Putin: ”Lukaşenko Avrupa’ya gaz kesme tehdidini öfkeyle söylemiştir”

Putin: ''Lukaşenko Avrupa'ya gaz kesme tehdidini öfkeyle söylemiştir''

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Belarus Cumhurbaşkanı Alexander Lukaşenko’nun Avrupa’ya doğalgaz kesme tehdidini ”öfkeyle yapmış olabileceğini” belirterek, bunun Rusya ile yapılan sözleşmenin ihlali olacağını söyledi.

Putin, Rossiya televizyonuna verdiği demeçte, Belaruslu mevkidaşıyla iki kez konuştuğunu ve gaz arzını kesme tehdidine dair bir “ipucu” bile almadığını kaydetti.

Rus lider, ”Elbette teorik olarak Lukaşenko, bir transit ülkenin başkanı olarak Avrupa’ya arzımızın kesilmesini emredebilir. Ancak bu, gaz transit sözleşmemizin ihlali anlamına gelir ve umarım bu olmaz.  Bunda iyi bir şey yok ve elbette onunla bu konuyu konuşacağım. Belki de bunu bir öfke nöbetinde söyledi” dedi.

Putin, böyle bir hareketin Moskova ile Minsk arasındaki ikili ilişkilere zarar verme ve Avrupa enerji piyasasını istikrarsızlaştırma riski taşıyacağını da sözlerine ekledi.

Belarus lideri Alexander Lukaşenko,  Belarus-Polonya sınırında tırmanan göçmen krizi nedeniyle uygulanan yeni AB yaptırımlarına misilleme olarak gaz kesme tehdidinde bulunmuştu.

Yamal-Avrupa doğal gaz boru hattı, Rusya’nın Yamal Yarımadası ve Batı Sibirya’daki doğal gaz sahalarını Belarus üzerinden Polonya ve Almanya’ya bağlıyor. Avrupa ülkeleri gaz arzlarının yaklaşık üçte birini Rusya’dan, bazıları ise Belarus’tan geçen Rus’a ait bir boru hattı aracılığıyla alıyor.

Lukaşenko’nun açıklaması, Avrupa’da artan doğal gaz kıtlığı ve fiyatlar arasında yeni korkuları artırdı.

Zafer Partisi
Zafer Partisi
Giriş Yap

Haberiniz.com.tr ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!