Prof. Dr Ümit Özdağ,CNN Türk’te dış politika dersi verdi !

İYİ Parti'de Ümit Özdağ için yeni hazırlık

ABD’nin Türkiye’ye CAATSA yaptırımlarını uygulama kararını onaması ardından CNN Türk’te soruları yanıtlayan Prof. Dr. Ümit Özdağ, Türkiye’nin bundan sonraki adımları ne olmalı yaptırımların durdurulması için S-400’ler kaldırılmalı mı sorusuna;

“Önümüzdeki dış politika dönemi iç politikaya endeksli olmamalı. Halkın adrenalin düzeyini yükseltip kulağa hoş gelecek şeyleri söylemek iç politikada belki oy artışına sebep olur ama dış politikada maliyeti yüksek oluyor. Onun için “hate”ler üzerine kurulu bir dış politika söyleminden derhal vazgeçilmeli.

Türkiye daha doğrusu AKP, bunu terk edip masada sert pazarlık yapan bir tutum geliştirmeli. ABD ile masada pazarlık yaparken Ortadoğu’da elinizin güçlü olması gerekiyor. Dış politikayı yeniden tanzim etmek gerekiyor.

Öncelikle Türkiye-İsrail ilişkileri düzeltilmeli. AKP, Ortadoğu’da Araplardan daha arapçı bir politika izliyor. AKP, İsrail’e karşı Filistin’i savunuyor ama Filistin’de de Filistin Kurtuluş Örgütü’nün değil Hamas’ın haklarını savunuyor.

Bu sırada bakıyoruz İsrail, Birleşik Arap Emirliklerinden Fas’a kadar bütün Arap ülkeleri ile antlaşmalar imzalıyor. 10 yıl önce İsrail-Suriye arasında Türkiye arabuluculuk yaparken bugün Rusya İsrail ve Suriye’yi masaya oturtacak ama bizim İsrail ile ilişkilerimiz kopma noktasında.

Oysa İsrail ile ortak stratejik menfaatlerimiz var. Azerbaycan’a biz destek verdik, İsrail de askeri teknoloji verdi.

Başka alanlarda da işbirliğine gidilmeli. Doğu Akdeniz’de Rum-Yunan eksenli düşman ittifakını kırmamızın yolu budur.” ifadelerini kullandı.

Özdağ, Mısır politikamızın da değiştirilmesi gerektiğini belirterek “askeri darbe ile geldiler diye karşıyız ancak artık bu yönetim meşru yönetim . Burada bizi ilgilendiren ulusal menfaatlerimiz olmalı.” dedi.

“Türkiye, derhal Suriye politikasını da değiştirmeli” diyen Özdağ, ABD’nin PKK-YPG’yi ayrıştırıcı politikasından PKK’nın rahatsız olduğunu ve bunun için taktik bir uzlaşıyla Rusya’ya yanaştığını belirtti. ABD’nin bu ayrıştırıcı politikasından uzaklaşan PKK’nın geliştirdiği stratejinin Türkiye’deki terör eylemlerini tırmandırmak olduğunu ve bunu da Hatay’daki orman yangını ile denediklerini ifade etti. Özdağ Suriye’de Şam yönetimi le masaya oturulması gerektiğini belirtti.

 

 

 

Yorumlar kapalı.

Zafer Partisi
Zafer Partisi
Giriş Yap

Haberiniz.com.tr ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!