Polonya göçmenlerin yığıldığı Belarus sınırını kapattı

Polonya göçmenlerin yığıldığı Belarus sınırını kapattı

Polonya yetkilileri kaçak göçmenlerin ülkeye girmek için yığıldığı Belarus sınırındaki geçiş kapılarını kapattı.

Polonya yetkilileri kaçak göçmenlerin ülkeye girmek için yığıldığı Belarus sınırındaki geçiş kapılarını kapattı.

Deutsche Welle’nin haberine göre, Polonya Başbakanı Mateusz Morawiecki sınırlarının Belarus tarafına binlerce göçmenin yığılmasını Belarus Devlet Başkanı Alexander Lukaşenko rejiminin yürüttüğü bir “melez saldırıya” benzetti.

Morawiecki Twitter hesabından yaptığı açıklamada, “Polonya sınırlarını kapatmak bizim ulusal çıkarımızadır. Ancak bugün bütün AB’nin istikrar ve güvenliği söz konusu” dedi.

Polonya Başbakanı “zorlamaya teslim olmayacağız ve NATO ve AB’deki ortaklarımızla beraber Avrupa’da barışı savunacağız” ifadelerini kullandı.

AB yetkilileri Lukaşenko’nun Orta Doğu’daki göçmenleri özel vizeler vererek ülkesine çekip Polonya ve Litvanya sınırına yığdığını ileri sürüyor.

Sınıra yığılan mülteciler Polonya sınırından geçmek için girişimlerini sürdürürken, Polonya güvenlik kuvvetleri “ihtiyaç olması durumunda gerekli araçları kullanacakları” uyarısında bulundu.

Belarus ise Polonya ve AB’nin suçlamalarını reddetti.

Polonya yetkililerin sınırı kapatmak için meşru bir gerekçeleri olmadığını ileri süren Belarus yetkilileri, Polonya’nın suçlamalarının “temelsiz ve dayanaksız” olduğunu belirtti.

Açıklamada, “Polonya tarafını önceden, kadın ve çocuklar dahil ihtiyaç içindeki insanlara karşı herhangi bir yasadışı güç kullanımını meşrulaştırmak için Belarus’a yönelik kışkırtmalar konusunda uyarmak isteriz” denildi.

Bu arada Belarus Devlet Başkanı Lukaşenko bugün Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile sınırdaki “rahatsız edici durum ve eğilimleri” görüştü.

Lukaşenko’nun bürosundan yapılan açıklamada görüşmede Polonya’nın “sivillere yönelik sert tepkisinin de” ela alındığı, “aynı zamanda Polonya askerlerinin sınıra yığılmasının da endişe kaynağı olduğunun vurgulandığı” kaydedildi.

Rusya ise tarafları sorumlu davranmaya çağırdı.

Kremlin sözcüsü Dmitry Peskov durumu “çok yakından izlediklerini” belirterek, ilk önceliğin “sınırda biriken çok sayıdaki insanın sağlık ve güvenliğini olduğunu” söyledi.

Kaynak:AjansBizim

Zafer Partisi
Zafer Partisi
Giriş Yap

Haberiniz.com.tr ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!