Prof. Dr. Faruk Şen: “Suriyelilerin geri dönebilmesi için AB ile işbirliği yapmalıyız”

Prof. Dr. Faruk Şen:

Prof. Dr. Faruk Şen, Türkiye’de geçici koruma altındaki Suriyelilerin geri dönüşünün sağlanması için AB ile işbirliği yapılması gerektiğini vurguladı.

brandday.net internet sitesi için bir yazı kaleme alan Prof. Dr. Faruk Şen İstanbul Milletvekili Ümit Özdağ’ın araştırmalarına dikkat çekerek “Prof. Dr. Ümit Özdağ’ın ortaya çıkardığı sayılar. Bu gerçekten Türkiye’nin daha fazla kaldıramayacağı bir sayıdır. Ayrıca ülke olarak 4 milyon Suriyeliye de Kuzey Suriye’de bakıyoruz. Ulusal gelirimiz her geçen gün azalıyor. Türk halkı açlık sınırında yaşarken, bizim artık böyle bir yükü daha fazla artık sırtlamamamız lazım” değerlendirmesini yaptı. Ayrıca Suriyelilerin geri dönüşü için AB ile işbirliği yapılması gerektiğini vurgulayan Şen, Türkiye’nin ciddi bir şekilde bu konuda bir işbirliği istemesi halinde Brüksel’in de bunu destekleyeceğini belirtti.

“Türkiye’de devletimizin baktığı Suriyeli geçici sığınmacı sayısı 5,4 milyon sınırını aşmış bulunuyor. Bu sayılar, bu konuda ciddi araştırmalar yapan Prof. Dr. Ümit Özdağ’ın ortaya çıkardığı sayılar. Bu gerçekten Türkiye’nin daha fazla kaldıramayacağı bir sayıdır. Ayrıca ülke olarak 4 milyon Suriyeliye de Kuzey Suriye’de bakıyoruz. Ulusal gelirimiz her geçen gün azalıyor. Türk halkı açlık sınırında yaşarken, bizim artık böyle bir yükü daha fazla artık sırtlamamamız lazım.

AB VE ESAD İLE ANLAŞIP SURİYELİLERİN GERİ DÖNÜŞÜ İÇİN ANLAŞMALIYIZ

Ne yapmalıyız? Suriyeli geçici sığınmacıların kendi ülkelerine geri dönmesi için AB ile ortak bir politika oluşturmak şart. Bu konu AB ile yaptığımız 6 Nisan Zirvesi’nde ele alındı, fakat geri dönüşler için ortaya bir perspektif veya politika ortaya koyamadık. Acaba biz Suriyelilerin geri dönmesini istemiyor muyuz? Yapılan araştırmalar bu insanlara karşı tepkinin arttığını da ortaya koyuyor. Türkiye kendi halkına sosyal yardımları gerçekleştiremezken Suriyeli geçici sığınmacılara çok büyük haklar tanıyoruz. Ayrıca Suriyelilerin çok düşük ücretlerle çalıştırılması nedeniyle kendi insanımız istihdam edilemiyor.

BRÜKSEL KASANIN AĞZINI AÇABİLİR

TAVAK Vakfı olarak bu konuyu önümüzdeki hafta uzmanlarla bir toplantıda ele alacağız. Brüksel’den gelen haberler Türkiye’nin ciddi bir şekilde bu konuda bir işbirliği istemesi halinde Brüksel’in de kasanın ağzını açacağına yönelik. Bunun da en büyük nedeni Türkiye’de kalacak olan sığınmacıların Türkiye’de olası bir iç karışıklıkta AB istikametine doğru gideceklerinden hareket ediliyor.

SURİYE’DEKİ SAVAŞ SONA ERERKEN YENİ SINIRLAR ORTAYA ÇIKIYOR

Suriye’de artık iç savaş büyük ölçüde bitti. Kuzey Suriye’de ABD’nin kurdurduğu Kürt devleti ile gene Kuzey Batı Suriye’de Rusya’nın ele geçirdiği ve artık ordusunu yerleştirdiği alanlar dışında Suriyeliler yılbaşı gününü Türkiye’den daha ciddi şekilde eğlencelerle kutlamışlardı. Şimdi Suriye ile Türkiye’nin ciddi bir barış yapması, ülkenin başında kalacağı kesinleşmiş olan Esad’la bir anlaşma yaparak bu ülkeye Suriyelilerin geri dönmesini sağlaması lazım. Suriye’de yapılacak ciddi bir anlaşma, Doğu Akdeniz’de Türkiye’nin önünü daha da açacak. İsrail ve Mısır’la yapılacak anlaşmalarla da Türkiye Doğu Akdeniz’de bu 3 ülkeyle çok daha iyi işbirliği şansına sahip olacaktır.

Zafer Partisi
Zafer Partisi
Giriş Yap

Haberiniz.com.tr ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!