Polonya, Türk SİHA’larını NATO’nun Doğu Kanadında Kullanacak

Polonya, Türk SİHA'larını NATO'nun Doğu Kanadında Kullanacak

Türk yapımı silahlı insansız hava aracı (SİHA) Bayraktar TB2’nin etkinliği savaşta kanıtlanmış, teknolojik olarak gelişmiş bir araç olduğunu söyleyen Polonya Dışişleri Bakanı Zbigniew Rau, Türk SİHA’ların Polonya ordusunun ve NATO’nun doğu kanadının kapasitesini artıracağına inandığını belirtti.

Polonya Dışişleri Bakanı Zbigniew Rau, Antalya Diplomasi Forumu’nda Polonya’nın Türkiye’den aldığı 24 insansız hava aracı hakkında değerlendirmelerde bulundu.

Rau, “Türk insansız hava aracı Bayraktar TB2, etkinliği savaşta kanıtlanmış, teknolojik olarak gelişmiş bir araç. Polonya ordusunun ve NATO’nun doğu kanadının kapasitesini artıracağına inanıyorum” dedi.

Polonyalı Bakan Rau, savunma alanındaki bu işbirliğinin siyasi işbirliğinin bir göstergesi olduğuna dikkati çekerek “Umarım bu işbirliği AB-NATO ilişkilerinin güvenlik ve savunma alanında gelişmesine de katkı sağlar” temennisinde bulundu.

Rau, Türkiye’nin bölgesel bağlamda Polonya’nın NATO’daki stratejik ortağı olduğunu belirterek şöyle devam etti:

“Polonya tüm kurumlarıyla Avrupa ve yakın çevresinde barışçıl kalkınmanın koşullarının oluşması için açık kapı politikasını izliyor. Ülkelerimizin önemli bir askeri gücü var ve sınırlarımızda çeşitli güvenlik tehditleriyle karşı karşıyayız.

Bu şekilde NATO’nun doğu kanadını güçlendirmede ve uluslararası terörle mücadelede çok şey başarabiliriz. İkimiz de (Türkiye ve Polonya) Kuzey Atlantik İttifakının hem klasik hem de yeni sorunlar karşısında daha fazla stratejik adaptasyonundan yanayız. Ortak çabalarımız sayesinde bu öncelikler son NATO zirvesinin sonuçlarına da yansıdı” ifadelerini kullandı.

Türkiye ve Polonya’nın ittifakın doğusundaki NATO ortaklarıyla da yakın işbirliği içinde olduğuna vurgu yapan Rau, “Gürcistan ve Ukrayna ile NATO işbirliğini geliştirmenin, dayanıklılıklarını artırmanın ve onların Avrupa-Atlantik hedeflerini gerçekleştirmeye yaklaştırmanın yollarını tartışıyoruz. Diğer yandan da terörün her türlüsüyle tam mücadele, Polonya için de önemli olmaya devam ediyor. Polonya ve Türkiye, Afganistan ve Irak’taki NATO misyonlarına birliklerini yolladı. Ayrıca DEAŞ’la mücadele için kurulan koalisyonun da aktif bir üyesiyiz.

Polonya son dönemde NATO’nun Türkiye’ye yönelik güvence misyonuna katıldı. Bir deniz karakol uçağı ve 80 civarında Polonya askeri, Nisan ayından beri Türkiye’de faaliyet gösteriyor. Türkiye’nin sınırlarında NATO gücünü artırmak için sağladığımız katkıdan mutluluk duyuyoruz. Ayrıca Türkiye, Polonya’nın kuzeyindeki Malbork’ta bulunan üste NATO’nun Baltık Hava Polisliği operasyonuna da destek vererek NATO’nun doğu kanadındaki varlığını genişletmeye karar verdi.”

Zafer Partisi
Zafer Partisi
Giriş Yap

Haberiniz.com.tr ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!