Putin, Biden ile görüşmede NATO genişlemesine karşı yasal garanti talep edecek

Putin, Biden ile görüşmede NATO genişlemesine karşı yasal garanti talep edecek

Kremlin’e göre Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, NATO’nun Ukrayna da dahil olmak üzere doğuya genişlemeyeceğine dair yasal olarak bağlayıcı bir garanti talep ediyor ve konuyu Başkan Biden ile yakın zamanda yapacağı bir telefon görüşmesinde gündeme getirmeyi planlıyor.

Ukrayna savunma bakanı Cuma günü yaptığı açıklamada, Rusya’nın Ukrayna sınırına 94.000’den fazla asker yığdığını ve Ocak ayının sonunda büyük çaplı bir işgale hazırlanabileceğini söylemişti.

Biden Cuma günü gazetecilere verdiği demeçte, üst düzey ulusal güvenlik yetkililerinin “Bay Putin’in devam etmesini ve yapması gerekeni yapmasını çok zor hale getirmek için en kapsamlı ve anlamlı girişimler dizisi olacağına inandığım şeyleri bir araya getiriyor” dedi.

Putin, artan gerilimleri, Donbas bölgesinde Rus destekli ayrılıkçılarla savaşan Ukrayna hükümet güçlerine Batı desteği de dahil olmak üzere, Rusya sınırları yakınında artan NATO faaliyetlerine bağlıyor.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken Perşembe günü Stockholm’de Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile gerilimi azaltmak için bir araya geldi . Rusya’nın daha fazla harekete geçmesi halinde ABD ve müttefiklerinin benzeri görülmemiş ekonomik yaptırımlar da dahil olmak üzere “ağır maliyetler ve sonuçlar doğuracağı” konusunda uyardı.

Lavrov, NATO’nun Rusya sınırlarına yakın tatbikatlarıyla “ateşle oynadığını” ve Moskova’nın “askeri-stratejik dengeyi düzeltmek için misilleme önlemleri almaya” hazır olduğunu söyledi.

NATO, 2008 yılında Ukrayna’ya ittifaka üyelik sözü verdi, ancak yolsuzlukla ilgili endişeler ve Rusya tarafından zaten işgal edilmiş bir ülkenin entegrasyonunun sonuçları nedeniyle bir zaman çizelgesi belirlemeyi reddetti.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Kremlin’i Ukrayna gibi egemen bir ülkeye desteğin bir “provokasyon” olduğunu öne sürdüğü için kınadı. Stoltenberg, “Ukrayna’nın ne zaman NATO’ya katılmaya hazır olduğuna yalnızca Ukrayna ve 30 NATO müttefiki karar verir. Rusya’nın vetosu yok, Rusya’nın söz hakkı yok ve Rusya’nın komşularını kontrol etmeye çalışmak için bir etki alanı oluşturmaya hakkı yok” dedi.

Öte yandan Putin’in üst düzey bir dış politika danışmanı Cuma günü yaptığı açıklamada, ABD ve Rusya’nın Biden ile görüntülü görüşme tarihini kesinleştirdiğini söyledi. Yardımcı, NATO’nun doğuya doğru genişlemesine karşı garantilere ek olarak, Putin’in “Ukrayna da dahil olmak üzere komşu ülkelerin topraklarında bizi tehdit edecek silah sistemlerine” yasak getirilmesini isteyeceğini söyledi.

 

Kaynak: axios.com/Zachary Basu

Zafer Partisi
Zafer Partisi
Giriş Yap

Haberiniz.com.tr ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!