej bölgesinin valisi de, Wagner güçlerinin bölgeden ayrıldıklarını söyledi.

Ancak şu anda işbirliği yapıp normal Rus Ordusuna alınıp alınmayacakları ve hatta normal Rus askerlerinin onların yanında savaşıp savaşmayacakları net değil.

Ukrayna’daki savaş nasıl etkilenecek?

Wagner birliklerinin bir çoğu özgürlük vaadiyle hapishanelerden toplananlar olsa da, Ukrayna’da en çok başarıyla savaşan askerler oldular. Örneğin Bahmut kentinin alınmasında büyük bir rol oynadılar.

Rusya, isyanın şu ana dek Ukrayna’daki savaşa bir etkisi olmadığını iddia ediyor.

Ukrayna’da ise komuta kademesi, sınır boyunca yaşanan istikrarsızlığı fırsata dönüştürmeye çalışacak.

Ukrayna Ordusu, Rusya’nın ele geçirdiği bazı bölgeleri yeniden ele geçirmek için karşı saldırı başlattı ve Rusya’daki istikrarsızlığın bir fırsat penceresi sunduğunu düşünüyorlar.

ABD’nin eski Ukrayna Büyükelçisi Bill Taylor BBC’ye yaptığı açıklamada, Ukrayna güçlerinin Wagner birliklerinin ani hareketliliği nedeniyle ortaya çıkan taktik zayıflıktan faydalanabileceğini söylüyor.

KAYNAK: BBC TÜRKÇE

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Zafer Partisi
Zafer Partisi
Giriş Yap

Haberiniz.com.tr ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!