Plastik Şişeleri Tekrar Kullanmanın Tehlikeleri…Plastik Su Şişeleri Neden Tekrar Kullanılmamalıdır?

featured

Araştırmalar, hemen hemen her yürüyüşçünün sırt çantasında asılı olan ve her yerde bulunan temiz su şişeleri de dahil olmak üzere bu tür kaplarda saklanan yiyecek ve içeceklerin, vücudun doğal hormon mesajlaşma sistemine müdahale edebilecek sentetik bir kimyasal olan eser miktarda Bisfenol A (BPA) içerebileceğini öne sürüyor.

Yeniden Kullanılan Plastik Şişeler Zehirli Kimyasalları Sızdırabilir

Yıkanırken normal aşınma ve yıpranma nedeniyle lekelenen plastik şişelerin tekrar tekrar kullanılması, zamanla kaplarda oluşan küçük çatlak ve yarıklardan kimyasalların sızma olasılığını artırır. Konuyla ilgili 130 çalışmayı inceleyen California Çevre Araştırma ve Politika Merkezi’ne göre BPA’nın meme ve rahim kanseri, düşük yapma riskinin artması ve testosteron düzeylerinin azalmasıyla bağlantısı olduğu ortaya çıktı.
BPA aynı zamanda çocukların gelişim sistemlerine de zarar verebilir. Ebeveynler dikkat: Bazı biberonlar ve damlatmaz bardaklar BPA içeren plastiklerden yapılmaktadır.Uzmanların çoğu, normal kullanım yoluyla yiyecek ve içeceklere sızabilecek BPA miktarının muhtemelen çok küçük olduğu konusunda hemfikirdir. Bununla birlikte, bu küçük dozların zaman içinde kümülatif etkisi konusunda endişeler bulunmaktadır.

Plastik Su ve Soda Şişeleri Neden Tekrar Kullanılmamalıdır?

Sağlık savunucuları, çoğu tek kullanımlık su, soda ve meyve suyu şişeleri de dahil olmak üzere, 1 numaralı plastikten PET veya PETE olarak da bilinen polietilen tereftalat) yapılmış şişelerin yeniden kullanılmamasını tavsiye ediyor. Bu tür şişeler tek seferlik kullanım için güvenli olabilir ancak yeniden kullanımdan kaçınılmalıdır.
Çalışmalar ayrıca, yapısal olarak zarar görmüş ve mükemmel durumda olmayan kapların DEHP’yi (başka bir olası insan kanserojeni) sızdırabileceğini gösteriyor.

Milyonlarca Plastik Şişe Çöp Sahalarına Atılıyor

Dünya çapında her dakika bir milyon plastik şişe satın alınıyor, bu da saniyede 20.000’e tekabül ediyor; yalnızca 2016’da 480 milyar şişe satıldı. 4 Neyse ki, bu kapların geri dönüştürülmesi kolaydır ve hemen hemen her belediye geri dönüşüm sistemi bunları geri alacaktır. Yine de bunları kullanmak çevreye karşı sorumlu olmaktan uzaktır. Kâr amacı gütmeyen Uluslararası Çevre Hukuku Merkezi, 2019’da plastiğin üretimi ve yakılmasının, küresel ısınmaya katkıda bulunan 850 metrik tondan fazla sera gazı, toksik emisyon ve kirletici madde üreteceğini tespit etti. PET şişeler geri dönüştürülebilse de, 2016’da satın alınan şişelerin yarısından azı geri dönüşüm için toplandı ve yalnızca %7’si yeni şişelere dönüştürüldü. Geriye kalanlar ise her gün çöplüklere gidiyor .

Plastik Şişelerin Yakılması Zehirli Kimyasalların Ortaya Çıkmasına Neden Olur

Yeniden kullanılabilen veya başka şekilde su şişeleri için bir başka kötü seçim de, hormonları bozan kimyasalları içlerinde depolanan sıvılara sızdırabilen ve ayrıca yakıldığında çevreye sentetik kanserojenler salabilen , insanlar için olası bir kanserojen olan stireni yiyecek ve içeceklere de sızdırdığı gösterilmiştir.

Güvenli Yeniden Kullanılabilir Şişeler Mevcuttur

Tüketicilerin kullanımına sunulan tek yeniden kullanılabilir kaplar plastik şişeler değildir. Daha güvenli seçenekler arasında HDPE’den düşük yoğunluklu polietilenden veya polipropilenden hazırlanmış şişeler yer alır. Çevrimiçi perakendecilerde ve birçok doğal gıda pazarında bulabileceğiniz alüminyum ve paslanmaz çelik su şişeleri, tekrar tekrar kullanılabilen ve sonunda geri dönüştürülebilen daha güvenli seçeneklerdir.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Zafer Partisi
Zafer Partisi
Giriş Yap

Haberiniz.com.tr ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!